eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domAutomat do pieczenia chleba ...
Ilość wypowiedzi w tym wątku: 65

  • 21. Data: 2010-08-24 17:53:20
    Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
    Od: Jan Werbiński <j...@t...bez.mai.la>

    Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    news:w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg@40tude.net...
    > Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir /// napisał(a):
    >
    >> Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ...
    >
    > Ani zdrowe - aby chleb z nich pieczony zawsze się udawał, zawierają
    > spulchniacze i polepszacze. Jesli chcesz mieć zdrowow, to lepiej już piec
    > chleb z sobie wiadomych składników, w piekarniku, a jeśli już jeść
    > polepszacze, to zaprawdę, zaprawdę, nie ma sensu dokładac do nich swojej
    > roboty.

    A składniki w wersji podstawowej to:
    mąka żytnia, woda, sól

    Koniec składników. Na pewno o niczym nie zapomniałem. :-)


    --
    Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
    Prywatna http://www.janwer.com/
    Nasza siec http://www.fredry.net/


  • 22. Data: 2010-08-24 18:07:48
    Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
    Od: Ikselka <i...@g...pl>

    Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:51:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):

    > Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    > news:14tpit7x01oxu.hc64ct137vfk.dlg@40tude.net...
    >> Dnia Tue, 24 Aug 2010 14:26:05 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >>
    >>> Możesz spróbować zrobić chleb w piekarniku. To prawie to samo, tylko
    >>> trzeba
    >>> się umęczyć przy zarabianiu ciasta.
    >>
    >> Nie męczę się - robi to za mnie superrobot, MUM. Kilo mąki plus resztę
    >> skąłdników zagniata w 3 minuty. Potem rośnięcie w misie robota i powtórne
    >> zagniatanie kilka sekund. I do formy. Znowu rośnięcie i pieczenie. Zero
    >> roboty, 100 procent robota.
    >
    > A widzisz. U mnie robi to KitchenAid. :-)

    Jeden diabeł, byle nie zagniatać samemu :-)


  • 23. Data: 2010-08-24 18:09:39
    Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
    Od: Jan Werbiński <j...@t...bez.mai.la>

    Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    news:50cjak5uetdl.9m0rtds4ovjm.dlg@40tude.net...
    > Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:51:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >
    >> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    >> news:14tpit7x01oxu.hc64ct137vfk.dlg@40tude.net...
    >>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 14:26:05 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >>>
    >>>> Możesz spróbować zrobić chleb w piekarniku. To prawie to samo, tylko
    >>>> trzeba
    >>>> się umęczyć przy zarabianiu ciasta.
    >>>
    >>> Nie męczę się - robi to za mnie superrobot, MUM. Kilo mąki plus resztę
    >>> skąłdników zagniata w 3 minuty. Potem rośnięcie w misie robota i
    >>> powtórne
    >>> zagniatanie kilka sekund. I do formy. Znowu rośnięcie i pieczenie. Zero
    >>> roboty, 100 procent robota.
    >>
    >> A widzisz. U mnie robi to KitchenAid. :-)
    >
    > Jeden diabeł, byle nie zagniatać samemu :-)

    KA ma też taką zaletę, że wygląda. :-)

    --
    Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
    Prywatna http://www.janwer.com/
    Nasza siec http://www.fredry.net/


  • 24. Data: 2010-08-24 18:18:43
    Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
    Od: Ikselka <i...@g...pl>

    Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:53:20 +0200, Jan Werbiński napisał(a):

    > Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    > news:w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg@40tude.net...
    >> Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir /// napisał(a):
    >>
    >>> Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ...
    >>
    >> Ani zdrowe - aby chleb z nich pieczony zawsze się udawał, zawierają
    >> spulchniacze i polepszacze. Jesli chcesz mieć zdrowow, to lepiej już piec
    >> chleb z sobie wiadomych składników, w piekarniku, a jeśli już jeść
    >> polepszacze, to zaprawdę, zaprawdę, nie ma sensu dokładac do nich swojej
    >> roboty.
    >
    > A składniki w wersji podstawowej to:
    > mąka żytnia, woda, sól
    >
    > Koniec składników. Na pewno o niczym nie zapomniałem. :-)

