eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domWypiek chleba - do czego służą poszczególne składniki i jak nimi manipulować?Re: Wypiek chleba - do czego służą poszczególne składniki i jak nimi manipulować?
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!news.nask.pl!news.nask.
    org.pl!newshub.sdsu.edu!postnews.google.com!f3g2000yqf.googlegroups.com!not-for
    -mail
    From: Panslavista <p...@g...com>
    Newsgroups: pl.rec.dom
    Subject: Re: Wypiek chleba - do czego służą poszczególne składniki i jak nimi
    manipulować?
    Date: Sat, 7 Feb 2009 11:45:22 -0800 (PST)
    Organization: http://groups.google.com
    Lines: 35
    Message-ID: <2...@f...googlegroups.com>
    References: <gll8sk$j1t$1@nemesis.news.neostrada.pl>
    <s...@z...kofeina.net>
    <9...@m...cs.put.poznan.pl>
    <s...@z...kofeina.net>
    NNTP-Posting-Host: 83.6.249.228
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    X-Trace: posting.google.com 1234035922 822 127.0.0.1 (7 Feb 2009 19:45:22 GMT)
    X-Complaints-To: g...@g...com
    NNTP-Posting-Date: Sat, 7 Feb 2009 19:45:22 +0000 (UTC)
    Complaints-To: g...@g...com
    Injection-Info: f3g2000yqf.googlegroups.com; posting-host=83.6.249.228;
    posting-account=VxowYgoAAACXIUj-wSbzn1nmOoh3KrQ2
    User-Agent: G2/1.0
    X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; FDM; .NET CLR
    1.1.4322),gzip(gfe),gzip(gfe)
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:108102
    [ ukryj nagłówki ]

    On 7 Lut, 20:15, Małgorzata Krzyżaniak <z...@t...eu.org>
    wrote:
    > Pewnego dnia, a było to Mon, 02 Feb 2009 09:48:32 +0100, przyszła do mnie
    > wiadomość z adresu <m...@p...onet.pl> i powiedziała:
    >
    > > Wrecz przeciwnie - to sie robi po to, zeby en caly dwutlenek produkowal
    > > sie jeszcze wydajnie i do tego aby ten juz wyprodukowany rownomierniej
    > > rozprowadzic po calej objetosci ciasta...
    >
    > Jednak nie. Przejrzałam kilka książek i wszędzie chodzi o pozbycie się
    > nadmiaru, a nie rozprowadzenie dwutlenku węgla (głównie w celu
    > pozbawienia chleba wielkich dziur).
    >
    >         Zuzanka
    >
    > --
    >      .:*Z*:._.:*U*:._.:*Z*:._.:*A*:._.:*N*:._.:*K*:._.:*
    A*:.
    > Małgorzata Krzyżaniak .....http://www.pawnhearts.eu.org/~zuzanka/
    >                 We Are a Non Prophet Organization

    Dokładnie. Trzykrotne przerobienie ciasta na chleb powoduje, że ma on
    większą ilość drobnych pęcherzyków, a nie wielkich kawern, piecze się
    równomiernie, jest bardzo sprężysty. W Polsce w zasadzie ciasto
    przerabiało się dwukrotnie, w USA większości piekarń przerabiano
    trzykrotnie. Jadłem taki chleb - poczęstowany przez kobietę, która
    pracowała w USA w piekarni - rewelacyjny, a upieczony przez nią po
    powrocie. Ja podobnie robiłem pączki - można było zgnieść cały w dłoni
    (po smażeniu) w małą kulkę - po puszczeniu powracał do poprzednich
    rozmiarów. Dopiero za trzecim razem struktura ulegała zniszczeniom na
    tyle, że było to widoczne...

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1