eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieRekuperacja i okap kuchenny.Re: Rekuperacja i okap kuchenny.
  • Data: 2023-11-11 02:45:05
    Temat: Re: Rekuperacja i okap kuchenny.
    Od: "ptoki (ptoki)" <s...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On Friday, November 10, 2023 at 3:42:57 p.m. UTC-6, Kris wrote:
    > piątek, 10 listopada 2023 o 21:43:25 UTC+1 ptoki (ptoki) napisał(a):
    > > On Friday, November 10, 2023 at 1:26:01 p.m. UTC-6, Myjk wrote:
    > > > Fri, 10 Nov 2023 11:26:17 +0100, Robert Wańkowski
    > > > > To co się dzieje z tym tłuszczem, który uwalniany jest z wnętrza gara w
    > > > > takiej samej ilości przy indukcji i gazie?
    > > > To wynika właśnie ze specyfiki przekazywania ciepła, przy gazie ściany
    > > > gara/patelni ogrzewane płomieniem powodują większe parowanie a konwekcja
    > > > wymiata je w górę -- przy indukcji, gdzie grzeje głównie denko a ścianki
    > > > ogrzewają się tylko pośrednio, nie ma tego efektu. Ja mam w całości stalowe
    > > > garnki (Tefal) z doczepianą rączką, ale po odgrzaniu zupy mogę ganek złapać
    > > > od góry za krawędź i jest ledwo ciepły, czego nie ma opcji zrobić przy
    > > > grzaniu na gazie.
    > > >
    > > Zalezy jak duzy garnek w stosunku do palnika. W praktyce jak dobrany dobrze to
    roznicy miedzy gazem a indukcja w tym co opisujesz duzej nie ma.
    > >
    > > Wrecz czasem moze byc odwrotnie bo ciag cieplego powietrza z gazu moze powodowac
    ze ta tlusta para z garnka wroci spowrotem do niego albo zostanie w centrum tego
    strumienia powietrza i trafi do okapu.
    > >
    > > W praktyce roznice sa nieduze.
    > Uwielbiam tę teorię z mchu i paproci.

    Ta.

    > Ty się rozpisales i wyszły Tobie różnice niewielkie my w tej samej kuchni kilka lat
    gotowalismy na gazie i kilka kolejnych już gotujemy na indukcji.
    > I też ta sama kuchnie sprzątamy i mniej więcej co dwa lata malujemy.
    > I wyszło nam że syfu z gazu znacząco więcej było. Duuuuzo wiecej

    A ja gotowalem na elektryku i gazie, na zmiane. I roznic nie widze, no, moze poza
    sadza na spodzie garnka przy gazie czasem (bo wiecej zalezy od tego ile oleju pryska
    a nie ile gaz brudzi.
    Do tego ja rozumiem jak gaz ma sie palic aby nie brudzic (w skrocie jak jest zolty
    albo siega dalej niz do 4/5 srednicy garnka to jest zle).

    > I tyle.

    Sam napisales tyle ze nikogo nie przkonasz. Daj argumenty poza anegdotami.

    Ja widze roznice jak robimy malowanie u znajomych. Jedni maja gaz inni elektryka.
    Wieksza korelacje widze miedzy tymi co gotuja i tymi co smaza niz miedzy tymi co maja
    gaz czy elektryke.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1