eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.dom › Automat do pieczenia chleba ...
Ilość wypowiedzi w tym wątku: 65

  • 31. Data: 2010-08-24 18:37:59
    Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
    Od: Ikselka <i...@g...pl>

    Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:31:51 +0200, Jan Werbiński napisał(a):

    > Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    > news:1chtaub14z4vd.1kaeqyem6869n$.dlg@40tude.net...
    >> Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:23:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >>
    >>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    >>> news:rs8lcijkwi2d$.1stm6p3g0shxn.dlg@40tude.net...
    >>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:53:20 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >>>>
    >>>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    >>>>> news:w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg@40tude.net...
    >>>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir ///
    >>>>>> napisał(a):
    >>>>>>
    >>>>>>> Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ...
    >>>>>>
    >>>>>> Ani zdrowe - aby chleb z nich pieczony zawsze się udawał, zawierają
    >>>>>> spulchniacze i polepszacze. Jesli chcesz mieć zdrowow, to lepiej już
    >>>>>> piec
    >>>>>> chleb z sobie wiadomych składników, w piekarniku, a jeśli już jeść
    >>>>>> polepszacze, to zaprawdę, zaprawdę, nie ma sensu dokładac do nich
    >>>>>> swojej
    >>>>>> roboty.
    >>>>>
    >>>>> A składniki w wersji podstawowej to:
    >>>>> mąka żytnia, woda, sól
    >>>>>
    >>>>> Koniec składników. Na pewno o niczym nie zapomniałem. :-)
    >>>>
    >>>> A kuku! - zapomnialeś o zakwasie i łyżeczce-dwóch cukru, jak do każdego
    >>>> słonego ciasta :-)
    >>>
    >>> Haha. Mam Cię! Zakwas robi się z mąki żytniej i wody. :-)))
    >>
    >> No co Ty, nie wiedziałam, he he. Ja robię z mleka zsiadłego i mąki, bo
    >> szybciej - bakterie te same, a z mlekiem chlebek smaczniejszy. Albo
    >> odpowiednio wcześnie szczepię mąkę na zakwas żurkiem lub osadem z dna
    >> słoja
    >> z ogórkami kiszonymi - grunt to pozyskać odpowiednie szczepy bakterii :-)
    >
    > Po co szybciej, jeśli mam zakwas od półtora roku?

    Nie trzymam tak długo, ponieważ mam dłuższe przerwy w jego używaniu.

    >
    >>> Cukru nie dawałem. To opcja.
    >>
    >> Rzadko piekę chleb z samej zytniej mąki, raczej żytnio-pszenny (2:1),
    >> dlatego dodaję też zaczyn drożdżowy, a zsiadłe mleko lub rozbełtany dobrze
    >> żurek dla kwaśności - kwas jest niezbędny dla prawidłowego rozklejenia
    >> skrobi żytniej, żeby była lżej strawna.
    >
    > Można kombinować, ale to już są opcje.

    Opcje są najlepsze :-)


  • 32. Data: 2010-08-24 18:47:33
    Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
    Od: Jan Werbiński <j...@t...bez.mai.la>

    Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    news:1l742npd8v5zq.1x0zahc1skbn.dlg@40tude.net...
    > Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:31:51 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >
    >> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    >> news:1chtaub14z4vd.1kaeqyem6869n$.dlg@40tude.net...
    >>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:23:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >>>
    >>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    >>>> news:rs8lcijkwi2d$.1stm6p3g0shxn.dlg@40tude.net...
    >>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:53:20 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >>>>>
    >>>>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    >>>>>> news:w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg@40tude.net...
    >>>>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir ///
    >>>>>>> napisał(a):
    >>>>>>>
    >>>>>>>> Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ...
    >>>>>>>
    >>>>>>> Ani zdrowe - aby chleb z nich pieczony zawsze się udawał, zawierają
    >>>>>>> spulchniacze i polepszacze. Jesli chcesz mieć zdrowow, to lepiej już
    >>>>>>> piec
    >>>>>>> chleb z sobie wiadomych składników, w piekarniku, a jeśli już jeść
    >>>>>>> polepszacze, to zaprawdę, zaprawdę, nie ma sensu dokładac do nich
    >>>>>>> swojej
    >>>>>>> roboty.
    >>>>>>
    >>>>>> A składniki w wersji podstawowej to:
    >>>>>> mąka żytnia, woda, sól
    >>>>>>
    >>>>>> Koniec składników. Na pewno o niczym nie zapomniałem. :-)
    >>>>>
    >>>>> A kuku! - zapomnialeś o zakwasie i łyżeczce-dwóch cukru, jak do
    >>>>> każdego
    >>>>> słonego ciasta :-)
    >>>>
    >>>> Haha. Mam Cię! Zakwas robi się z mąki żytniej i wody. :-)))
    >>>
    >>> No co Ty, nie wiedziałam, he he. Ja robię z mleka zsiadłego i mąki, bo
    >>> szybciej - bakterie te same, a z mlekiem chlebek smaczniejszy. Albo
    >>> odpowiednio wcześnie szczepię mąkę na zakwas żurkiem lub osadem z dna
    >>> słoja
    >>> z ogórkami kiszonymi - grunt to pozyskać odpowiednie szczepy bakterii
    >>> :-)
    >>
    >> Po co szybciej, jeśli mam zakwas od półtora roku?
    >
    > Nie trzymam tak długo, ponieważ mam dłuższe przerwy w jego używaniu.

    Smarować cienką warstwą na papierze do pieczenia. Suszyć w temp pokojowej.
    Przechowywać w suchym.
    Przed użyciem uwodnić.
    --
    Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
    Prywatna http://www.janwer.com/
    Nasza siec http://www.fredry.net/


  • 33. Data: 2010-08-24 21:18:59
    Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
    Od: boxfish <c...@g...pl>

    W dniu 2010-08-24 15:21, Grzegorz Janoszka pisze:


    > Surowce masz ciutkę tańsze w piekarni z powodu efektu skali, ale musisz
    > płacić czynsz za pomieszczenie, pensje pracownikom itp.

    Oczywiście, natomiast zapewne w kalkulacji nie uwzględniasz tego ze do
    kosztu wypieczenia chleba musisz dodać - koszt zakupu maszynki - niech
    to bedzie w uproszczeniu (200zł / 500 wypieków, choć wątpię aby maszyna
    tyle wytrzymała) 40 groszy, zapewne nie doliczasz kosztów wody, prądu
    etc, etc







  • 34. Data: 2010-08-25 06:58:10
    Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
    Od: Qrczak <q...@o...pl>

    Dnia 2010-08-24 19:47, niebożę Jan Werbiński wylazło do ludzi i marudzi:
    > Użytkownik "Qrczak" <q...@o...pl> napisał w wiadomości
    > news:i50j0v$q62$1@news.onet.pl...
    >> Jest coś, czego nie przeliczasz na złotówki?
    >
    > 70% Polaków nie rozumie prostych tabel, ani tekstu pisanego.

    Czegóż to z tego prostego pytania nie zrozumiałeś?

    Qra


  • 35. Data: 2010-08-25 07:27:19
    Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
    Od: Jan Werbiński <j...@t...bez.mai.la>

    Użytkownik "Qrczak" <q...@o...pl> napisał w wiadomości
    news:i52eu0$2k3$1@news.onet.pl...
    > Dnia 2010-08-24 19:47, niebożę Jan Werbiński wylazło do ludzi i marudzi:
    >> Użytkownik "Qrczak" <q...@o...pl> napisał w wiadomości
    >> news:i50j0v$q62$1@news.onet.pl...
    >>> Jest coś, czego nie przeliczasz na złotówki?
    >>
    >> 70% Polaków nie rozumie prostych tabel, ani tekstu pisanego.
    >
    > Czegóż to z tego prostego pytania nie zrozumiałeś?

