eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieslabo nachodzi temperatura piecaRe: slabo nachodzi temperatura pieca
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
    .pl!news.nask.org.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.dialog.net.pl!not-for-mail
    From: "Irek N." <j...@t...tajny.jest>
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Subject: Re: slabo nachodzi temperatura pieca
    Date: Sun, 01 Dec 2013 11:30:54 +0100
    Organization: Dialog Net
    Lines: 46
    Message-ID: <l7f34j$ntt$1@news.dialog.net.pl>
    References: <8...@g...com>
    <4...@g...com>
    <f...@g...com>
    NNTP-Posting-Host: dynamic-78-8-242-141.ssp.dialog.net.pl
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    X-Trace: news.dialog.net.pl 1385893843 24509 78.8.242.141 (1 Dec 2013 10:30:43 GMT)
    X-Complaints-To: a...@d...net.pl
    NNTP-Posting-Date: Sun, 1 Dec 2013 10:30:43 +0000 (UTC)
    User-Agent: Thunderbird 2.0.0.24 (Windows/20100228)
    In-Reply-To: <f...@g...com>
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:479267
    [ ukryj nagłówki ]

    > Dmuchawa ma byc tak ustawiona, zeby sie dobrze spalalo i zeby nie wydmuchiwala
    ciepla do komina... taki dylemat...

    Dylemat jest większy.
    Można zmniejszyć podawanie węgla, zmniejszyć dmuchanie, ale tym samym
    doprowadza się do mniejszej mocy pieca. Czasami to dobrze (jak tak mam),
    a czasami się nie da bo nie dogrzejesz domu.

    Być może tutaj już tak mamy, węgla mało, więc powietrza też mało, bo
    inaczej się żar zapadnie. Mocy z tego niewiele, więc czas rozgrzewania
    instalacji długi. Dodatkowo podłogówka - chyba ma dużą bezwładność - ma?
    (nie znam się, ale trochę betonu tam jest)
    Jak zwiększy się ilość paliwa i powietrza, moc wzrośnie, ale jak się
    przesadzi, to wymiennik pieca nie da rady tego odebrać i będziemy grzali
    komin/atmosferę.

    Ile powietrza do danej ilości węgla - też trzeba obserwować. Nastawy
    typu 25% dmuchawy i 80% przytkane nic nie mówią, nie znamy konstrukcji,
    nie znamy typu dmuchawy, a nawet jak się dowiemy - kto się pozna po
    typie i będzie mógł porównać? Ja nie... chyba że właśnie taką mam u siebie.
    Trzeba obserwować. Jak się zapada - zmniejszyć powietrze, jak nie dopala
    - zwiększyć.

    Jest jeszcze jedno niebezpieczeństwo. Jak się przesadzi z ilością
    powietrza (aby dopalić węgiel) to możemy doprowadzić do spalania w
    bardzo wysokiej temperaturze. Na początku tak miałem (nauka), aż raziło
    w oczy jak się retortę oglądało po otwarciu drzwiczek, w ręce też IR
    paliło. Oczywiście piec to odchorował :( Nie polecam.

    Miłego.
    Irek.N.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1