eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieWentylacjaRe: Wentylacja
  • X-Received: by 10.140.33.161 with SMTP id j30mr768299qgj.4.1410272035222; Tue, 09 Sep
    2014 07:13:55 -0700 (PDT)
    X-Received: by 10.140.33.161 with SMTP id j30mr768299qgj.4.1410272035222; Tue, 09 Sep
    2014 07:13:55 -0700 (PDT)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!
    dc16no2336565qab.1!news-out.google.com!q8ni3qal.1!nntp.google.com!w8no76715qac.
    0!postnews.google.com!glegroupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-mail
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Date: Tue, 9 Sep 2014 07:13:55 -0700 (PDT)
    In-Reply-To: <lun09j$5f3$1@node1.news.atman.pl>
    Complaints-To: g...@g...com
    Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=91.212.242.200;
    posting-account=1bgw0AkAAADRxmlN2IUfiLukBBJOTwBY
    NNTP-Posting-Host: 91.212.242.200
    References: <540df637$0$2365$65785112@news.neostrada.pl>
    <p62f68qemefl$.1qsu7v3lfuryj.dlg@40tude.net>
    <lumpnp$tsk$1@node1.news.atman.pl>
    <1...@g...com>
    <lun09j$5f3$1@node1.news.atman.pl>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <f...@g...com>
    Subject: Re: Wentylacja
    From: Kris <k...@g...com>
    Injection-Date: Tue, 09 Sep 2014 14:13:55 +0000
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:490545
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu wtorek, 9 września 2014 15:45:13 UTC+2 użytkownik Ergie napisał:

    > Fizycznie niemo�liwe :-)
    > Skoro gaz sieciowy jest oko�o dwukrotnie ta�szy od pr�du (w >przeliczeniu na
    ciep�o). A sprawno�� kuchenki indukcyjnej wynosi 100% >podczas gdy gzowej >
    wed�ug r�nych szacunk�w 50-70% to niemo�liwe jest >by gotowanie na indukcji
    by�o _dwukrotnie_ dro�sze.
    Nie mam gazu sieciowego. Od wielu lat gotowaliśmy na gazie "butlowym" Butlę 11kg
    starczała na prawie dokładnie 2 miesiące. Prawie bo to było 1-3 dni różnicy i patrząc
    na kalendarz byłem w stanie stwierdzić kiedy się gaz skończy.
    W domu mieszkam od 2008 roku do jesieni 2013 używaliśmy gazu i było jak wyżej.
    Zużycie prądu było tez praktycznie co miesiąc porównywalne. Odkąd wstawiliśmy
    indukcję miesięczne zużycie wzrosło o ok 50zł. Mam tzw rozliczenia rzeczywiste i
    zawsze 1-go dnia miesiąca spisuję licznik i na ebok wpisuje dane więc zużycie mam
    dokładnie w cyklach miesięcznych. I ładnie z eboka energii widzę że od jesieni 2013
    zużycie wzrosło o okc50zł. więc to indukcja nic więcej
    > Pisz� to bez z�o�liwo�ci: Wniosek albo teraz wi�cej si�
    > bawicie/eksperymentujecie bo macie now� zabawk� albo uleg�e� sugestii.
    Nawyków żywieniowych nie zmieniliśmy ze względu na indukcję o bawieniu mogła być mowa
    w pierwszym tygodniu zabawy a nie po ok roku użytkowania. Koleżanka żony wywaliła
    gazówke kilka miesięcy wcześniej niż my i wstawiła indukcję. Też jej wychodzi ok 50
    zł miesięcznie przynajmniej tak twierdzi.
    > ZTCP to rzeczywiste pomiary robione przez Muratora czy inn� gazet� >wykaza�y>
    ok 25-30% r�nicy w cenie.

