eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieWentylacjaRe: Wentylacja
  • Data: 2014-09-09 16:35:30
    Temat: Re: Wentylacja
    Od: "Ergie" <e...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Użytkownik "Kris" napisał w wiadomości grup
    dyskusyjnych:f389fe17-ad36-46a4-813d-7b97aebb5bca@go
    oglegroups.com...

    W dniu wtorek, 9 września 2014 15:45:13 UTC+2 użytkownik Ergie napisał:

    > Mam tzw rozliczenia rzeczywiste i zawsze 1-go dnia miesiąca spisuję
    > licznik i na ebok wpisuje dane więc zużycie mam dokładnie w cyklach
    > miesięcznych. I
    > ładnie z eboka energii widzę że od jesieni 2013 zużycie wzrosło o okc50zł.
    > więc to indukcja nic więcej

    Ale to jest fizycznie niemożliwe :-)
    To znaczy wzrost wydatków jest możliwy ale to że gotowanie na indukcji jest
    dwukrotnie droższe jest niemożliwe i wynika wprost z cen nośników energii i
    ich wartości energetycznej.

    Dlatego gdzieś musi być błąd, albo coś jeszcze się musiało zmienić.

    > Ż muratorem to jest tak że wyniki wychodzą takie żeby pasowało sponsorom;)

    W nowych fakturach za gaz jest podana cena za kWh, więc można łatwo porównać
    cenę do ceny tej samej "ilości" energii elektrycznej za miesiąc lub dwa ci
    co gazu używają tylko do gotowania pochwalą się wynikami i będzie czarno na
    biały widać jaki to jest koszt.

    >> No w�a�nie, wi�c i na rzadszym malowaniu si� troch�
    >> oszcz�dzi... >I czasu na czyszczenie kuchenki gdy co� wykipi i si�
    >> przypali...
    > Kuchenka była z nierdzewki czyszczenie dość proste, indukcja jak indukcja
    > i trzeba polerować żeby smug nie było więc czas wg mnie porównywalny

    Co polerować i po co?
    Jak coś wykipi i przyschnie/przypali się to biorę skrobaczkę i tyle.

    >> Za kilka miesi�cy zmienisz zdanie.
    > Już prawie rok użytkuję chyba. Trzeba odszukać kiedy był słynny watek o
    > Bora bora(ja go rozpoczełem pytając jaki model indukcji lepszy)ale jeśli
    > dobrze
    > pamiętam to jesienią ubiegłego roku.

    No to wróć teraz na chwilę do gazu :-) Człowiek przyzwyczaja się do lepszego
    i czasem trzeba sobie przypomnieć że poprzednie rozwiązanie wcale nie było
    tak idealne jak to wygląda we wspomnieniach.

    >>Nie wiem ile masz poziom�w grzania ja chyba 9 albo 10, ale jest to
    >> >wystarczaj�ca liczba, a s� p�yty co maj� 20.
    > Od 1 do 9 z przeskokiem co 0,5 więc 18 + coś w stylu "turbo"

    No to takiej precyzji nie zapewni Ci żadna "cywilna" (nie wiem, co mają w
    knajpach) kuchenka gazowa.

    >> Ale nie to jest istotne. Indukcja daje Ci _powtarzalno��_. Za jaki�
    >> >czas b�dzie wiedzia� �e tak� potraw� w takim garnku ustawiasz
    >> na >>poziom 3,5 i do kuchni wracasz za 15 minut nic nie wykipi nic siďż˝
    >> nie >przypali bo 3,5 _zawsze_ oznacza dok�adnie t� sam� moc.

    > I to jest ok przy większości potraw- teraz praktycznie co drugi wieczór na
    > indukcji używam sokownika i robię sok z malin to jak piszesz ustawiam na 3
    > i jest ok. co > prawda gazem również mogłem precyzyjnie ustawić ale na
    > indukcji jest łatwiej to fakt

    No właśnie :-)

    >>W przypadku >kuchenki gazowej tej pewno�ci nigdy nie by�o. Bo gaz
    >>byďż˝ >raz lepszy raz gorszy, palnik raz paliďż˝ trochďż˝ lepiej a raz
    >>gorzej bo >>jakiďż˝ farfocel go blokowaďż˝ itd.

    > Tu się nie zgodzę. Gaz zawsze kupowałem od tego samego dostawcy i nie
    > zauważyłem różnic.

    Masz rację w przypadku butli jest to bardziej powtarzalne, ja miałem
    sieciowy.

    >> Na indukcji jest szybciej - wi�c oszcz�dzam czas.
    > Ja wiem czy szybciej jak na gazie?

    Sprawdź. Ja tak wygrałem zakład gdy na indukcji średni palnik + turbo
    szybciej zagotował 2l wody niż największy palnik na kuchence gazowej. Jaka
    to była różnica w sekundach nie pamiętam.

    [ciach]

    > E tam
    > Mama ma w kuchni drewniane meble od bodajże 98roku. Bywały długie okresy
    > że gotowała na gazie i dla 8 osób. Meble nie zniszczone do dzisiaj. A u
    > mamy jak > to u mamy zawsze był obiad z dwóch dań, śniadanie kolacja,
    > pełna piwnica przetworów itp.;)

    Ale ja to drewno mam nielakierowane w dodatku o celowo frezowanej fakturze -
    tego nie da się przetrzeć mokrą szmatką :-)

    Pozdrawiam
    Ergie

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1