    Z Twojego pytania zrozumiałem, że nie umiesz liczyć.

    --
    Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
    Prywatna http://www.janwer.com/
    Nasza siec http://www.fredry.net/


  • 36. Data: 2010-08-25 08:02:24
    Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
    Od: Ikselka <i...@g...pl>

    Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:47:33 +0200, Jan Werbiński napisał(a):

    > Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    > news:1l742npd8v5zq.1x0zahc1skbn.dlg@40tude.net...
    >> Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:31:51 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >>
    >>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    >>> news:1chtaub14z4vd.1kaeqyem6869n$.dlg@40tude.net...
    >>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:23:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >>>>
    >>>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    >>>>> news:rs8lcijkwi2d$.1stm6p3g0shxn.dlg@40tude.net...
    >>>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:53:20 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >>>>>>
    >>>>>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    >>>>>>> news:w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg@40tude.net...
    >>>>>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir ///
    >>>>>>>> napisał(a):
    >>>>>>>>
    >>>>>>>>> Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ...
    >>>>>>>>
    >>>>>>>> Ani zdrowe - aby chleb z nich pieczony zawsze się udawał, zawierają
    >>>>>>>> spulchniacze i polepszacze. Jesli chcesz mieć zdrowow, to lepiej już
    >>>>>>>> piec
    >>>>>>>> chleb z sobie wiadomych składników, w piekarniku, a jeśli już jeść
    >>>>>>>> polepszacze, to zaprawdę, zaprawdę, nie ma sensu dokładac do nich
    >>>>>>>> swojej
    >>>>>>>> roboty.
    >>>>>>>
    >>>>>>> A składniki w wersji podstawowej to:
    >>>>>>> mąka żytnia, woda, sól
    >>>>>>>
    >>>>>>> Koniec składników. Na pewno o niczym nie zapomniałem. :-)
    >>>>>>
    >>>>>> A kuku! - zapomnialeś o zakwasie i łyżeczce-dwóch cukru, jak do
    >>>>>> każdego
    >>>>>> słonego ciasta :-)
    >>>>>
    >>>>> Haha. Mam Cię! Zakwas robi się z mąki żytniej i wody. :-)))
    >>>>
    >>>> No co Ty, nie wiedziałam, he he. Ja robię z mleka zsiadłego i mąki, bo
    >>>> szybciej - bakterie te same, a z mlekiem chlebek smaczniejszy. Albo
    >>>> odpowiednio wcześnie szczepię mąkę na zakwas żurkiem lub osadem z dna
    >>>> słoja
    >>>> z ogórkami kiszonymi - grunt to pozyskać odpowiednie szczepy bakterii
    >>>> :-)
    >>>
    >>> Po co szybciej, jeśli mam zakwas od półtora roku?
    >>
    >> Nie trzymam tak długo, ponieważ mam dłuższe przerwy w jego używaniu.
    >
    > Smarować cienką warstwą na papierze do pieczenia. Suszyć w temp pokojowej.
    > Przechowywać w suchym.
    > Przed użyciem uwodnić.

    W sumie tak, przecież dawno temu gospodynie po prostu nie myły dzież po
    zarabianiu ciasta - pozostałe wyschnięte resztki i nasiąknięte drewno
    służyły jako matecznik do nowego zaczynu.


  • 37. Data: 2010-08-25 08:13:00
    Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
    Od: "Panslavista" <p...@i...pl>


