-
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.nask.pl!
news.nask.org.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!border2.nntp.dca.gigane
ws.com!nntp.giganews.com!novia!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsf
eed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!ne
ws.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Dynia piżmowa II
Newsgroups: pl.rec.ogrody
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <1h8zrifi01kg8.n4rbuvgais0t$.dlg@40tude.net> <hsrqub$lq9$1@news.mm.pl>
Date: Mon, 17 May 2010 19:01:16 +0200
Message-ID: <x82lyetpskgp$.1whz96ogxzwpj.dlg@40tude.net>
Lines: 26
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.247.35
X-Trace: 1274115682 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 17101 79.185.247.35:56764
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:229161
[ ukryj nagłówki ]Dnia Mon, 17 May 2010 18:27:55 +0200, atman napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:1h8zrifi01kg8.n4rbuvgais0t$.dlg@40tude.
net...
>> Właśnie jem smażoną na oleju dynię piżmową
>
> Jakbyś umiała najlepiej opisać jej smak ... ?
Smak... Hmmm, taki trochę orzechowy. Miąższ pomarańczowy, bo jest dojrzała.
latem używałam tej dyni młodziutkiej, kiedy miąższ był bez ziaren i
jasnokremowy - młodziutkie były lepsze, ale i ta "stara" jest cudowna.
> I jak dokładnie robiłaś. Tylko w mące i na patelni ?
Obrane ze skórki i bez ziaren plastry dyni (grubość ok. 1 cm, nie więcej)
posoliłam lekko i obtoczyłam w mące z vegetą, po czym na rozgrzanym oleju
smażyłam z obu stron, dosyć długo, nie za szybko i na małym ogniu, żeby
środek się usmażył, a wierzch lekko zrumienił.
Latem jadłam młodziutką grillowaną, ze skórką (zresztą tak samo robię
cukinię, dynię makaronową i paprykę), smarując ją przed obróbką cieplną
tylko oliwą/olejem, wymieszanym w vegetą. Robi sie to hurtem, w misce -
przesypuje vegetą, potem wlewa oliwę i porusza plastrami. I na grill lub
patelnię.
Następne wpisy z tego wątku
- 17.05.10 17:11 atman
Najnowsze wątki z tej grupy
- Krzew-drzewo
- Chess
- Vitruvian Man - parts 7-11a
- Vitruvian Man - parts 1-6
- Zmierzch kreta?
- Solution manual Probability, Statistics, and Random Processes for Engineers (4th Ed., Henry Stark & John W. Woods)
- Sternbergia lutea
- Re: Solution Manual Electric Circuits (12th Ed., Nilsson & Riedel)
- Pomarańcza w doniczce
- dracena
- jeszcze raz - co za roślina
- jaka to roślina ?
- Chwastnica w trawniku
- rośliny inwazyjne- walka z wiatrakami?
- aronia na jarząbie coś sie dzieje
Najnowsze wątki
- 2024-12-08 9. Raport Totaliztyczny: Sprawa moich pomysłów na pracę doktorską które przekazałem PW, a które sprzedano do WB
- 2024-12-05 Problem z wilgotnością
- 2024-11-29 Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- 2024-11-24 Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- 2024-11-15 ...a po nocy, przychodzi dzień...
- 2024-11-09 pierdolec na punkcie psa
- 2024-10-18 Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- 2024-10-16 Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- 2024-09-23 Inteligentne oświetlenie schodów
- 2024-09-22 Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-22 Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-18 szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- 2024-09-13 Sezon grzewczy kurła
- 2024-09-11 ogłoszenie widziałem na słupie WN
- 2024-09-10 miałem zły sen