eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domSól do akcji zima. Można ją używać w kuchni?Re: Sól do akcji zima. Można ją używać w kuchni?
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!wsisiz.edu.pl!plix.pl!newsfeed1.plix
    .pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!border2.nntp.dca.giganews.com!nntp.g
    iganews.com!postnews.google.com!o40g2000prn.googlegroups.com!not-for-mail
    From: Panslavista <p...@g...com>
    Newsgroups: pl.rec.dom
    Subject: Re: Sól do akcji zima. Można ją używać w kuchni?
    Date: Thu, 29 Jan 2009 05:12:28 -0800 (PST)
    Organization: http://groups.google.com
    Lines: 21
    Message-ID: <9...@o...googlegroups.com>
    References: <glrre1$kod$1@nemesis.news.neostrada.pl>
    NNTP-Posting-Host: 83.6.245.236
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    X-Trace: posting.google.com 1233234748 23791 127.0.0.1 (29 Jan 2009 13:12:28 GMT)
    X-Complaints-To: g...@g...com
    NNTP-Posting-Date: Thu, 29 Jan 2009 13:12:28 +0000 (UTC)
    Complaints-To: g...@g...com
    Injection-Info: o40g2000prn.googlegroups.com; posting-host=83.6.245.236;
    posting-account=VxowYgoAAACXIUj-wSbzn1nmOoh3KrQ2
    User-Agent: G2/1.0
    X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; FDM; .NET CLR
    1.1.4322),gzip(gfe),gzip(gfe)
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:107961
    [ ukryj nagłówki ]

    On 29 Sty, 09:55, "jangr" <j...@i...pl> wrote:
    > Czy ktoś z Was może wie, czy dodaje się jakiś dodatkowych chemikaliów do
    > soli na
    > akcję zima do posypywania chodników, czy nie? Czy ta sól (pomimo napisów na
    > worku) nadaje się do spożycia?
    > Kiedyś używaliśmy soli technicznej z Kłodawy z 50kg worka i była bardzo
    > dobra.
    > Pozdrawiam.
    > jangr

    O ile to nie jest sól potasowa (kolor pomaranczowo - ceglasry aż do
    brunatnego to trzeba założyć, że brudna kopalniana - nie opłacalna do
    warzenia, czyli za mały procent soli w soli. W zasadzie można ją
    wymieszać z wodą, dokonać dekantacji i odparować - sól
    wykrystalizowana powinna nadać się do spożycie - bogata w minerały a
    nie tylko wodorotlenek i chlorek sodu...

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1