eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domAutomat do pieczenia chleba ... › Re: Automat do pieczenia chleba ...
  • Data: 2010-08-31 19:04:40
    Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
    Od: Qrczak <q...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Dnia 2010-08-30 22:03, niebożę Artur Lew wylazło do ludzi i marudzi:
    > W dniu 2010-08-30 20:33, Qrczak pisze:
    >> A to aż taki wielki sekret jest, że nie można wrzucić na grupę?
    > Ano fakt ;)
    > Prosze wiec:

    Dziękuję więc.

    > Chleb z pokrzywą (autor nieznany)
    > 1 kg maka przenna
    > 10 dkg platki owsiane
    > 20 dkg otreby przenne
    > 5 lyzek siemie lniane
    > 1 op kminek mielony
    > 1 op slonecznik
    > 1 op pestki z dyni
    > 10 dkg drozdzy
    > 1 lyzka soli
    > 1 lyzka cukru
    > 5 torebek pokrzywy (herbata pokrzywowa)
    > 1l + 1 szklanka wody.
    >
    > Wszystko razem wymieszac bez robienia zaczynu i wlac do foremek
    > keksowych (do polowy foremki, wychodzi okolo 3 foremek).
    > Piec 1h w temp 200C.
    >
    > Chlebek w sumie zawsze wychodzi super :)
    > Aby chleb nie pekal u gory (nie zmienia to walorow smakowych ;) ) mozna
    > zwilzyc gore i ponakluwac wykalaczka albo widelcem.
    > Chlebek jest dosc wilgotny i warto go jak wystygnie trzymac w lodowce.
    > Zeby sie nie kleil do foremki mozna ja wysmarowac bulka albo otrebami.

    Tą pokrzywą toś zaintrygował... Czuć ją w wypieku?
    Reszta składników jest mi dobrze obznajomiona, z tą różnicą, że kminek
    wolę w całości a otręby także żytnie i owsiane.

    Qra

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1