    A kuku! - zapomnialeś o zakwasie i łyżeczce-dwóch cukru, jak do każdego
    słonego ciasta :-)


  • 25. Data: 2010-08-24 18:19:36
    Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
    Od: Ikselka <i...@g...pl>

    Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:09:39 +0200, Jan Werbiński napisał(a):

    > Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    > news:50cjak5uetdl.9m0rtds4ovjm.dlg@40tude.net...
    >> Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:51:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >>
    >>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    >>> news:14tpit7x01oxu.hc64ct137vfk.dlg@40tude.net...
    >>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 14:26:05 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >>>>
    >>>>> Możesz spróbować zrobić chleb w piekarniku. To prawie to samo, tylko
    >>>>> trzeba
    >>>>> się umęczyć przy zarabianiu ciasta.
    >>>>
    >>>> Nie męczę się - robi to za mnie superrobot, MUM. Kilo mąki plus resztę
    >>>> skąłdników zagniata w 3 minuty. Potem rośnięcie w misie robota i
    >>>> powtórne
    >>>> zagniatanie kilka sekund. I do formy. Znowu rośnięcie i pieczenie. Zero
    >>>> roboty, 100 procent robota.
    >>>
    >>> A widzisz. U mnie robi to KitchenAid. :-)
    >>
    >> Jeden diabeł, byle nie zagniatać samemu :-)
    >
    > KA ma też taką zaletę, że wygląda. :-)

    Błagam - tylko nie mów, że bordo! Mój MUMik jest srebrzystoszary,
    skromniutki.
    ;-PPP


  • 26. Data: 2010-08-24 18:23:26
    Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
    Od: Jan Werbiński <j...@t...bez.mai.la>

    Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    news:rs8lcijkwi2d$.1stm6p3g0shxn.dlg@40tude.net...
    > Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:53:20 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >
    >> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    >> news:w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg@40tude.net...
    >>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir /// napisał(a):
    >>>
    >>>> Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ...
    >>>
    >>> Ani zdrowe - aby chleb z nich pieczony zawsze się udawał, zawierają
    >>> spulchniacze i polepszacze. Jesli chcesz mieć zdrowow, to lepiej już
    >>> piec
    >>> chleb z sobie wiadomych składników, w piekarniku, a jeśli już jeść
    >>> polepszacze, to zaprawdę, zaprawdę, nie ma sensu dokładac do nich swojej
    >>> roboty.
    >>
    >> A składniki w wersji podstawowej to:
    >> mąka żytnia, woda, sól
    >>
    >> Koniec składników. Na pewno o niczym nie zapomniałem. :-)
    >
    > A kuku! - zapomnialeś o zakwasie i łyżeczce-dwóch cukru, jak do każdego
    > słonego ciasta :-)

    Haha. Mam Cię! Zakwas robi się z mąki żytniej i wody. :-)))

    Cukru nie dawałem. To opcja.


    --
    Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
    Prywatna http://www.janwer.com/
    Nasza siec http://www.fredry.net/


  • 27. Data: 2010-08-24 18:24:52
    Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
    Od: Jan Werbiński <j...@t...bez.mai.la>

    Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    news:yizs14gzwhse$.1lk04ev2fqwr1.dlg@40tude.net...
    > Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:09:39 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >
    >> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    >> news:50cjak5uetdl.9m0rtds4ovjm.dlg@40tude.net...
    >>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:51:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >>>
    >>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    >>>> news:14tpit7x01oxu.hc64ct137vfk.dlg@40tude.net...
    >>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 14:26:05 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >>>>>
    >>>>>> Możesz spróbować zrobić chleb w piekarniku. To prawie to samo, tylko
    >>>>>> trzeba
    >>>>>> się umęczyć przy zarabianiu ciasta.
    >>>>>
    >>>>> Nie męczę się - robi to za mnie superrobot, MUM. Kilo mąki plus resztę
    >>>>> skąłdników zagniata w 3 minuty. Potem rośnięcie w misie robota i
    >>>>> powtórne
    >>>>> zagniatanie kilka sekund. I do formy. Znowu rośnięcie i pieczenie.
    >>>>> Zero
    >>>>> roboty, 100 procent robota.
    >>>>
    >>>> A widzisz. U mnie robi to KitchenAid. :-)
    >>>
    >>> Jeden diabeł, byle nie zagniatać samemu :-)
    >>
    >> KA ma też taką zaletę, że wygląda. :-)
    >
    > Błagam - tylko nie mów, że bordo! Mój MUMik jest srebrzystoszary,
    > skromniutki.
    > ;-PPP

    Mój piękny KA jest bosko wiśniowy, a nie jak jakieś ocynkowane wiadro z
    gieesu. Błe, pfuj!

    --
    Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
    Prywatna http://www.janwer.com/
    Nasza siec http://www.fredry.net/


  • 28. Data: 2010-08-24 18:29:58
    Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
    Od: Ikselka <i...@g...pl>

    Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:23:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):

    > Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    > news:rs8lcijkwi2d$.1stm6p3g0shxn.dlg@40tude.net...
    >> Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:53:20 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >>
    >>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    >>> news:w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg@40tude.net...
    >>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir /// napisał(a):
    >>>>
    >>>>> Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ...
    >>>>
    >>>> Ani zdrowe - aby chleb z nich pieczony zawsze się udawał, zawierają
    >>>> spulchniacze i polepszacze. Jesli chcesz mieć zdrowow, to lepiej już
    >>>> piec
    >>>> chleb z sobie wiadomych składników, w piekarniku, a jeśli już jeść
    >>>> polepszacze, to zaprawdę, zaprawdę, nie ma sensu dokładac do nich swojej
    >>>> roboty.
    >>>
    >>> A składniki w wersji podstawowej to:
    >>> mąka żytnia, woda, sól
    >>>
    >>> Koniec składników. Na pewno o niczym nie zapomniałem. :-)
    >>
    >> A kuku! - zapomnialeś o zakwasie i łyżeczce-dwóch cukru, jak do każdego
    >> słonego ciasta :-)
    >
    > Haha. Mam Cię! Zakwas robi się z mąki żytniej i wody. :-)))

    No co Ty, nie wiedziałam, he he. Ja robię z mleka zsiadłego i mąki, bo
    szybciej - bakterie te same, a z mlekiem chlebek smaczniejszy. Albo
    odpowiednio wcześnie szczepię mąkę na zakwas żurkiem lub osadem z dna słoja
    z ogórkami kiszonymi - grunt to pozyskać odpowiednie szczepy bakterii :-)

    >
    > Cukru nie dawałem. To opcja.

    Rzadko piekę chleb z samej zytniej mąki, raczej żytnio-pszenny (2:1),
    dlatego dodaję też zaczyn drożdżowy, a zsiadłe mleko lub rozbełtany dobrze
    żurek dla kwaśności - kwas jest niezbędny dla prawidłowego rozklejenia
    skrobi żytniej, żeby była lżej strawna.


  • 29. Data: 2010-08-24 18:30:53
    Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
    Od: Ikselka <i...@g...pl>

    Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:24:52 +0200, Jan Werbiński napisał(a):

    > Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    > news:yizs14gzwhse$.1lk04ev2fqwr1.dlg@40tude.net...
    >> Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:09:39 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >>
    >>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    >>> news:50cjak5uetdl.9m0rtds4ovjm.dlg@40tude.net...
    >>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:51:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >>>>
    >>>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    >>>>> news:14tpit7x01oxu.hc64ct137vfk.dlg@40tude.net...
    >>>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 14:26:05 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >>>>>>
    >>>>>>> Możesz spróbować zrobić chleb w piekarniku. To prawie to samo, tylko
    >>>>>>> trzeba
    >>>>>>> się umęczyć przy zarabianiu ciasta.
    >>>>>>
    >>>>>> Nie męczę się - robi to za mnie superrobot, MUM. Kilo mąki plus resztę
    >>>>>> skąłdników zagniata w 3 minuty. Potem rośnięcie w misie robota i
    >>>>>> powtórne
    >>>>>> zagniatanie kilka sekund. I do formy. Znowu rośnięcie i pieczenie.
    >>>>>> Zero
    >>>>>> roboty, 100 procent robota.
    >>>>>
    >>>>> A widzisz. U mnie robi to KitchenAid. :-)
    >>>>
    >>>> Jeden diabeł, byle nie zagniatać samemu :-)
    >>>
    >>> KA ma też taką zaletę, że wygląda. :-)
    >>
    >> Błagam - tylko nie mów, że bordo! Mój MUMik jest srebrzystoszary,
    >> skromniutki.
    >> ;-PPP
    >
    > Mój piękny KA jest bosko wiśniowy,

    No skąd ja to wiedziałam? No skąd wiedziałam???

    > a nie jak jakieś ocynkowane wiadro z
    > gieesu. Błe, pfuj!

    Se pozłocę i posatynuję - he he :-)


  • 30. Data: 2010-08-24 18:31:51
    Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
    Od: Jan Werbiński <j...@t...bez.mai.la>

    Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    news:1chtaub14z4vd.1kaeqyem6869n$.dlg@40tude.net...
    > Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:23:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >
    >> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    >> news:rs8lcijkwi2d$.1stm6p3g0shxn.dlg@40tude.net...
    >>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:53:20 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >>>
    >>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    >>>> news:w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg@40tude.net...
    >>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir ///
    >>>>> napisał(a):
    >>>>>
    >>>>>> Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ...
    >>>>>
    >>>>> Ani zdrowe - aby chleb z nich pieczony zawsze się udawał, zawierają
    >>>>> spulchniacze i polepszacze. Jesli chcesz mieć zdrowow, to lepiej już
    >>>>> piec
    >>>>> chleb z sobie wiadomych składników, w piekarniku, a jeśli już jeść
    >>>>> polepszacze, to zaprawdę, zaprawdę, nie ma sensu dokładac do nich
    >>>>> swojej
    >>>>> roboty.
    >>>>
    >>>> A składniki w wersji podstawowej to:
    >>>> mąka żytnia, woda, sól
    >>>>
    >>>> Koniec składników. Na pewno o niczym nie zapomniałem. :-)
    >>>
    >>> A kuku! - zapomnialeś o zakwasie i łyżeczce-dwóch cukru, jak do każdego
    >>> słonego ciasta :-)
    >>
    >> Haha. Mam Cię! Zakwas robi się z mąki żytniej i wody. :-)))
    >
    > No co Ty, nie wiedziałam, he he. Ja robię z mleka zsiadłego i mąki, bo
    > szybciej - bakterie te same, a z mlekiem chlebek smaczniejszy. Albo
    > odpowiednio wcześnie szczepię mąkę na zakwas żurkiem lub osadem z dna
    > słoja
    > z ogórkami kiszonymi - grunt to pozyskać odpowiednie szczepy bakterii :-)

    Po co szybciej, jeśli mam zakwas od półtora roku?

    >> Cukru nie dawałem. To opcja.
    >
    > Rzadko piekę chleb z samej zytniej mąki, raczej żytnio-pszenny (2:1),
    > dlatego dodaję też zaczyn drożdżowy, a zsiadłe mleko lub rozbełtany dobrze
    > żurek dla kwaśności - kwas jest niezbędny dla prawidłowego rozklejenia
    > skrobi żytniej, żeby była lżej strawna.

    Można kombinować, ale to już są opcje.

    --
    Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
    Prywatna http://www.janwer.com/
    Nasza siec http://www.fredry.net/

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 ... 7


Szukaj w grupach

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1