-
21. Data: 2010-08-24 17:53:20
Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
Od: Jan Werbiński <j...@t...bez.mai.la>
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir /// napisał(a):
>
>> Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ...
>
> Ani zdrowe - aby chleb z nich pieczony zawsze się udawał, zawierają
> spulchniacze i polepszacze. Jesli chcesz mieć zdrowow, to lepiej już piec
> chleb z sobie wiadomych składników, w piekarniku, a jeśli już jeść
> polepszacze, to zaprawdę, zaprawdę, nie ma sensu dokładac do nich swojej
> roboty.
A składniki w wersji podstawowej to:
mąka żytnia, woda, sól
Koniec składników. Na pewno o niczym nie zapomniałem. :-)
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
-
22. Data: 2010-08-24 18:07:48
Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:51:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:14tpit7x01oxu.hc64ct137vfk.dlg@40tude.net...
>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 14:26:05 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>>
>>> Możesz spróbować zrobić chleb w piekarniku. To prawie to samo, tylko
>>> trzeba
>>> się umęczyć przy zarabianiu ciasta.
>>
>> Nie męczę się - robi to za mnie superrobot, MUM. Kilo mąki plus resztę
>> skąłdników zagniata w 3 minuty. Potem rośnięcie w misie robota i powtórne
>> zagniatanie kilka sekund. I do formy. Znowu rośnięcie i pieczenie. Zero
>> roboty, 100 procent robota.
>
> A widzisz. U mnie robi to KitchenAid. :-)
Jeden diabeł, byle nie zagniatać samemu :-)
-
23. Data: 2010-08-24 18:09:39
Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
Od: Jan Werbiński <j...@t...bez.mai.la>
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:50cjak5uetdl.9m0rtds4ovjm.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:51:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:14tpit7x01oxu.hc64ct137vfk.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 14:26:05 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>>>
>>>> Możesz spróbować zrobić chleb w piekarniku. To prawie to samo, tylko
>>>> trzeba
>>>> się umęczyć przy zarabianiu ciasta.
>>>
>>> Nie męczę się - robi to za mnie superrobot, MUM. Kilo mąki plus resztę
>>> skąłdników zagniata w 3 minuty. Potem rośnięcie w misie robota i
>>> powtórne
>>> zagniatanie kilka sekund. I do formy. Znowu rośnięcie i pieczenie. Zero
>>> roboty, 100 procent robota.
>>
>> A widzisz. U mnie robi to KitchenAid. :-)
>
> Jeden diabeł, byle nie zagniatać samemu :-)
KA ma też taką zaletę, że wygląda. :-)
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
-
24. Data: 2010-08-24 18:18:43
Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:53:20 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir /// napisał(a):
>>
>>> Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ...
>>
>> Ani zdrowe - aby chleb z nich pieczony zawsze się udawał, zawierają
>> spulchniacze i polepszacze. Jesli chcesz mieć zdrowow, to lepiej już piec
>> chleb z sobie wiadomych składników, w piekarniku, a jeśli już jeść
>> polepszacze, to zaprawdę, zaprawdę, nie ma sensu dokładac do nich swojej
>> roboty.
>
> A składniki w wersji podstawowej to:
> mąka żytnia, woda, sól
>
> Koniec składników. Na pewno o niczym nie zapomniałem. :-)
A kuku! - zapomnialeś o zakwasie i łyżeczce-dwóch cukru, jak do każdego
słonego ciasta :-)
-
25. Data: 2010-08-24 18:19:36
Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:09:39 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:50cjak5uetdl.9m0rtds4ovjm.dlg@40tude.net...
>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:51:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>> news:14tpit7x01oxu.hc64ct137vfk.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 14:26:05 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>>>>
>>>>> Możesz spróbować zrobić chleb w piekarniku. To prawie to samo, tylko
>>>>> trzeba
>>>>> się umęczyć przy zarabianiu ciasta.
>>>>
>>>> Nie męczę się - robi to za mnie superrobot, MUM. Kilo mąki plus resztę
>>>> skąłdników zagniata w 3 minuty. Potem rośnięcie w misie robota i
>>>> powtórne
>>>> zagniatanie kilka sekund. I do formy. Znowu rośnięcie i pieczenie. Zero
>>>> roboty, 100 procent robota.
