eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyDo winiarzy › Re: Do winiarzy
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
    s.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!n
    ews.dialog.net.pl!not-for-mail
    From: DJ <j...@p...onet.pl>
    Newsgroups: pl.rec.ogrody
    Subject: Re: Do winiarzy
    Date: Tue, 10 Nov 2009 15:02:38 +0100
    Organization: Dialog Net
    Lines: 33
    Message-ID: <hdbrpt$8h6$1@news.dialog.net.pl>
    References: <1...@n...onet.pl>
    NNTP-Posting-Host: static-78-8-144-82.ssp.dialog.net.pl
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: news.dialog.net.pl 1257861757 8742 78.8.144.82 (10 Nov 2009 14:02:37 GMT)
    X-Complaints-To: a...@d...net.pl
    NNTP-Posting-Date: Tue, 10 Nov 2009 14:02:37 +0000 (UTC)
    User-Agent: Unison/1.5.2
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:227220
    [ ukryj nagłówki ]

    On 2009-11-10 14:43:57 +0100, "mirzan" <l...@o...pl> said:

    >
    >> Akurat brak siarkowania przy wyrobie wina powoduje zwiększenie
    >> prawdopodobieństwa wystąpienia ujemnych skutków.
    >
    > W tym przypadku,nie wiadomo co jest złe,a co dobre.Jak na mój osobisty gust,
    > jest wielkim złem wino zasiarkować,zalakować

    A siarkowanie w procesie, jeszcze przed zabutelkowaniem? Podczas
    tłoczenia? Podczas fermentacji, obciągów. Jak zapobiegać utlenianiu?
    Strącaniu barwnika z win czerwonych?

    > i schować w piwnicy na kilka lat.
    > Kąty zawala,może się stłuc,a skoro nie używane,to wogóle nie było potrzebne.
    > Jak jest robione,to ma być dobrze zrobione,szybko wypite,na zdrowie i chwałę
    > Bachusa,ku uciesze zmysłu smaku i jasności myśli.

    Czyli jesteś zwolennikiem szybkiej jednosezonowej technologii... Ale
    nie wszystkie wina są najlepsze na szybko do spożycia. Znaczy wypić
    można wszystko, tyle że zmysł smaku może nie mieć z tego odpowiedniej
    uciechy.

    > Bo w przyszłym sezonie butla
    > będzie potrzebna.

    To trzeba mieć zapas naczyń.

    --
    DJ

    PS. przy odpisywaniu na priv usun antyspamowy wpis z adresu

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1