eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieSprawdzenie jakości wody ze studni i zdatności do spożycia.Re: Sprawdzenie jakości wody ze studni i zdatności do spożycia.
  • Data: 2014-06-29 12:36:09
    Temat: Re: Sprawdzenie jakości wody ze studni i zdatności do spożycia.
    Od: ToMasz <t...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu 29.06.2014 12:27, mal pisze:
    > W dniu niedziela, 29 czerwca 2014 09:23:30 UTC+2 użytkownik Rafał NGZ napisał:
    >
    >> Jeśli ktoś zna ceny lub punkty gdzie coś takiego wykonać w województwie
    mazowieckim to śmiało.
    >
    >
    > Sanepid odradzam. Tam już czas się zatrzymał jeśli chodzi o metodykę badań, a ceny
    są porównywalne do innych.
    >
    > Radzę wyguglować w najbliższym sąsiedztwie jakiekolwiek laboratorium parające się
    analizami wody i wykonać (podstawowe) oznaczenia:
    > - twardość
    > - utlenialność
    > - odczyn pH
    > - zawartość żelaza
    > - zawartość manganu.
    > Za te kilka oznaczeń cena powinna być max 150 zł.
    > Analizę bakteriologiczną można dodatkowo zlecić o ile okaże się, że woda ma
    podwyższoną utlenialność. Koszt badań bakteriologicznych to rząd 500-600 zł.
    >
    > Zanim zaczniesz jej używać do picia radzę wlać do studni około 0,3 litra np.
    podchlorynu sodu, odczekać dobę, a następnie pompować studnię na tzw. wolny wypływ
    przynajmniej 2-3 doby.
    >
    > Przed pobraniem próby wody (wyłącznie bezpośrednio ze studni, bo wtedy masz pewność
    co do jakości wody głębinowej) - także wcześniej studnię przepompować przez 2-3
    godziny.
    >
    wow, śmiałe teorie. Moim zdaniem należałoby przyjąć takie same normy
    jakie ma woda pitna w wodociągach. Natomiast ja bym radził wzbogacić
    chemią ale tej wody używać do wszystkiego innego niż picia i gotowania.

    ToMasz

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1