eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieBentonit › Re: Bentonit
  • Data: 2009-05-16 12:59:52
    Temat: Re: Bentonit
    Od: "Jacek" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Najczęściej przyczyną mętności są garbniki. Klaruje się przez dodanie białka
    kurzego. Zrobią się kłaczki, które osiądą i łatwo zlac czysty płyn znad
    osadu. Jeżeli przyczyną mętności jest białko (np. wina z gruszek, ale rzadko
    kto robi) to klarujemy garbnikami np. bardzo silną esencją herbacianą.
    Bentonit nie jest zły, ale najlepiej dbać aby wino nie wychodziło mętne od
    samego początku. Zasada jest prosta - nie trzymamy owoców i miąższu w
    baniaku dłużej, niz miesiąc, góra dwa, potem obowiązkowo zlewamy.
    Warto tez poeksperymentować nalewając trochę wina do wysokiej menzurki
    ewentualnie szklanki i próbowac różnych sposobów klarowania zanim wleje się
    środek do całej objętości.
    Jacek


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1