eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieOdmienne podejście do budowania.Re: Odmienne podejście do budowania.
  • X-Received: by 10.49.25.227 with SMTP id f3mr953232qeg.33.1373464410794; Wed, 10 Jul
    2013 06:53:30 -0700 (PDT)
    X-Received: by 10.49.25.227 with SMTP id f3mr953232qeg.33.1373464410794; Wed, 10 Jul
    2013 06:53:30 -0700 (PDT)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
    .pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!news.glorb.com!t19no1004459qam.0!news-out.g
    oogle.com!f7ni1805qai.0!nntp.google.com!t19no1058918qam.0!postnews.google.com!g
    legroupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-mail
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Date: Wed, 10 Jul 2013 06:53:30 -0700 (PDT)
    In-Reply-To: <6...@g...com>
    Complaints-To: g...@g...com
    Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=109.243.11.69;
    posting-account=8M0CvAkAAAB7M_iEIKzZJBrD5I452jG9
    NNTP-Posting-Host: 109.243.11.69
    References: <d...@g...com>
    <9...@g...com>
    <2...@g...com>
    <c...@g...com>
    <f...@g...com>
    <d...@g...com>
    <6...@g...com>
    <4...@g...com>
    <4...@g...com>
    <d...@g...com>
    <5...@g...com>
    <8...@g...com>
    <a...@g...com>
    <4...@g...com>
    <b...@g...com>
    <3...@g...com>
    <c...@g...com>
    <51dc1761$0$1210$65785112@news.neostrada.pl>
    <4...@g...com>
    <0...@g...com>
    <9...@g...com>
    <6...@g...com>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <2...@g...com>
    Subject: Re: Odmienne podejście do budowania.
    From: k...@g...com
    Injection-Date: Wed, 10 Jul 2013 13:53:30 +0000
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:471606
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu środa, 10 lipca 2013 12:01:18 UTC+2 użytkownik m...@g...com napisał:
    > On Wednesday, July 10, 2013 11:28:20 AM UTC+2, Adam wrote:
    >
    > > W dniu wtorek, 9 lipca 2013 23:12:01 UTC+2 użytkownik k...@g...com napisał:
    >
    >
    >
    > > > Dlaczego mnie nie dziwi że jak ktoś nie ma pojęcia to zawsze wie najlepiej.
    Elektryczna wędzarnia zużywa na 8 godzin równowartość kilku małych paczek zapałek. To
    taka mniej oszczędna. Nowocześniejsza z generatorem tarciowym tyle drewna co jest w
    dwóch ołówkach. Dlatego wszystko co jest w niej wędzone jest zdrowsze. Bo nie
    oblepione smołą z taczki drewna.
    >
    > >
    >
    > > Ale nie ma SMAKU, a wedzi sie nie dla zdrowia tylko SMAKU :)
    >
    > > Ja czuje roznice miedzy szyneczka uwedzona na zwyklym drewnie, a drewnie
    >
    > > z drzewa owocowego. To MUSI byc drewno owocowe - tylko wtedy jest smak
    >
    > > "jak od babci" :) Pisz co chcesz - nie przekonasz mnie do wedzenia na
    >
    > > grzaleczce :D
    >
    >
    >
    > A kto ci zabroni używać np. zrębków owocowych? Abstrahując od tematu mieszkania (bo
    dalej uważam że wędzenie w mieszkaniu to masochizm), to wędzarnia elektrycznia
    miałaby dla mnie same plusy - przede wszystkim znacznie lepszą kontrolę temperatury -
    do wpięcia jakiejś termosondy włącznie. A samego dymu ile potrzebujesz - przypuszczam
    że parę garści zrębków. Nie wiem na 100% czy wędzarnie działają w ten sposób - ja
    przynajmniej tak bym to rozwiązał :)
    >
    >
    >
    > BTW - podoba mi się amerykański patent z BBQ - ichnie wędzarnie (bo prawdziwe bbq
    to raczej wędzenie niż grill) często gęsto to coś w rodzaju beczki-przyczepki. Więc
    jak tylko masz gdzie jechać tą przyczepką.
    >
    >
    >
    > mucher

    Rozum mu zabroni używania zrębków owocowych. Poza tym je trzeba kupić a uschnięte
    gałęzie można znaleźć. Na osiem godzin wędzenia idzie mi pół szklanki zrębków. Z tym
    że moja jest mała, typowo domowa. 40cm x 50cm x 35cm. Zrębki podajnik wsuwa do komory
    zgazowania. Jest wielkości pudełka zapałek. Tam się rozkładają w niskiej
    temperaturze, nie ma ognia. Dlatego jest zdrowsze bo związki toksyczne i rakotwórcze
    powstają powyżej 300 stopni a konserwujące i dające smak, zapach od 90 do 280 stopni.
    Dym przechodzi przez długi kanał w którym są filtry zatrzymujące cząstki stałe.
    Najdroższe modele mają jeszcze płuczki wodne. Po komorze dym rozdmuchuje wentylator.
    Temperaturę robią grzałki elektryczne. Odprowadzenie dymu to rura spiro o średnicy
    takiej jak w odkurzaczu. Przed kolejną porcją drewienek komora spalania jest
    czyszczona z popiołu i tego co zostało z poprzedniej partii. Dwa regulatory
    temperatury. Jeden pilnuje temperatury w komorze żeby nie była za wysoka. Ja ustawiam
    na 120 stopni. Drugi z sondą wbijaną w to co się wędzi. Ustawiam 82 stopnie. Jak
    dojdzie do tej temperatury to się wyłącza. Jak chcę na zimno przez 10 dni wędzić to
    ustawiam ze pierwszego dnia godzinę w gęstym dymie a potem codziennie po 15 minut w
    średnim. Ogrzewanie wtedy jest wyłączone. Jak czytam albo słyszę że ktoś wędzi w
    takiej super wymurowanej ogrodowej wędzarni i jest super to mi się scyzoryk w
    kieszeni otwiera bo jak sporo tego poje to na 100 procent kiedyś załapie jakieś
    raczysko i zanim wykituje to sporo kasy będzie kosztowało jego leczenie. Również
    mojej kasy. Był niedawno program w telewizji o takim wędzeniu w beczkach itp. Zrobili
    badania w sanepidzie. Wyszło że większość była niejadalna a reszta pod warunkiem że
    niezbyt często. W każdych próbkach były przekroczenia toksycznych składników. W
    niektórych kilkaset razy. I pomimo tego wędzonki wyglądały dobrze.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1