eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyDynia piżmowa IIRe: Dynia piżmowa II
  • Data: 2010-05-15 20:14:45
    Temat: Re: Dynia piżmowa II
    Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Dnia Sat, 15 May 2010 22:01:26 +0200, michalek napisał(a):

    > "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
    > news:zgfa42yaa7jl.uic5lg6iclcw.dlg@40tude.net...
    >> Dnia Sat, 15 May 2010 20:08:24 +0200, Ikselka napisał(a):
    >>
    >>> Właśnie jem smażoną na oleju dynię piżmową, bo chciałam spróbować, jak
    >>> też
    >>> ona smakuje po zimowym niedbałym traktowaniu w piwnicy i... pychota! -
    >>> przechowały mi się ostatnie 2 sztuki tak cudownie, jakby były zerwane
    >>> wczoraj. Niesamowite.
    >>> No i nasiona z niej mam. Te kupne, z zeszłego roku, nie wykiełkowały mi
    >>> wcale, choć ważne do 2011., a w sklepach nie ma. Mam jednak te świeże i
    >>> w
    >>> zw. z tym pytam, czy mają szansę wykiełkować? Może muszą przejść
    >>> jarowizację czy wysuszenie, czy inne zabiegi?
    >>
    >> O, było! - znalazłam to:
    >> http://www.grupy.senior.pl/Re-Czy-moznaposiac-nasion
    a-dyni-niesuszone,t,371251,p,1,2.html
    >>
    >> Michałku, jak było z Twoimi nasionami? Wzeszły świeże???
    >>
    >
    > Taaaak według mnie dynia piżmowa jest najsmaczniejsza z kilku
    > różnych form dyń jakie próbowałem kulinarnie wykorzystać.
    > Jeśli w sklepach nie możesz znaleźć pod nazwą "piżmowa"
    > to popytaj też o "butternut".
    > Ja spotykałem tak pakowane nasiona a sprzedawca mówił że
    > pizmowej nie ma, a nawet nie wie jaka to jest :)
    >
    > A w ubiegłym roku moje pytanie o wysiew świeżych (nie suszonych)
    > nasion zakończyło się nieco inaczej.
    > Trafiłem i kupiłem nasiona w sklepie i te użyłem do wysiewu
    > na grządki.
    > A te świeże wyrzuciłem (razem z resztkami dyni) na pryzmę kompostową
    > (taką nieaktywna, obrosniętą już chwastami) i te nasiona powschodziły
    > i wyrosły z nich dorodne rośliny, dorodniejsze niz niektóre "grządkowe"
    > i oczywiście pięknie obrodziły.
    >
    > Michał

    O, dzięki Ci za tę odpowiedź!
    Ha, więc wysieję jutro do doniczek te moje skarby. Serdecznie Cię
    pozdrawiam :-)

    PS. Bardzo mi też smakuje dynia makaronowa "Pyza". Miałam ją w zeszłym
    roku, wysiałam i w tym. Pyszna grillowana w plastrach lub smażona na
    patelni, otoczona tylko w mące. Używam tylko młodych owoców o miękkiej
    skórce, z ziarnami mięciutkimi, ukształtowanymi, więc bez ich usuwania.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1