eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieBentonitRe: Bentonit
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news2.
    ipartners.pl!not-for-mail
    From: "Marcin" <m...@p...fm>
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Subject: Re: Bentonit
    Date: Tue, 19 May 2009 12:18:40 +0200
    Organization: GTS Energis
    Lines: 20
    Message-ID: <guu121$1m6g$1@news2.ipartners.pl>
    References: <guiq4a$2avg$1@news2.ipartners.pl>
    <gumdtt$los$1@nemesis.news.neostrada.pl>
    NNTP-Posting-Host: 217.153.84.19
    X-Trace: news2.ipartners.pl 1242728321 55504 217.153.84.19 (19 May 2009 10:18:41 GMT)
    X-Complaints-To: a...@i...pl
    NNTP-Posting-Date: 19 May 2009 10:18:41 GMT
    X-Priority: 3
    X-Antivirus: avast! (VPS 090511-0, 2009-05-11), Outbound message
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5579
    X-RFC2646: Format=Flowed; Response
    X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5512
    X-MSMail-Priority: Normal
    X-Antivirus-Status: Clean
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:360829
    [ ukryj nagłówki ]

    > Najczęściej przyczyną mętności są garbniki. Klaruje się przez dodanie
    > białka kurzego. Zrobią się kłaczki, które osiądą i łatwo zlac czysty płyn
    > znad osadu. Jeżeli przyczyną mętności jest białko (np. wina z gruszek, ale
    > rzadko kto robi) to klarujemy garbnikami np. bardzo silną esencją
    > herbacianą.
    > Bentonit nie jest zły, ale najlepiej dbać aby wino nie wychodziło mętne od
    > samego początku. Zasada jest prosta - nie trzymamy owoców i miąższu w
    > baniaku dłużej, niz miesiąc, góra dwa, potem obowiązkowo zlewamy.
    > Warto tez poeksperymentować nalewając trochę wina do wysokiej menzurki
    > ewentualnie szklanki i próbowac różnych sposobów klarowania zanim wleje
    > się środek do całej objętości.
    > Jacek

    Dzięki za odpowiedź.
    Widzę, że też zajmujesz się wytwarzaniem wina :) Ja jak na razie amatorsko
    od 3 lat, ale cieszy efekt końcowy!

    Pozdrawiam! Marcin


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1