eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyDynia piżmowa IIRe: Dynia piżmowa II
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.nask.pl!
    news.nask.org.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!border2.nntp.dca.gigane
    ws.com!nntp.giganews.com!novia!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsf
    eed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!ne
    ws.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    From: Ikselka <i...@g...pl>
    Subject: Re: Dynia piżmowa II
    Newsgroups: pl.rec.ogrody
    User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Reply-To: i...@g...pl
    References: <1h8zrifi01kg8.n4rbuvgais0t$.dlg@40tude.net> <hsrqub$lq9$1@news.mm.pl>
    Date: Mon, 17 May 2010 19:01:16 +0200
    Message-ID: <x82lyetpskgp$.1whz96ogxzwpj.dlg@40tude.net>
    Lines: 26
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 79.185.247.35
    X-Trace: 1274115682 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 17101 79.185.247.35:56764
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:229161
    [ ukryj nagłówki ]

    Dnia Mon, 17 May 2010 18:27:55 +0200, atman napisał(a):

    > Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości grup
    > dyskusyjnych:1h8zrifi01kg8.n4rbuvgais0t$.dlg@40tude.
    net...
    >> Właśnie jem smażoną na oleju dynię piżmową
    >
    > Jakbyś umiała najlepiej opisać jej smak ... ?


    Smak... Hmmm, taki trochę orzechowy. Miąższ pomarańczowy, bo jest dojrzała.
    latem używałam tej dyni młodziutkiej, kiedy miąższ był bez ziaren i
    jasnokremowy - młodziutkie były lepsze, ale i ta "stara" jest cudowna.

    > I jak dokładnie robiłaś. Tylko w mące i na patelni ?

    Obrane ze skórki i bez ziaren plastry dyni (grubość ok. 1 cm, nie więcej)
    posoliłam lekko i obtoczyłam w mące z vegetą, po czym na rozgrzanym oleju
    smażyłam z obu stron, dosyć długo, nie za szybko i na małym ogniu, żeby
    środek się usmażył, a wierzch lekko zrumienił.

    Latem jadłam młodziutką grillowaną, ze skórką (zresztą tak samo robię
    cukinię, dynię makaronową i paprykę), smarując ją przed obróbką cieplną
    tylko oliwą/olejem, wymieszanym w vegetą. Robi sie to hurtem, w misce -
    przesypuje vegetą, potem wlewa oliwę i porusza plastrami. I na grill lub
    patelnię.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1