eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domPlyta indukcyjna kontra ceramiczna lub gazowa???Re: Plyta indukcyjna kontra ceramiczna lub gazowa???
  • Data: 2009-03-24 09:06:58
    Temat: Re: Plyta indukcyjna kontra ceramiczna lub gazowa???
    Od: Jacek Osiecki <j...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Dnia Mon, 23 Mar 2009 20:36:05 +0100, Palm napisał(a):
    > Użytkownik "Kris" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
    >> Jestem na etapie remontu kuchni i szukam czegos na temat płyt
    >> ceraminych/indukcyjnych
    >> Generalnie interesuja mnie wszystkie informacje
    > Wszystkie? ----> nokaut.pl, ceneo.pl, skapiec.pl

    Właśnie przez te cholerne porównywarki cen teraz ciężko cokolwiek znaleźć
    konkretnego o produktach - czego by się nie wpisało w googlach to zaraz się
    wryją... :)

    >> Ceramiczna czy indukcyjna?
    > indukcyjna!

    ano.

    >> co jest wazne przy takiej plycie (funkcje, prarametry itp)
    >> na co zwrocic uwage przy kupnie?
    >> Jakie zasilanie 220/380 ale w bliku ciezko o 380V?

    Po prostu dwie różne fazy, wtedy dwa palniki idą na jednej a dwa na drugiej.
    Dwie fazy raczej będziesz miał w bloku... BTW, jak ostatnio padła jedna faza
    to od razu wiedziałem dzięki dwóm literkom F na płycie :)

    >> roznice w cenie sa znaczne od ok 1000 do prawie 3000 te najbardziej

    > Tutaj mam największy dylemat - nabyłem płytę Mastercook (jedną z tańszych
    > modeli) i naprawdę ciężko mi stwierdzić, co jest takiego w innych żeby
    > płacić dwa razy więcej (nie mam, więc nie sprawdze :), ale póki co uważam że
    > kompletnie nie warto! ).

    Ja kupiłem najtańszego electroluxa 60020 - widzę że nawet nie podrożał do
    dzisiaj :) Gdybym miał kupować ponownie, pewnie bym wybrał ten sam model -
    po prostu nie widzę czego by mu miało brakować :)
    Płyty się różnią szczegółami:
    - sterowaniem, ale tu np. bosch za prawie 2x więcej może mieć dużo mniej
    wygodne sterowanie. Ideałem by były zwykłe pokrętła zamiast sensorów,
    ale tak to tylko w Erze :( Jeśli znajdziesz indukcję która ma "slidery"
    zamiast +/- to bierz - moim zdaniem doskonały i wygodny pomysł
    - moce palników... ale co za różnica czy jedno pole ma te 100 czy 200W
    więcej? Ja rzadko kiedy korzystam z pełnej mocy, głównie chyba po to żeby
    pokazać znajomym jak fajnie działa indukcja :) Do gotowania wody i tak
    wygodniejszy jest czajnik...
    - opcja "zagotowanie" - czyli niby coś takiego, że włącza się max. moc a
    potem jak tylko woda/zupa się zagotuje, moc się zmniejsza. Nie wiem jak
    to działa i nie wiem czy sobie tej funkcji nie wymyśliłem :) - ale chyba
    czytałem coś o tym w którejś instrukcji do droższej płyty... Może i fajne
    by to było, ale zdecydowanie nie warte dopłacania 500-1000 zł :)

    Poza tym to już kilka razy się spotkałem z informacją (pytanie na ile
    prawdziwą), że tak naprawdę "palniki" produkuje jedna/dwie fabryki, i to
    samo tyczy się szklanych płyt :)

    > Jedyne co mi przychodzi do głowy to zwróc uwagę na rozłożenie i rozmiar
    > palników oraz miejsce ulokowania przycisków (jeśli będą za blisko to jak
    > będzie kipiało to się poparzysz).

    Mi jeszcze przychodzi do głowy jedna sprawa - dźwięki! Osoba która dotąd
    miała do czynienia tylko z gazem albo kuchenką ceramiczną może być lekko
    zszokowana bogactwem dźwięków wydawanych przez kuchenkę i garnki :) Dla
    niektórych modulowany pisk może być wręcz nie do zniesienia, mimo że
    generalnie jest on cichszy nawet od szumu gazu z palnika... Polecam przejść
    się do kogoś kto ma indukcję i na własne uszy sprawdzić.

    Pozdrawiam,
    --
    Jacek Osiecki j...@c...pl GG:3828944
    I don't want something I need. I want something I want.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1