eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieŚmierdząca ciepła wodaRe: Śmierdząca ciepła woda
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
    .pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!news.glorb.com!peer03.iad.highwinds-media.c
    om!news.highwinds-media.com!feed-me.highwinds-media.com!nx01.iad01.newshosting.
    com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-
    a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    Date: Fri, 07 Feb 2014 18:45:34 +0100
    From: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl>
    Reply-To: d...@n...pl
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:26.0) Gecko/20100101 Firefox/26.0
    SeaMonkey/2.23
    MIME-Version: 1.0
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Subject: Re: Śmierdząca ciepła woda
    References: <ld2ioe$cfq$1@node2.news.atman.pl>
    <52f4d609$0$2357$65785112@news.neostrada.pl>
    <ld2lem$fkv$1@node2.news.atman.pl>
    <52f4db3e$0$2157$65785112@news.neostrada.pl>
    In-Reply-To: <52f4db3e$0$2157$65785112@news.neostrada.pl>
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    Lines: 46
    Message-ID: <52f51bbf$0$2357$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 83.6.243.72
    X-Trace: 1391795135 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2357 83.6.243.72:25089
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    X-Received-Bytes: 2939
    X-Received-Body-CRC: 90893175
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:482009
    [ ukryj nagłówki ]

    Użytkownik Jack napisał:
    >
    >> Jak technicznie wygląda taka operacja? Ja mam zasobnik jedynie 45L
    >> zabudowany w kotle - będzie to miało sens czy w tej opcji będę musiał
    >> powtarzać operacje co 2 dni?
    >>
    >
    > Właśnie jest to dość uciążliwe... Mam bojler 200l i dozuję ok 10cm3
    > podchlorynu przez zaworek na wejściu zimnej wody do bojlera
    > (bezciśnieniowo), potem odkręcam dopływ i kran i wszystko wlatuje do
    > zbiornika i miesza się. Po dozowaniu warto trochę mniej wody zużywać
    > przez parę godzin, żeby podchloryn podziałał.
    > Nie wiem co jest powodem tego smrodu. Woda ze studni, temp 60st (więcej
    > się nie da - grzałka 2kW ustawiona na max).

    Szczęśliwi żyjący współcześnie - kupują podchloryn sodu i leja do wody
    pitnej... Za moich czasów trzeba było pilnować żeby kupić podchloryn z
    wodorotlenku przeponowego - zanieczyszczonego wszystkim co w soli
    kamiennej było... Bo bywał też podchloryn z wodorotlenku znacznie
    czystszego - otrzymywanego metoda rtęciową. Był znacznie czystszy
    chemicznie - miał tylko jedno zanieczyszczenie - domieszkę soli rtęci.
    Zdecydowanie dyskwalifikującą go w zastosowaniach okołospożywczych. Ile
    ja kiedyś musiałem się tego bezrtęciowego naszukać...

    A od podchlorynu wygodniejsza (ciało stałe, w zasadzie nie zmieniające
    właściwości na sucho, dłuższy czas działania w wodzie) jest chloramina.
    Bo chlor gazowy, tlenek chloru czy ozon to raczej nie do domowego
    amatorskiego stosowania. Takoż dezynfekcja ultrafioletem - kupa sprzętu,
    konieczność częstego czyszczenia rur szklanych z osadów...

    --
    Darek


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1