eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyDo winiarzy › Re: Do winiarzy
  • Data: 2009-11-10 14:02:38
    Temat: Re: Do winiarzy
    Od: DJ <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On 2009-11-10 14:43:57 +0100, "mirzan" <l...@o...pl> said:

    >
    >> Akurat brak siarkowania przy wyrobie wina powoduje zwiększenie
    >> prawdopodobieństwa wystąpienia ujemnych skutków.
    >
    > W tym przypadku,nie wiadomo co jest złe,a co dobre.Jak na mój osobisty gust,
    > jest wielkim złem wino zasiarkować,zalakować

    A siarkowanie w procesie, jeszcze przed zabutelkowaniem? Podczas
    tłoczenia? Podczas fermentacji, obciągów. Jak zapobiegać utlenianiu?
    Strącaniu barwnika z win czerwonych?

    > i schować w piwnicy na kilka lat.
    > Kąty zawala,może się stłuc,a skoro nie używane,to wogóle nie było potrzebne.
    > Jak jest robione,to ma być dobrze zrobione,szybko wypite,na zdrowie i chwałę
    > Bachusa,ku uciesze zmysłu smaku i jasności myśli.

    Czyli jesteś zwolennikiem szybkiej jednosezonowej technologii... Ale
    nie wszystkie wina są najlepsze na szybko do spożycia. Znaczy wypić
    można wszystko, tyle że zmysł smaku może nie mieć z tego odpowiedniej
    uciechy.

    > Bo w przyszłym sezonie butla
    > będzie potrzebna.

    To trzeba mieć zapas naczyń.

    --
    DJ

    PS. przy odpisywaniu na priv usun antyspamowy wpis z adresu

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1