eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniePodwójny kranik do pitnej wody w kuchni z RORe: Podwójny kranik do pitnej wody w kuchni z RO
  • Data: 2011-09-21 05:41:00
    Temat: Re: Podwójny kranik do pitnej wody w kuchni z RO
    Od: ducze <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu 2011-09-20 22:14, Pszemol pisze:

    > Nie zatruje się, bo ma odruch wymiotny który trzeba zwyciężyć.
    > Ale jak na siłę wypijesz duszkiem 3 litry wody to nie będzie to mieć
    > znaczenia czy ta woda to destylowana czy taka z kranu z TDS ~100ppm
    > bo obie wody są w porównaniu z płynami ustrojowymi pozbawione
    > minerałów i spowodują osmozę do tkanek i problemy zdrowotne.
    > Piszą tam o wydolności nerek dorosłego człowieka rzędu 1 litr
    > na godzinę. Jeśli więc wypijesz duszkiem 3 litry to przez trzy godziny
    > będziesz miał w krwi za dużo wody a więc za małe steżęnie jonów
    > a zatem będziesz nadwyrężał osmotycznie tkanki w organiźmie...
    > Pewnie jakiś procent ludzi ten stres wytrzyma, ale nie wszyscy.

    Mylisz się. Jakiś ułamek procenta tego nie wytrzyma. 2 litry wody to nie
    jest żaden wyczyn. A już mówienie, że po takiej dawce "umrzesz w
    męczarniach" to naprawdę gruba przesada. Od chwilowego nadwyrężenia
    organizmu do śmierci daleka droga.

    > I tu dużo zależy od jakości wody w kranie - normy wymagają aby
    > kranówa miała mniej niż 40ppm rozpuszczonych w niej azotanów.

    Bynajmniej nie w Polsce. Od dawna norma jest 50.

    > Niestety w wielu miejscach pijesz w wodzie dużo, dużo więcej...

    Bez przesady, w sumie jedynie ci z własnymi płytkimi studniami mają z
    tym problemy. Ewentualnie przy jakichś awariach w wodociągach.

    --
    Syberia nie tylko kajakiem...
    http://syberia2011.tnb.pl

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1