-
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news2.
ipartners.pl!not-for-mail
From: "Marcin" <m...@p...fm>
Newsgroups: pl.misc.budowanie
Subject: Re: Bentonit
Date: Tue, 19 May 2009 12:18:40 +0200
Organization: GTS Energis
Lines: 20
Message-ID: <guu121$1m6g$1@news2.ipartners.pl>
References: <guiq4a$2avg$1@news2.ipartners.pl>
<gumdtt$los$1@nemesis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.153.84.19
X-Trace: news2.ipartners.pl 1242728321 55504 217.153.84.19 (19 May 2009 10:18:41 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 19 May 2009 10:18:41 GMT
X-Priority: 3
X-Antivirus: avast! (VPS 090511-0, 2009-05-11), Outbound message
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5579
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5512
X-MSMail-Priority: Normal
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:360829
[ ukryj nagłówki ]> Najczęściej przyczyną mętności są garbniki. Klaruje się przez dodanie
> białka kurzego. Zrobią się kłaczki, które osiądą i łatwo zlac czysty płyn
> znad osadu. Jeżeli przyczyną mętności jest białko (np. wina z gruszek, ale
> rzadko kto robi) to klarujemy garbnikami np. bardzo silną esencją
> herbacianą.
> Bentonit nie jest zły, ale najlepiej dbać aby wino nie wychodziło mętne od
> samego początku. Zasada jest prosta - nie trzymamy owoców i miąższu w
> baniaku dłużej, niz miesiąc, góra dwa, potem obowiązkowo zlewamy.
> Warto tez poeksperymentować nalewając trochę wina do wysokiej menzurki
> ewentualnie szklanki i próbowac różnych sposobów klarowania zanim wleje
> się środek do całej objętości.
> Jacek
Dzięki za odpowiedź.
Widzę, że też zajmujesz się wytwarzaniem wina :) Ja jak na razie amatorsko
od 3 lat, ale cieszy efekt końcowy!
Pozdrawiam! Marcin
Następne wpisy z tego wątku
- 19.05.09 13:50 Krzemo
Najnowsze wątki z tej grupy
- Prunt drogi!
- SEMS Portal
- Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- Pompiarze...
- Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- Drabina rozsuwana
- zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- Zenek Kapelinder - ?
- Zawór grzybkowy - jaki producent
- qqqq
- Tauron przysyła aneks
- Wydajność klimy w obecnych temperaturach
- w Nowym Roku 2025r
- Blenda/ramka do kominka na zamówienie
Najnowsze wątki
- 2025-03-08 Cięcie wysokich tui
- 2025-03-04 Prunt drogi!
- 2025-02-20 SEMS Portal
- 2025-02-19 Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- 2025-02-17 Pompiarze...
- 2025-02-16 Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- 2025-02-14 Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- 2025-02-12 Drabina rozsuwana
- 2025-02-10 zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- 2025-01-23 Zenek Kapelinder - ?
- 2025-01-23 Zawór grzybkowy - jaki producent
- 2025-01-19 qqqq
- 2025-01-19 Tauron przysyła aneks
- 2025-01-13 Wydajność klimy w obecnych temperaturach
- 2025-01-04 w Nowym Roku 2025r