eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domJaka maszynka do miesa i dlaczego ? › Re: Jaka maszynka do miesa i dlaczego ?
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!b
    order3.nntp.dca.giganews.com!border1.nntp.dca.giganews.com!nntp.giganews.com!nx
    02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.
    neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-ma
    il
    From: "Panslavista" <p...@i...pl>
    Newsgroups: pl.rec.dom
    References: <ioul4d$g35$1@inews.gazeta.pl> <c1.01.3QGyH9$0Gf@mike.oldfield.org.pl>
    <f...@q...googlegroups.com>
    <c1.01.3QHkJQ$0Hf@mike.oldfield.org.pl>
    <5ghj024yccor.6r80gymh20r6$.dlg@40tude.net> <4...@n...home.net.pl>
    <f005ncd13vly$.crly92oejoqv$.dlg@40tude.net>
    <1...@4...net>
    <4db5f35d$0$2488$65785112@news.neostrada.pl>
    <1qpnv8rboitr7$.v9m0f0uv0l0m.dlg@40tude.net>
    Subject: Re: Jaka maszynka do miesa i dlaczego ?
    Date: Tue, 26 Apr 2011 10:22:58 +0200
    X-Priority: 3
    X-MSMail-Priority: Normal
    X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
    X-RFC2646: Format=Flowed; Original
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6090
    Lines: 54
    Message-ID: <4db680ec$0$2506$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 83.6.237.48
    X-Trace: 1303806188 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2506 83.6.237.48:1062
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:129370
    [ ukryj nagłówki ]


    "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
    news:1qpnv8rboitr7$.v9m0f0uv0l0m.dlg@40tude.net...
    > Dnia Tue, 26 Apr 2011 00:19:00 +0200, Panslavista napisał(a):
    >
    >> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
    >> news:13lx3idyglfip.1n8ryj59mfzx8.dlg@40tude.net...
    >>> Dnia Mon, 25 Apr 2011 22:51:11 +0200, Ikselka napisał(a):
    >>>
    >>>> Dnia Mon, 25 Apr 2011 22:37:01 +0200, BQB napisał(a):
    >>>>
    >>>>> W dniu 2011-04-24 23:31, Ikselka pisze:
    >>>>>
    >>>>>> Kilogram łopatki to nie przemysł.
    >>>>>> A ostrzenie 1 sitka i 1 noża (za komplet) kosztuje u nas 15-20
    >>>>>> złotych.
    >>>>>> Paranoja. Kupiłam sobie taką płaską ostrzałkę w Lidl'u i sama ostrzę,
    >>>>>> ręcznie. Przy moich masarskich wyczynach wydałabym kupę kasy na to
    >>>>>> ostrzenie w punkcie ślusarskim.
    >>>>>
    >>>>> Jak może się sitko stępić? O.O
    >>>>> I sitko się ostrzy?
    >>>>
    >>>> Jak najbardziej. Tzw "sitko" to też rodzaj noża, krawędzie dziurek
    >>>> muszą
    >>>> być ostre. Nóż i sitko trą o siebie wzajemnie, identycznie jak ostrza w
    >>>> nożyczkach. Dobre nożyczki (np krawieckie, fryzjerskie) mają oba ostrza
    >>>> ostre (sorry za masło maślane). Ostrząc takie nożyczki ostrzy się oba
    >>>> te
    >>>> ostrza. Tak samo w maszynce do mięsa.
    >>>
    >>> Ja ostrzę sama - mam płaską ostrzałkę, na której ostrzę i nóż, i sitko.
    >>> Nóż
    >>> należy ostrzyć cały jednocześnie, nie każde ramię po kolei, ponieważ on
    >>> musi idealnie przylegać do sitka wszystkimi ramionami równocześnie -
    >>> inaczej będą luzy. Kładę go ostrzami na powierzchni ostrzałki i
    >>> kolistymi
    >>> ruchami nim poruszam, dociskając mocno do ostrzałki. Można to robić na
    >>> arkuszu papieru ściernego, położonego na idealnie płaskiej powierzchni.
    >>> Papier ścierny musi być bardzo drobnoziarnisty, do twardych materiałów,
    >>> nie
    >>> taki do drewna. W ten sam sposób ostrzę sitko.
    >>> Dobrze jest zwilżyć sitko i nóż podczas ostrzenia.
    >>> Naostrzone przedmioty należy wymyć, wysuszyć szybko i natłuścić
    >>> delikatnie
    >>> olejem.
    >>
    >> Do ostrzenia sitka potrzebna jest magnesówka.
    >
    > Jak widac - nie.

    No tak, nie napisałem jeszcze, że trzeba znać się na obróbkach.


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1