eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domnoze kuchenne - rozniceRe: noze kuchenne - roznice
  • Data: 2009-06-02 12:37:34
    Temat: Re: noze kuchenne - roznice
    Od: doslaw <doslaw_usunto_@_totez_.zlo.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Ikselka pisze:
    > Dnia Mon, 01 Jun 2009 01:06:15 +0200, doslaw napisał(a):
    >
    >
    >>> Dobry nóż nie wymaga specjalnej techniki.
    >> no wiec wlasnie...
    >> ja mam taki jeden, ktory rewelacyjnie kroi i taki drugi z tej samej
    >> firmy, ktory jest kiepski (bo ma male zabki;) )
    >> mimo, ze to sa noze z nizszej polki (jakies 50 zeta) to akurat ten do
    >> chleba jest super
    >>
    >> czego nie moge powiedziec o jego bracie, normalnym duzym szerokim do
    >> krojenia, ktoremu niewiadomo kiedy powstal uszczerbek, dosc duzy ;)
    >
    > Na kilkanaście posiadanych różnego autoramentu i maści noży używam
    > jednego-dwu. I tyle. Reszta tylko leży. Trafić na dobry nóż to sztuka. Przy
    > czym z doświadczenia już wiem, ze te dobre wcale nie ukrywają się między
    > najdroższymi. te najdroższe mają, owszem, design, dużo stali, jakieś tam
    > pseudoudogodnienia, które to rzezcy w sumie tylko przeszkadzają. Nóż ma być
    > prosty, tani, lekki i ostry, no i nie tępiący się w zmywarce. Te warunki
    > spełniają jedyne dwa, wcale nie drogie, noże - reszta tylko kasę pochłonęła
    > i leży.

    o widzisz
    ja mam troche inne targety, bo nóż powinien być ciężki (no bez przesady,
    ale nie może być lekki jak drewniana łopatka do masła
    no i porządnego noża nie myje się w zmywarce ;) (chociaż ja tam
    wszystkie myje, ale to dlatego, że nie są porządne, tylko średnie - co
    oczywiście ma wpływ na ostrość (ostrzone raz na 1-2 tyg, bo nie ma nic
    gorszego w kuchni niż chociaż przytępiony lekko nóż;) - tego zdania co
    prawda nie podziela moja matula, która to po wizycie u mnie lub po mojej
    wizycie u niej ma pokaleczone palce...po prostu nie przyzwyczajona do
    ostrych noży i że nóź tak łatwo może ciąć)

    a. najprostszy test na ostrość noża :
    wziąć kartkę papieru (takiego od drukarki na ten przyklad) i trzymając
    ją za róg w powietrzu jednym ciachnięciem przeciąc ją
    jak przetnie całość (wiadomo, pod jakims tam katem), bez żadnych
    poszarpań i pogięć kartki - znaczy że nóż jest ostry ;)

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1