eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domdrewno - olejRe: drewno - olej
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
    From: anhin <a...@g...pl>
    Newsgroups: pl.rec.dom
    Subject: Re: drewno - olej
    Date: Sat, 31 Mar 2012 16:12:56 +0200
    Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
    Lines: 19
    Message-ID: <jl73ct$447$1@inews.gazeta.pl>
    References: <jl7152$rg0$1@node2.news.atman.pl>
    NNTP-Posting-Host: 178-36-130-101.adsl.inetia.pl
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: inews.gazeta.pl 1333203165 4231 178.36.130.101 (31 Mar 2012 14:12:45 GMT)
    X-Complaints-To: u...@a...pl
    NNTP-Posting-Date: Sat, 31 Mar 2012 14:12:45 +0000 (UTC)
    X-User: anhin00
    In-Reply-To: <jl7152$rg0$1@node2.news.atman.pl>
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:11.0) Gecko/20120327 Thunderbird/11.0.1
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:132673
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu 2012-03-31 15:34, lamia pisze:
    > czy posmarowanie drewna olejem kuchennym (stół z marketu - z podłych
    > zapewne deseczk) - będzie ok?
    > żeby nie wsiąkało wody, żeby pożyło (stół stoi cały rok na zewnątrz).
    >
    > (szkoda mi $ na profesjonalne impreganty, kosztujące 1/5 ceny stołu).

    nie, nie będzie. Większość olejów kuchennych to oleje nieschnące
    -miesiącami będą lepkie i dadzą się wymyć byle detergentem. Możesz
    spróbować z olejem słonecznikowym (półschnący, co w praktyce oznacza że
    schnie baardzo długo) albo winogronowym (niby schnący, ale osobiście nie
    miałbym zaufania). Jeśli bardzo Ci zależy właśnie na olejowaniu drewna,
    kup w sklepach dla plastyków olej lniany, jest całkiem tani. Nie używaj
    spożywczego oleju lnianego, a już broń Boże "bio" -zawiera śluzowate
    resztki nasion, które przeszkadzają w zasychaniu. Z profesjonalnymi
    impregnatami jest też tak, że niektóre (te droższe ;-)) mogą zawierać
    naturalny pokost z sykatywami, tzn. trującymi solami metali ciężkich. O
    ile nie jest wyraźnie zaznaczone, że nadają się do kontaktu z żywnością,
    w kuchni bym ich raczej unikał.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1