-
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.fsmpi.rwth-aachen.de!were
tis.net!feeder4.news.weretis.net!newsreader4.netcologne.de!news.netcologne.de!n
x02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news
.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-m
ail
Newsgroups: pl.rec.ogrody
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Sok z sokownika. Pytanko o cukier.
References: <53c190b3$0$2378$65785112@news.neostrada.pl>
<11yzuwyvrf21o$.1q7xaztjzgx9y.dlg@40tude.net>
<53c1944f$0$2365$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: : : :
Date: Sat, 12 Jul 2014 22:45:25 +0200
User-Agent: slrn/pre1.0.2-21 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 28
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1405197925 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2360 77.253.217.116:57827
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:237616
[ ukryj nagłówki ]Pan Jacek napisał:
>> Jest też drugi argument "za" metodą z cukrem - cukier jako produkt sypki
>> przechowywany w papierowym op. zawiera bakterie - więc podczas parowania
>> sterylizuje się razem z sokiem i możesz nalewać taki gorący słodki sok
>> wężykiem wprost z sokownika do wysterylizowanych butelek, sterylizacja
>> w butelkach nie jest już konieczna.
> Dzięki. Straty cukru w pozostałym owocach jakoś przeboleję, zależy mi na
> większej wydajności. Co do braku konieczności pasteryzowania, to u mnie
> się ta metoda nie sprawdza i sok mi pleśnieje na powierzchni. Może mało
> słodzę. Na jeden "wsad" daję max kilo cukru i wychodzi mi zależnie od
> owoców od 1,5 do 3 litrów soku. Sok zawsze zagotowuję i wrzący wlewam do
> butelek, zakręcam i finito. Trzyma się nawet po kilka lat.
Ja robiłem sok porzeczkowy metodą gorącą na sicie w szybkowarze -- na
odcinku zaopatrzenia w sokowniki musiały być wtedy jakieś przejściowe
trudności. Cukru był wtedy nadmiar, bo był na kartki, więc się brało
cały przydział, nie myśląc przy tym co z takimi ilościami zrobić. Ale
nie dodawałem go prawie wcale, tylko jakieś symboliczne ilości. Mimo
tego przetwór przechowywał się przez lat kilka. Może za sprawą wyższej
temperatury w szybkowarze. Nie wnikam w to, czy gorsze jest grzanie
owoca do wyższej temperatury (i robienie jesieni średniowiecza z miąższu
w witaminy przebogatego), czy dodawanie białej śmierci. Tak po prostu
było -- i dobre te porzeczki wychodziły (po latach się zgalareciły, co
na dobre im wyszło).
--
Jarek
Następne wpisy z tego wątku
- 19.07.14 13:59 Pszemol
Najnowsze wątki z tej grupy
- Cięcie wysokich tui
- Krzew-drzewo
- Chess
- Vitruvian Man - parts 7-11a
- Vitruvian Man - parts 1-6
- Zmierzch kreta?
- Solution manual Probability, Statistics, and Random Processes for Engineers (4th Ed., Henry Stark & John W. Woods)
- Sternbergia lutea
- Re: Solution Manual Electric Circuits (12th Ed., Nilsson & Riedel)
- Pomarańcza w doniczce
- dracena
- jeszcze raz - co za roślina
- jaka to roślina ?
- Chwastnica w trawniku
- rośliny inwazyjne- walka z wiatrakami?
Najnowsze wątki
- 2025-03-08 Cięcie wysokich tui
- 2025-03-04 Prunt drogi!
- 2025-02-20 SEMS Portal
- 2025-02-19 Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- 2025-02-17 Pompiarze...
- 2025-02-16 Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- 2025-02-14 Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- 2025-02-12 Drabina rozsuwana
- 2025-02-10 zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- 2025-01-23 Zenek Kapelinder - ?
- 2025-01-23 Zawór grzybkowy - jaki producent
- 2025-01-19 qqqq
- 2025-01-19 Tauron przysyła aneks
- 2025-01-13 Wydajność klimy w obecnych temperaturach
- 2025-01-04 w Nowym Roku 2025r