eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domPlyta indukcyjna kontra ceramiczna lub gazowa???Re: Plyta indukcyjna kontra ceramiczna lub gazowa???
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
    From: "Palm" <palm@////NIE-SPAMUJ////acn.waw.pl>
    Newsgroups: pl.rec.dom
    Subject: Re: Plyta indukcyjna kontra ceramiczna lub gazowa???
    Date: Mon, 23 Mar 2009 20:36:05 +0100
    Organization: http://onet.pl
    Lines: 90
    Message-ID: <gq8obf$ebk$1@news3.onet>
    References: <gq3p17$nrf$1@news.onet.pl>
    NNTP-Posting-Host: apn-77-114-46-76.gprs.plus.pl
    X-Trace: news3.onet 1237836976 14708 77.114.46.76 (23 Mar 2009 19:36:16 GMT)
    X-Complaints-To: n...@o...pl
    NNTP-Posting-Date: Mon, 23 Mar 2009 19:36:16 +0000 (UTC)
    X-Priority: 3
    X-MSMail-Priority: Normal
    X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5512
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5579
    X-RFC2646: Format=Flowed; Response
    X-Antivirus: avast! (VPS 090322-0, 2009-03-22), Outbound message
    X-Antivirus-Status: Clean
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:109628
    [ ukryj nagłówki ]


    Użytkownik "Kris" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
    news:gq3p17$nrf$1@news.onet.pl...
    > Jestem na etapie remontu kuchni i szukam czegos na temat płyt
    > ceraminych/indukcyjnych
    >
    > Generalnie interesuja mnie wszystkie informacje
    >
    Wszystkie? ----> nokaut.pl, ceneo.pl, skapiec.pl


    > Ceramiczna czy indukcyjna?

    indukcyjna!

    > dlaczego?
    > co jest wazne przy takiej plycie (funkcje, prarametry itp)
    > na co zwrocic uwage przy kupnie?
    > Jakie zasilanie 220/380 ale w bliku ciezko o 380V?
    > roznice w cenie sa znaczne od ok 1000 do prawie 3000 te najbardziej
    > popularne - skad takie roznice lub ktore funkcje przemawiaja za wydaniem
    > wiekszej gotowki i sa wazne a ktore mozna odpuscic
    >

    Tutaj mam największy dylemat - nabyłem płytę Mastercook (jedną z tańszych
    modeli) i naprawdę ciężko mi stwierdzić, co jest takiego w innych żeby
    płacić dwa razy więcej (nie mam, więc nie sprawdze :), ale póki co uważam że
    kompletnie nie warto! ). Generalnie płyta ma gotować i do tego idealnie się
    nadaje. Zwróc przede wszystkim uwagę na firmę oraz moc "palników" (choć
    uważam, że pewnie te o zwykłej mocy w zupelności wystarczą. Jak chcesz mieć
    bajer to kup płytę z opcją powerboost (chociaż chyba to już jest w
    standardzie), która umożliwi Ci gotowanie wyprzedzające najlepsze czajniki.



    > no i najwazniejsze
    > koszty uzytkowania
    >
    > wiem ze to najtrudniejsze pytanie ale mysle ze na tej grupie pewnie sie
    > znajda osoby ktore chociaz czesciowo odpowiedza
    >
    > rodzina 2+1
    > gotujemy raczej poznym popoludniem obiado-kolacje, w weekend czasem cos
    > wiecej
    > obecnie mam gaz z sieci rachunki niewielkie okolo 20/mies
    > jak to wyglada orientacyjnie przy indukcji??
    > rachunki za prad obecnie okolo 80/mies (mikrofala, czajnik + standartowe
    > urzadzenia domowe)
    > jakie rokowania przy indukcji
    >
    > dzieki za pomoc ewentualnie

    Jeśli prowadzisz gospodarstwo domowe to masz zapewne całą kupę garnków.
    Njprostszym rozwiązaniem jest przyłożenie do spodu garnka magnesu - jak sie
    trzyma to znaczy, że będzie się nadawał.

    Użytkowanie płyta indukcyjnej jest tansze od płyty elektrycznej o jakieś
    40%.
    Niestety nie wypowiem się w sprawie rachunków.

    Instalacje gazu musisz poprowadzić - więc zabierasz sobie czasami (w
    zależności od projektu kuchni) przestrzeń za szafkami oraz idzie Ci
    ewentualnie żółta rura przez pół kuchni - podłączenie gazu kosztuje na pewno
    drożej niż kuchenki indukcyjnej.
    Jedną ogromna różnica to to, że nie masz kuchni usyfionej w "lepiku" - i
    naprawdę za to warto dać więcej.
    Jeśli masz małą kuchnie to płyta indukcyjna może pełnić rolę także częsci
    roboczej blatu. Łatwo się ją sprząta w odróżnieniu od kuchni gazowej a do
    tego (co akurat jest może rzeczą czwartorzędną) po prostu lepiej i
    nowoczesniej w kuchni wygląda. Do tego możesz ustalać czas gotowania i zająć
    się czymś innym.

    Garnki do indukcji nie są wcale drogie i często producenci wypuszczają
    garnki do wszystkiego. Poza tym jeśli koszt zakupu stanowiłby jakiś problem,
    to takie zwykłe PRL-owskie emaliowane garnki normalnie na indukcji działają.

    Jedyne co mi przychodzi do głowy to zwróc uwagę na rozłożenie i rozmiar
    palników oraz miejsce ulokowania przycisków (jeśli będą za blisko to jak
    będzie kipiało to się poparzysz).

    Przypilnuj elektryka żeby Ci jakiejś głupoty nie zrobił przy prowadzeniu do
    niej zasilania.
    --

    = = = = = = =
    P a l m @
    acn.waw.pl
    = = = = = = =


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1