-
Data: 2013-07-10 15:53:30
Temat: Re: Odmienne podejście do budowania.
Od: k...@g...com szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]W dniu środa, 10 lipca 2013 12:01:18 UTC+2 użytkownik m...@g...com napisał:
> On Wednesday, July 10, 2013 11:28:20 AM UTC+2, Adam wrote:
>
> > W dniu wtorek, 9 lipca 2013 23:12:01 UTC+2 użytkownik k...@g...com napisał:
>
>
>
> > > Dlaczego mnie nie dziwi że jak ktoś nie ma pojęcia to zawsze wie najlepiej.
Elektryczna wędzarnia zużywa na 8 godzin równowartość kilku małych paczek zapałek. To
taka mniej oszczędna. Nowocześniejsza z generatorem tarciowym tyle drewna co jest w
dwóch ołówkach. Dlatego wszystko co jest w niej wędzone jest zdrowsze. Bo nie
oblepione smołą z taczki drewna.
>
> >
>
> > Ale nie ma SMAKU, a wedzi sie nie dla zdrowia tylko SMAKU :)
>
> > Ja czuje roznice miedzy szyneczka uwedzona na zwyklym drewnie, a drewnie
>
> > z drzewa owocowego. To MUSI byc drewno owocowe - tylko wtedy jest smak
>
> > "jak od babci" :) Pisz co chcesz - nie przekonasz mnie do wedzenia na
>
> > grzaleczce :D
>
>
>
> A kto ci zabroni używać np. zrębków owocowych? Abstrahując od tematu mieszkania (bo
dalej uważam że wędzenie w mieszkaniu to masochizm), to wędzarnia elektrycznia
miałaby dla mnie same plusy - przede wszystkim znacznie lepszą kontrolę temperatury -
do wpięcia jakiejś termosondy włącznie. A samego dymu ile potrzebujesz - przypuszczam
że parę garści zrębków. Nie wiem na 100% czy wędzarnie działają w ten sposób - ja
przynajmniej tak bym to rozwiązał :)
>
>
>
> BTW - podoba mi się amerykański patent z BBQ - ichnie wędzarnie (bo prawdziwe bbq
to raczej wędzenie niż grill) często gęsto to coś w rodzaju beczki-przyczepki. Więc
jak tylko masz gdzie jechać tą przyczepką.
>
>
>
> mucher
Rozum mu zabroni używania zrębków owocowych. Poza tym je trzeba kupić a uschnięte
gałęzie można znaleźć. Na osiem godzin wędzenia idzie mi pół szklanki zrębków. Z tym
że moja jest mała, typowo domowa. 40cm x 50cm x 35cm. Zrębki podajnik wsuwa do komory
zgazowania. Jest wielkości pudełka zapałek. Tam się rozkładają w niskiej
temperaturze, nie ma ognia. Dlatego jest zdrowsze bo związki toksyczne i rakotwórcze
powstają powyżej 300 stopni a konserwujące i dające smak, zapach od 90 do 280 stopni.
Dym przechodzi przez długi kanał w którym są filtry zatrzymujące cząstki stałe.
Najdroższe modele mają jeszcze płuczki wodne. Po komorze dym rozdmuchuje wentylator.
Temperaturę robią grzałki elektryczne. Odprowadzenie dymu to rura spiro o średnicy
takiej jak w odkurzaczu. Przed kolejną porcją drewienek komora spalania jest
czyszczona z popiołu i tego co zostało z poprzedniej partii. Dwa regulatory
temperatury. Jeden pilnuje temperatury w komorze żeby nie była za wysoka. Ja ustawiam
na 120 stopni. Drugi z sondą wbijaną w to co się wędzi. Ustawiam 82 stopnie. Jak
dojdzie do tej temperatury to się wyłącza. Jak chcę na zimno przez 10 dni wędzić to
ustawiam ze pierwszego dnia godzinę w gęstym dymie a potem codziennie po 15 minut w
średnim. Ogrzewanie wtedy jest wyłączone. Jak czytam albo słyszę że ktoś wędzi w
takiej super wymurowanej ogrodowej wędzarni i jest super to mi się scyzoryk w
kieszeni otwiera bo jak sporo tego poje to na 100 procent kiedyś załapie jakieś
raczysko i zanim wykituje to sporo kasy będzie kosztowało jego leczenie. Również
mojej kasy. Był niedawno program w telewizji o takim wędzeniu w beczkach itp. Zrobili
badania w sanepidzie. Wyszło że większość była niejadalna a reszta pod warunkiem że
niezbyt często. W każdych próbkach były przekroczenia toksycznych składników. W
niektórych kilkaset razy. I pomimo tego wędzonki wyglądały dobrze.
Następne wpisy z tego wątku
- 10.07.13 16:04 k...@g...com
- 10.07.13 16:22 Adam
- 10.07.13 16:46 Lisciasty
- 10.07.13 18:36 k...@g...com
- 10.07.13 19:04 Lisciasty
- 10.07.13 19:22 k...@g...com
- 10.07.13 19:25 k...@g...com
- 10.07.13 19:28 k...@g...com
- 21.07.13 04:40 uzytkownik
- 21.07.13 11:47 uzytkownik
- 21.07.13 11:53 k...@g...com
- 21.07.13 12:22 uzytkownik
- 21.07.13 12:22 uzytkownik
- 21.07.13 12:44 uzytkownik
- 21.07.13 12:56 uzytkownik
Najnowsze wątki z tej grupy
- Prunt drogi!
- SEMS Portal
- Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- Pompiarze...
- Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- Drabina rozsuwana
- zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- Zenek Kapelinder - ?
- Zawór grzybkowy - jaki producent
- qqqq
- Tauron przysyła aneks
- Wydajność klimy w obecnych temperaturach
- w Nowym Roku 2025r
- Blenda/ramka do kominka na zamówienie
Najnowsze wątki
- 2025-03-08 Cięcie wysokich tui
- 2025-03-04 Prunt drogi!
- 2025-02-20 SEMS Portal
- 2025-02-19 Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- 2025-02-17 Pompiarze...
- 2025-02-16 Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- 2025-02-14 Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- 2025-02-12 Drabina rozsuwana
- 2025-02-10 zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- 2025-01-23 Zenek Kapelinder - ?
- 2025-01-23 Zawór grzybkowy - jaki producent
- 2025-01-19 qqqq
- 2025-01-19 Tauron przysyła aneks
- 2025-01-13 Wydajność klimy w obecnych temperaturach
- 2025-01-04 w Nowym Roku 2025r