eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniePodwójny kranik do pitnej wody w kuchni z RORe: Podwójny kranik do pitnej wody w kuchni z RO
  • Data: 2011-09-20 20:14:06
    Temat: Re: Podwójny kranik do pitnej wody w kuchni z RO
    Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    "Maciej S." <m...@c...pl> wrote in message
    news:j5aavg$6cv$1@news.onet.pl...
    >> Pewnie, wikipedia to lepsze źródło od praktyki... znam kilka osób, które
    >> nie umarły po takiej dawce. Mieli farta, że nie studiowali wiki zbyt
    >> dokładnie ;)
    >
    >
    > Bo to częściowa prawda. Ale żeby u dorosłego doszło do zatrucia wodnego
    > musi on wypić kilka-kilkanaście litrów w krótkim czasie.
    > Jest opisywany przypadek zgonu w wyniku zatrucia wodnego po zażyciu extasy
    > :))
    >
    > Jednym słowem - zdrowy normalny człowiek NIGDY nie zatruje się wodą.
    > A ci z uszkodzonym mózgiem a i owszem.

    Nie zatruje się, bo ma odruch wymiotny który trzeba zwyciężyć.
    Ale jak na siłę wypijesz duszkiem 3 litry wody to nie będzie to mieć
    znaczenia czy ta woda to destylowana czy taka z kranu z TDS ~100ppm
    bo obie wody są w porównaniu z płynami ustrojowymi pozbawione
    minerałów i spowodują osmozę do tkanek i problemy zdrowotne.
    Piszą tam o wydolności nerek dorosłego człowieka rzędu 1 litr
    na godzinę. Jeśli więc wypijesz duszkiem 3 litry to przez trzy godziny
    będziesz miał w krwi za dużo wody a więc za małe steżęnie jonów
    a zatem będziesz nadwyrężał osmotycznie tkanki w organiźmie...
    Pewnie jakiś procent ludzi ten stres wytrzyma, ale nie wszyscy.

    Natomiast nie ma to nic wspólnego z piciem wody w normalnych
    ilościach czy dodawaniem jej do zupy czy rozcieńczania soków.
    I tu dużo zależy od jakości wody w kranie - normy wymagają aby
    kranówa miała mniej niż 40ppm rozpuszczonych w niej azotanów.
    Niestety w wielu miejscach pijesz w wodzie dużo, dużo więcej...
    To samo tyczy się fosforanów czy innych syfów których żaden inny
    filtr nie usunie z wody i jedyny sposób to metoda Reverse Osmosis...

    Nawiasem mówiąc stosuję filtr odwróconej osmozy do przygotowywania
    wody do akwarium morskiego i wiem, że "rejection rate" typowej membrany
    nie jest 100%, więc trochę tych minerałów się tam do wody przedostaje
    nawet przez taki filtr. Woda z kranu gdzie mieszkam ma TDS 120ppm ta
    z membrany ma TDS 5-6ppm. Tą wodę puszczam jeszcze na dodatkowy
    dejonizator aby usunąć to czego RO nie usunęła.

    Swoją drogą zrobiłem kiedyś kostki lodu z takiej wody i byłem
    zaskoczony bo lód był popękany i nieprzeźroczysty... Ktoś wie czemu?

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1