eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domindukcyjkaRe: indukcyjka
  • Data: 2012-05-05 09:40:35
    Temat: Re: indukcyjka
    Od: "Andy Niwinski" <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]


    "kogutek" <s...@N...gazeta.pl> > Guzik prawda. Cewka w płycie i
    dno naczynia to nic innego niż transformator
    > praktycznie bez rdzenia. Przekazywana moc silnie zależy od stopnia
    > sprzęgnięcia dwóch uzwojeń. A sprzęgnięcie zależy od bardzo wielu
    > czynników.
    > Jednym z nich jest wielkość dna. Od nie przykrytej dnem części cewki jest
    > zbyt
    > daleko do garnka żeby mógł być grzany z jakąś sensowną mocą. Przez tą nie
    > przykrą częścią cewki płynie taki sam prąd jak pod przykrytą dnem. Nie
    > przykryta część cewki generuje straty. Jak zrezygnowaliśmy z gazu to
    > zastanawiałem się czy nie kupić płyty indukcyjnej. Już byłem bliski pomimo
    > że
    > w danych technicznych producenci podawali sprawność na granicy 75-80%.
    > Taką
    > sprawność uzyskiwali w laboratorium przy idealnie dobranych garnkach i
    > patelniach. Trafiła mi się prawie darmo nowa płyta z płytkami oporowymi.
    > Jak
    > nauczyliśmy się na niej gotować to nic innego nie chcę. Płyta indukcyjna
    > ma na
    > pewno wiele zalet. Łatwo umyć, ładniejsza. Ale pod względem sprawności,
    > czyli
    > ile kosztuje gotowanie uważam że ustępuje archaicznej płytce oporowej.
    >
    Kogutek, ja Cibie lubię - ale proszę, nie zaczynaj fanzolić głupot jak
    Ikselka....

    http://plyta-indukcyjna.pl/

    zerknij szczególnie na kawałek o wydajnościach.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1