eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domindukcyjkaRe: indukcyjka
  • Data: 2012-05-05 08:22:14
    Temat: Re: indukcyjka
    Od: "Marek Dyjor" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    kogutek wrote:
    > Guzik prawda. Cewka w płycie i dno naczynia to nic innego niż
    > transformator praktycznie bez rdzenia. Przekazywana moc silnie zależy
    > od stopnia sprzęgnięcia dwóch uzwojeń. A sprzęgnięcie zależy od
    > bardzo wielu czynników. Jednym z nich jest wielkość dna. Od nie
    > przykrytej dnem części cewki jest zbyt daleko do garnka żeby mógł być
    > grzany z jakąś sensowną mocą. Przez tą nie przykrą częścią cewki
    > płynie taki sam prąd jak pod przykrytą dnem. Nie przykryta część
    > cewki generuje straty. Jak zrezygnowaliśmy z gazu to zastanawiałem
    > się czy nie kupić płyty indukcyjnej. Już byłem bliski pomimo że w
    > danych technicznych producenci podawali sprawność na granicy 75-80%.
    > Taką sprawność uzyskiwali w laboratorium przy idealnie dobranych
    > garnkach i patelniach. Trafiła mi się prawie darmo nowa płyta z
    > płytkami oporowymi. Jak nauczyliśmy się na niej gotować to nic innego
    > nie chcę. Płyta indukcyjna ma na pewno wiele zalet. Łatwo umyć,
    > ładniejsza. Ale pod względem sprawności, czyli ile kosztuje gotowanie
    > uważam że ustępuje archaicznej płytce oporowej.

    przestań ze w końcu propagować tutaj swoje konfabulacje na różne tematy...

    teraz raczysz otoczenie swoimi wyobrażeniami na temat kuchni indukcyjnych.


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1