eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyLubczyk.Re: Lubczyk.
  • Data: 2015-10-14 13:35:56
    Temat: Re: Lubczyk.
    Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    XL wrote:

    > Krycha <k...@p...onet.pl> Wrote in message:
    >> W dniu 2015-10-13 o 21:30, Ikselka pisze:
    >>> Dnia Tue, 13 Oct 2015 20:57:30 +0200, krys napisał(a):
    >>>
    >>>> Ikselka wrote:
    >>>>
    >>>>> Dnia Tue, 13 Oct 2015 16:25:33 +0200, krys napisał(a):
    >>>>>
    >>>>>> Pytanie do praktyków.
    >>>>>> Pierwszy raz mam lubczyk na grządce i nie wiem, jak on sie zachowuje
    >>>>>> zimą? Bo po natkę pietruszki czy pora to spokojnie mogę sobie pójść i
    >>>>>> wygrzebać spod śniegu, i będzie dobre. A lubczyk? Też można zimą z
    >>>>>> grządki, czy zebrać teraz i zamrozić? Szkoda byłoby ten zapach
    >>>>>> zmarnować:-) --
    >>>>>
    >>>>> Zimą o lubczyku zapomnij. Nie ma. Zniknięty jest.
    >>>>> Już teraz go zresztą nie ma - padł po przymrozkach, nawet trudno
    >>>>> odnaleźć, gdzie rósł.
    >>>>> Można próbować mrozić.
    >>>>
    >>>> A, to u mnie pomidory padły, bazylia padła, a lubczyk jest. To spróbuję
    >>>> go sama zniknąć.
    >>>> Dzięki.
    >>>>
    >>>
    >>> Najlepiej posiekać, wymieszać w misce z oliwą/olejem tyle, żeby się jdne
    >>> do drugich kawałki lepiły - i pakować w jakieś jednoużyciowe porcje,
    >>> dosyć ściśle ubijając w tym czymś, w czym to będzie jednoużyciowo
    >>> mrożone. Prawdę mówiąc do dziś bezskutecznie szukam jakiegoś dobrego
    >>> patentu na takie naczyńka jednoporcjowe, bo torebeczki są mało wygodne w
    >>> finale, choć w zamrażarce owszem, dobrze się je upycha.
    >>
    >> A foremki plastikowe do mrożenia kostek lodowych?
    >>
    >
    > Owszem, próbuję, tyle że ziółka (nawet pokrojone) trudno w nich
    > ugnieść, bo zawsze coś sie górą wysypie czy wylezie, zanim
    > zamarznie, a i po. No i trudno zapewnic szczelność "gazową"
    > każdej porcji z osobna, a powinno się, żeby zachowały właściwości
    > i nie wysychały. Szybkie wydobycie pojedynczej porcji też jest
    > ważne dla trwałości pozostałych. No i tak myślę i myślę - i
    > latami te torebki i torebki.

    Mam taką tackę do kostek lodowych - po załadowaniu mozna folią spożywczą na
    czas mrożenia zabezpieczyć, potem przesypac do zamykanych pojemników gotowe
    kostki. Ale ja i tak chyba raczej zamrożę całe gałęzie lubczyku w porcjach
    jednorosołowych zawiniętych w folię.


    --
    Pozdrawiam
    J.

    www.kontestacja.com

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1