eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieKoszty eksplotacyjne kuchni indukcyjnej › Re: Koszty eksplotacyjne kuchni indukcyjnej
  • Data: 2012-05-06 17:44:16
    Temat: Re: Koszty eksplotacyjne kuchni indukcyjnej
    Od: "4CX250" <tarnusmtv@poćta.łonet.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Użytkownik <s...@g...com> napisał w wiadomości
    news:1692203.1320.1336155451999.JavaMail.geo-discuss
    ion-forums@ynep10...

    >Dopiero po chwili uświadomiłem sobie że moja indukcja ma o 2 kW wiekszą moc
    >od ceramicznej.
    >Więc czas grzania wody a wiec koszty energi mogą wydawać sie mniejsze a tak
    >naprawde to fikcja bo pobieram większy prąd (moc).


    Grzejąc na indukcji masz krótszy czas nagrzewania garnka i tego co w środku
    gdyż na płycie indukcyjnej rozgrzewane jest bezpośrednio dno garnka a nie
    jak w normalnej ceramicznej grzałka musi sama się rozgrzać pokonać straty
    wynikajace ze swojej pojemności cieplnej (jest nawinięta na korpusie) ogrzać
    dno przez kawałek szyby vitroceramicznej i dopiero ciepełko trafia w dno
    garnka.
    Jak gotujesz wodę na indukcji to zaraz po ściągnięciu garnka jesteś w stanie
    na chwilę dotknąć ręka pole gdyż nie przekracza 100stC, oczywiście grozi
    poparzeniem ale nie jest tak gorące jak pole normalnej kuchni w której
    temperatura może wynosić nawet kilkaset stopni. Świadczy to wszystko o tym
    że gotowanie na indukcji jest tańsze i szybsze a większą mocą pola się nie
    sugeruj.


    Marek


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1