    Ż muratorem to jest tak że wyniki wychodzą takie żeby pasowało sponsorom;)

    > No w�a�nie, wi�c i na rzadszym malowaniu si� troch� oszcz�dzi... >I
    czasu na czyszczenie kuchenki gdy coďż˝ wykipi i siďż˝ przypali...
    Kuchenka była z nierdzewki czyszczenie dość proste, indukcja jak indukcja i trzeba
    polerować żeby smug nie było więc czas wg mnie porównywalny


    > Za kilka miesi�cy zmienisz zdanie.
    Już prawie rok użytkuję chyba. Trzeba odszukać kiedy był słynny watek o Bora bora(ja
    go rozpoczełem pytając jaki model indukcji lepszy)ale jeśli dobrze pamiętam to
    jesienią ubiegłego roku.

    >Nie wiem ile masz poziom�w grzania ja chyba 9 albo 10, ale jest to
    >wystarczaj�ca liczba, a s� p�yty co maj� 20.
    Od 1 do 9 z przeskokiem co 0,5 więc 18 + coś w stylu "turbo"
    > Ale nie to jest istotne. Indukcja daje Ci _powtarzalno��_. Za jaki� >czas
    b�dzie wiedzia� �e tak� potraw� w takim garnku ustawiasz na >poziom 3,5 i
    do kuchni wracasz za 15 minut nic nie wykipi nic siďż˝ nie >przypali bo 3,5 _zawsze_
    oznacza dok�adnie t� sam� moc.

    I to jest ok przy większości potraw- teraz praktycznie co drugi wieczór na indukcji
    używam sokownika i robię sok z malin to jak piszesz ustawiam na 3 i jest ok. co
    prawda gazem również mogłem precyzyjnie ustawić ale na indukcji jest łatwiej to fakt

    >W przypadku >kuchenki gazowej tej pewno�ci nigdy nie by�o. Bo gaz by� >raz
    lepszy raz gorszy, palnik raz paliďż˝ trochďż˝ lepiej a raz gorzej bo >jakiďż˝
    farfocel go blokowaďż˝ itd.
    Tu się nie zgodzę. Gaz zawsze kupowałem od tego samego dostawcy i nie zauważyłem
    różnic.
    > Temat co jaki� czas si� powtarza i jedyny rzeczywisty argument kt�ry >si�
    przewija za ka�dym razem to wok.
    Tu się nie wypowiem bo nie ma, nie korzystam, ale niektóre potrawy które trzeba
    mocniej gwałtownie podpiec na indukcji wychodzą gorzej.
    > Dla mnie osobi�cie najwi�ksza zaleta to czas:
    > Na indukcji jest szybciej - wi�c oszcz�dzam czas.
    Ja wiem czy szybciej jak na gazie?
    > Na indukcji mam znacznie mniej sprz�tania - wi�c oszcz�dzam czas.
    Tu zgoda- gazówka większy syf w kuchni generowała i więcej roboty z domyciem
    osmalonych od spodu garków i patelni
    > Na indukcji ustawienia s� powtarzalne wi�c nie musze tak cz�sto >zagl�da�
    do kuchni czy nic nie kipi ani si� nie przypala - wi�c >oszcz�dzam czas :-)
    Pewnie cos tam oszczędzisz ale dla mnie taka oszczędność to nie argument.
    > My�l� �e sumarycznie oszcz�dzam wi�cej ni� 1h w miesi�cu wi�c
    >nawet je�li jest o 20 z� dro�ej to i tak warto.
    Powtórzę- w sumie zmiany nie żałuję ale wady swoje ma.
    > Ps. No i mam w kuchni drewniane meble nie �adne okleinowane p�yty - >szkoda
    by�oby je niszczy� t�ustym osadem.
    E tam
    Mama ma w kuchni drewniane meble od bodajże 98roku. Bywały długie okresy że gotowała
    na gazie i dla 8 osób. Meble nie zniszczone do dzisiaj. A u mamy jak to u mamy zawsze
    był obiad z dwóch dań, śniadanie kolacja, pełna piwnica przetworów itp.;)

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1