>>>
>>> A widzisz. U mnie robi to KitchenAid. :-)
>>
>> Jeden diabeł, byle nie zagniatać samemu :-)
>
> KA ma też taką zaletę, że wygląda. :-)
Błagam - tylko nie mów, że bordo! Mój MUMik jest srebrzystoszary,
skromniutki.
;-PPP
-
26. Data: 2010-08-24 18:23:26
Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
Od: Jan Werbiński <j...@t...bez.mai.la>
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:rs8lcijkwi2d$.1stm6p3g0shxn.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:53:20 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir /// napisał(a):
>>>
>>>> Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ...
>>>
>>> Ani zdrowe - aby chleb z nich pieczony zawsze się udawał, zawierają
>>> spulchniacze i polepszacze. Jesli chcesz mieć zdrowow, to lepiej już
>>> piec
>>> chleb z sobie wiadomych składników, w piekarniku, a jeśli już jeść
>>> polepszacze, to zaprawdę, zaprawdę, nie ma sensu dokładac do nich swojej
>>> roboty.
>>
>> A składniki w wersji podstawowej to:
>> mąka żytnia, woda, sól
>>
>> Koniec składników. Na pewno o niczym nie zapomniałem. :-)
>
> A kuku! - zapomnialeś o zakwasie i łyżeczce-dwóch cukru, jak do każdego
> słonego ciasta :-)
Haha. Mam Cię! Zakwas robi się z mąki żytniej i wody. :-)))
Cukru nie dawałem. To opcja.
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
-
27. Data: 2010-08-24 18:24:52
Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
Od: Jan Werbiński <j...@t...bez.mai.la>
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:yizs14gzwhse$.1lk04ev2fqwr1.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:09:39 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:50cjak5uetdl.9m0rtds4ovjm.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:51:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>>>
>>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>>> news:14tpit7x01oxu.hc64ct137vfk.dlg@40tude.net...
>>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 14:26:05 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Możesz spróbować zrobić chleb w piekarniku. To prawie to samo, tylko
>>>>>> trzeba
>>>>>> się umęczyć przy zarabianiu ciasta.
>>>>>
>>>>> Nie męczę się - robi to za mnie superrobot, MUM. Kilo mąki plus resztę
>>>>> skąłdników zagniata w 3 minuty. Potem rośnięcie w misie robota i
>>>>> powtórne
>>>>> zagniatanie kilka sekund. I do formy. Znowu rośnięcie i pieczenie.
>>>>> Zero
>>>>> roboty, 100 procent robota.
>>>>
>>>> A widzisz. U mnie robi to KitchenAid. :-)
>>>
>>> Jeden diabeł, byle nie zagniatać samemu :-)
>>
>> KA ma też taką zaletę, że wygląda. :-)
>
> Błagam - tylko nie mów, że bordo! Mój MUMik jest srebrzystoszary,
> skromniutki.
> ;-PPP
Mój piękny KA jest bosko wiśniowy, a nie jak jakieś ocynkowane wiadro z
gieesu. Błe, pfuj!
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
-
28. Data: 2010-08-24 18:29:58
Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:23:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:rs8lcijkwi2d$.1stm6p3g0shxn.dlg@40tude.net...
>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:53:20 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>> news:w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir /// napisał(a):
>>>>
>>>>> Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ...
>>>>
>>>> Ani zdrowe - aby chleb z nich pieczony zawsze się udawał, zawierają
>>>> spulchniacze i polepszacze. Jesli chcesz mieć zdrowow, to lepiej już
>>>> piec
>>>> chleb z sobie wiadomych składników, w piekarniku, a jeśli już jeść
>>>> polepszacze, to zaprawdę, zaprawdę, nie ma sensu dokładac do nich swojej
>>>> roboty.
>>>
>>> A składniki w wersji podstawowej to:
>>> mąka żytnia, woda, sól
>>>
>>> Koniec składników. Na pewno o niczym nie zapomniałem. :-)
>>
>> A kuku! - zapomnialeś o zakwasie i łyżeczce-dwóch cukru, jak do każdego
>> słonego ciasta :-)
>
> Haha. Mam Cię! Zakwas robi się z mąki żytniej i wody. :-)))
No co Ty, nie wiedziałam, he he. Ja robię z mleka zsiadłego i mąki, bo
szybciej - bakterie te same, a z mlekiem chlebek smaczniejszy. Albo
odpowiednio wcześnie szczepię mąkę na zakwas żurkiem lub osadem z dna słoja
z ogórkami kiszonymi - grunt to pozyskać odpowiednie szczepy bakterii :-)
>
> Cukru nie dawałem. To opcja.
