eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.dompieczenie chleba- problemRe: pieczenie chleba- problem
  • Data: 2011-12-13 09:27:39
    Temat: Re: pieczenie chleba- problem
    Od: "Qrczak" <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Dnia dzisiejszego niebożę krys wylazło do ludzi i marudzi:
    >
    > Qrczak wrote:
    >> Dnia 2011-12-11 10:48, niebożę ZS wylazło do ludzi i marudzi:
    >>>
    >>>> Zakwasem :)
    >>> Dokładnie. Ja robię chleb na zakwasie ale ponieważ trzymam cały czas w
    >>> lodówce to jest bardzo słaby.
    >>
    >> Co to znaczy słaby zakwas? Mnie po ponad miesiącu leżenia w lodówce
    >> zakwas pracuje jak należy.
    >
    > Mój w lutym będzie miał trzy lata.

    O, to mój młodzik, ma tylko dwa.

    >> W dodatku ostatnio dzieliłam się nim i
    >> musiałam ruszyć standardową ilość mąki porcją o połowę mniejszą.
    >> Tyle że nie używam takiego prosto wyjętego z zimna. Jak planuję rozruch
    >> na wieczór, to rano wyjmuję zaczyn z lodówki i stawiam w okolicach
    >> kuchni.
    >
    > Ja ruszam zakwas też na pi razy oko 12 godzin przed. I rozmnażam, p[o
    > czym połowa idzie do lodówki, a druga do chleba.

    Odkładam zwykle ok. 200g zaczynu na później. Z tego, po dwudniowym rozruchu,
    spokojnie wychodzą cztery kilogramowe bochenki.

    >> Ciekawe. Na samym zakwasie chleb wyrasta lepiej niż z dodatkiem drożdży.
    >> I nie opada.
    >
    > I w dodatku prawie wszystko wybacza.

    Na poczatku byłam taka przewrażliwiona (że zaczyn młody za słaby) a
    nadgorliwa i dodawałam drożdże. I wyrastało kiepsko, a wyrośnięte mocno
    opadało. Na samym zakwasie tak się nie zdarza. Za to spokojnie podwaja
    objętość w trakcie wyrastania.
    Teraz przymierzam się do zrobienia zaczynu na pszennej.

    Qra

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1