-
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neost
rada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: Wędzarnia - "oryginalne" projekty
Newsgroups: pl.misc.budowanie
References: <55de00c8$0$27508$65785112@news.neostrada.pl>
<b...@g...com>
<e...@g...com>
<f...@g...com>
<3...@g...com>
From: wolim <n...@p...tu>
Date: Tue, 1 Sep 2015 07:51:55 +0200
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:38.0) Gecko/20100101
Thunderbird/38.2.0
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <3...@g...com>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 31
Message-ID: <55e53d0c$0$8387$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 176.120.122.22.telemedia.pl
X-Trace: 1441086732 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 8387 176.120.122.22:53659
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:504445
[ ukryj nagłówki ]W dniu 2015-08-27 o 23:03, Zenek Kapelinder pisze:
> A mój wujek spod Sosnowca strącił chujem odrzutowca. To nie o kapanie tłuszczu na
ogień idzie tylko o to że jest ogień. Wszystkie niezbędne do uwędzenia skladniki dymu
powstają w niskiej temperaturze. Tak do trzystu stopni. Powyżej oprócz tych dobrych
składników powstaje dużo bardzo toksyczbnych, mutagennych itp.
----
Że tak się wtrącę do dyskusji..
Ile tych wędzonek trzeba zjeść, żeby rzeczywiście mogły zaszkodzić?
Argumenty o szkodliwości wędzenia przyjmuję, ale sam mam wędzarnię
(beczkę), a teraz kończę stawiać murowaną i raczej częściej jak 2-3 razy
w roku wędził nie będę. 2 boczki, 2 szynki i 3 kilogramy kiełbasy. Ot,
na święta lub inną okazję, żeby cała rodzina pojadła "wiejskiego"
jedzenia. Bo w nadmiarze taka wędlina czy kiełbasa już nie smakują. W
ciągu roku nawet mi się nie chce rozpalać wędzarni, bo za dużo z tym
roboty. Nie mówiąc o peklowaniu. Na co dzień jemy raczej szynki gotowane
w szynkowarze lub pieczone w piekarniku, ale i takie sklepowe, nie
ukrywam, często goszczą na naszym stole.
Jakby się zastanowić, to wszystko szkodzi. Wódka szkodzi, glutaminian
szkodzi, cukier, sól, pieprz, herbata, kawa, amfetamina, a nawet _lek_
aspiryna - szkodzą, ale w nadmiarze. Jak ktoś miesiąc w miesiąc zjada 10
kg wędzonek, to pewnie nie tylko dym mu zaszkodzi, ale i cholesterol.
A z umiarem można sobie od czasu do czasu podjeść smacznej wędliny z
przydomowej wędzarni. Oczywiście trzeba umieć uwędzić, żeby nie osmolić,
ale to już temat na inną dyskusję.
Podsumowując. Wszystko jest dla ludzi... myślących.
Pozdrawiam,
MW
Następne wpisy z tego wątku
- 01.09.15 08:14 Ghost
- 01.09.15 09:54 Piotrek
- 01.09.15 10:32 Zenek Kapelinder
- 01.09.15 11:17 Ghost
- 01.09.15 11:18 wolim
- 01.09.15 11:35 Ghost
- 01.09.15 14:24 Adam
- 01.09.15 14:30 wolim
- 01.09.15 14:39 wolim
- 01.09.15 15:12 Piotrek
- 01.09.15 15:20 Gregoriusx
- 01.09.15 15:45 Zenek Kapelinder
- 01.09.15 15:54 Kris
- 01.09.15 15:55 Kris
- 01.09.15 15:57 Adam
Najnowsze wątki z tej grupy
- SEMS Portal
- Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- Pompiarze...
- Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- Drabina rozsuwana
- zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- Zenek Kapelinder - ?
- Zawór grzybkowy - jaki producent
- qqqq
- Tauron przysyła aneks
- Wydajność klimy w obecnych temperaturach
- w Nowym Roku 2025r
- Blenda/ramka do kominka na zamówienie
- Co tam u Was
Najnowsze wątki
- 2025-02-20 SEMS Portal
- 2025-02-19 Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- 2025-02-17 Pompiarze...
- 2025-02-16 Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- 2025-02-14 Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- 2025-02-12 Drabina rozsuwana
- 2025-02-10 zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- 2025-01-23 Zenek Kapelinder - ?
- 2025-01-23 Zawór grzybkowy - jaki producent
- 2025-01-19 qqqq
- 2025-01-19 Tauron przysyła aneks
- 2025-01-13 Wydajność klimy w obecnych temperaturach
- 2025-01-04 w Nowym Roku 2025r
- 2025-01-02 Blenda/ramka do kominka na zamówienie
- 2025-01-01 Co tam u Was