eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniezmiękczanie wodyRe: zmiękczanie wody
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!2.eu.feeder.erj
    e.net!feeder.erje.net!usenet.goja.nl.eu.org!aioe.org!peer01.ams4!peer.am4.highw
    inds-media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.n
    eostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mai
    l
    From: Myjk <m...@n...op.pl>
    Subject: Re: zmiękczanie wody
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Sender: Myjk <>
    Reply-To: m...@n...op.pl
    Organization: MAD
    References: <5fb1829b$0$525$65785112@news.neostrada.pl> <1dqg0lxicm0y9$.dlg@myjk.org>
    <5fb188f2$0$499$65785112@news.neostrada.pl>
    Date: Sun, 15 Nov 2020 22:40:51 +0100
    Message-ID: <5ibnz55fgsbi$.dlg@myjk.org>
    Lines: 21
    NNTP-Posting-Host: 83.6.123.112
    X-Trace: 1605476450 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 6348 83.6.123.112:52523
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    X-Received-Bytes: 1727
    X-Received-Body-CRC: 3760384339
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:568263
    [ ukryj nagłówki ]

    Sun, 15 Nov 2020 21:00:50 +0100, Pilocik

    > no i tu mnie masz, nie mam osobnej nitki do kuchni,
    > firma z którą już rozmawiałem twierdzi że nie ma nic złego w piciu i
    > zastosowaniu kuchennym miękkiej wody, sugeruje jednak zamontowanie w
    > kuchni dodatkowgo filtra osmotycznego z funkcją ponownej mineralizacji wody

    Woda z wodociągu, nawet jeśli twarda, to jest zdatna do picia i ma lepsze
    parametry niż woda zmiękczona. Zmiękczanie, potem osmoza (kompletne
    wyjałowienie wody, do tego marnujące jej takie ilości że zmiękczacz to
    jakiś śmieszny żart przy tym) a potem znowu mineralizowanie to zupełny
    absurd.

    Ludzie niby piją tę wodę i żyją, ale jeśli się wymienia kationy wapnia i
    magnezu na kationy sodu, no to jednak tych pierwiastków brakuje. Dlatego
    jednak zostawiłem sobie surową wodę na oddzielnym kraniku na cele
    spożywcze.

    --
    Pozdor
    Myjk

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1