Rzadko piekę chleb z samej zytniej mąki, raczej żytnio-pszenny (2:1),
dlatego dodaję też zaczyn drożdżowy, a zsiadłe mleko lub rozbełtany dobrze
żurek dla kwaśności - kwas jest niezbędny dla prawidłowego rozklejenia
skrobi żytniej, żeby była lżej strawna.
-
29. Data: 2010-08-24 18:30:53
Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:24:52 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:yizs14gzwhse$.1lk04ev2fqwr1.dlg@40tude.net...
>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:09:39 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>> news:50cjak5uetdl.9m0rtds4ovjm.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:51:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>>>>
>>>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>>>> news:14tpit7x01oxu.hc64ct137vfk.dlg@40tude.net...
>>>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 14:26:05 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> Możesz spróbować zrobić chleb w piekarniku. To prawie to samo, tylko
>>>>>>> trzeba
>>>>>>> się umęczyć przy zarabianiu ciasta.
>>>>>>
>>>>>> Nie męczę się - robi to za mnie superrobot, MUM. Kilo mąki plus resztę
>>>>>> skąłdników zagniata w 3 minuty. Potem rośnięcie w misie robota i
>>>>>> powtórne
>>>>>> zagniatanie kilka sekund. I do formy. Znowu rośnięcie i pieczenie.
>>>>>> Zero
>>>>>> roboty, 100 procent robota.
>>>>>
>>>>> A widzisz. U mnie robi to KitchenAid. :-)
>>>>
>>>> Jeden diabeł, byle nie zagniatać samemu :-)
>>>
>>> KA ma też taką zaletę, że wygląda. :-)
>>
>> Błagam - tylko nie mów, że bordo! Mój MUMik jest srebrzystoszary,
>> skromniutki.
>> ;-PPP
>
> Mój piękny KA jest bosko wiśniowy,
No skąd ja to wiedziałam? No skąd wiedziałam???
> a nie jak jakieś ocynkowane wiadro z
> gieesu. Błe, pfuj!
Se pozłocę i posatynuję - he he :-)
-
30. Data: 2010-08-24 18:31:51
Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
Od: Jan Werbiński <j...@t...bez.mai.la>
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1chtaub14z4vd.1kaeqyem6869n$.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:23:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:rs8lcijkwi2d$.1stm6p3g0shxn.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:53:20 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>>>
>>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>>> news:w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg@40tude.net...
>>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir ///
>>>>> napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ...
>>>>>
>>>>> Ani zdrowe - aby chleb z nich pieczony zawsze się udawał, zawierają
>>>>> spulchniacze i polepszacze. Jesli chcesz mieć zdrowow, to lepiej już
>>>>> piec
>>>>> chleb z sobie wiadomych składników, w piekarniku, a jeśli już jeść
>>>>> polepszacze, to zaprawdę, zaprawdę, nie ma sensu dokładac do nich
>>>>> swojej
>>>>> roboty.
>>>>
>>>> A składniki w wersji podstawowej to:
>>>> mąka żytnia, woda, sól
>>>>
>>>> Koniec składników. Na pewno o niczym nie zapomniałem. :-)
>>>
>>> A kuku! - zapomnialeś o zakwasie i łyżeczce-dwóch cukru, jak do każdego
>>> słonego ciasta :-)
>>
>> Haha. Mam Cię! Zakwas robi się z mąki żytniej i wody. :-)))
>
> No co Ty, nie wiedziałam, he he. Ja robię z mleka zsiadłego i mąki, bo
> szybciej - bakterie te same, a z mlekiem chlebek smaczniejszy. Albo
> odpowiednio wcześnie szczepię mąkę na zakwas żurkiem lub osadem z dna
> słoja
> z ogórkami kiszonymi - grunt to pozyskać odpowiednie szczepy bakterii :-)
Po co szybciej, jeśli mam zakwas od półtora roku?
>> Cukru nie dawałem. To opcja.
>
> Rzadko piekę chleb z samej zytniej mąki, raczej żytnio-pszenny (2:1),
> dlatego dodaję też zaczyn drożdżowy, a zsiadłe mleko lub rozbełtany dobrze
> żurek dla kwaśności - kwas jest niezbędny dla prawidłowego rozklejenia
> skrobi żytniej, żeby była lżej strawna.
Można kombinować, ale to już są opcje.
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/