    "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
    news:n1pcb8oreton.17i0sd640zg4i.dlg@40tude.net...
    > Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:47:33 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >
    >> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    >> news:1l742npd8v5zq.1x0zahc1skbn.dlg@40tude.net...
    >>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:31:51 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >>>
    >>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    >>>> news:1chtaub14z4vd.1kaeqyem6869n$.dlg@40tude.net...
    >>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:23:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >>>>>
    >>>>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    >>>>>> news:rs8lcijkwi2d$.1stm6p3g0shxn.dlg@40tude.net...
    >>>>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:53:20 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >>>>>>>
    >>>>>>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    >>>>>>>> news:w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg@40tude.net...
    >>>>>>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir ///
    >>>>>>>>> napisał(a):
    >>>>>>>>>
    >>>>>>>>>> Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ...
    >>>>>>>>>
    >>>>>>>>> Ani zdrowe - aby chleb z nich pieczony zawsze się udawał,
    >>>>>>>>> zawierają
    >>>>>>>>> spulchniacze i polepszacze. Jesli chcesz mieć zdrowow, to lepiej
    >>>>>>>>> już
    >>>>>>>>> piec
    >>>>>>>>> chleb z sobie wiadomych składników, w piekarniku, a jeśli już jeść
    >>>>>>>>> polepszacze, to zaprawdę, zaprawdę, nie ma sensu dokładac do nich
    >>>>>>>>> swojej
    >>>>>>>>> roboty.
    >>>>>>>>
    >>>>>>>> A składniki w wersji podstawowej to:
    >>>>>>>> mąka żytnia, woda, sól
    >>>>>>>>
    >>>>>>>> Koniec składników. Na pewno o niczym nie zapomniałem. :-)
    >>>>>>>
    >>>>>>> A kuku! - zapomnialeś o zakwasie i łyżeczce-dwóch cukru, jak do
    >>>>>>> każdego
    >>>>>>> słonego ciasta :-)
    >>>>>>
    >>>>>> Haha. Mam Cię! Zakwas robi się z mąki żytniej i wody. :-)))
    >>>>>
    >>>>> No co Ty, nie wiedziałam, he he. Ja robię z mleka zsiadłego i mąki, bo
    >>>>> szybciej - bakterie te same, a z mlekiem chlebek smaczniejszy. Albo
    >>>>> odpowiednio wcześnie szczepię mąkę na zakwas żurkiem lub osadem z dna
    >>>>> słoja
    >>>>> z ogórkami kiszonymi - grunt to pozyskać odpowiednie szczepy bakterii
    >>>>> :-)
    >>>>
    >>>> Po co szybciej, jeśli mam zakwas od półtora roku?
    >>>
    >>> Nie trzymam tak długo, ponieważ mam dłuższe przerwy w jego używaniu.
    >>
    >> Smarować cienką warstwą na papierze do pieczenia. Suszyć w temp
    >> pokojowej.
    >> Przechowywać w suchym.
    >> Przed użyciem uwodnić.
    >
    > W sumie tak, przecież dawno temu gospodynie po prostu nie myły dzież po
    > zarabianiu ciasta - pozostałe wyschnięte resztki i nasiąknięte drewno
    > służyły jako matecznik do nowego zaczynu.

    Dokładnie, dzieża miała pokrywę (też drewnianą), wieczorem wlewano
    trochę wody, wsypywano trochę mąki i zaczyn (rozczyn) rano był gotowy.
    Dodawano wtedy wody i mąki wyrabiano ciasto i zostawiano do rośnięcia,
    pokrywa znowu się przydawała - chroniła ciepło wewnątrz oraz przed muchami i
    myszami. W międzyczasie rozgrzewano piec chlebowy... Wspaniały chleb
    pieczony był na liściach kapusty lub chrzanu.



  • 38. Data: 2010-08-25 09:34:08
    Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
    Od: Qrczak <q...@o...pl>

    Dnia 2010-08-25 09:27, niebożę Jan Werbiński wylazło do ludzi i marudzi:
    > Użytkownik "Qrczak" <q...@o...pl> napisał w wiadomości
    > news:i52eu0$2k3$1@news.onet.pl...
    >> Dnia 2010-08-24 19:47, niebożę Jan Werbiński wylazło do ludzi i marudzi:
    >>> Użytkownik "Qrczak" <q...@o...pl> napisał w wiadomości
    >>> news:i50j0v$q62$1@news.onet.pl...
    >>>> Jest coś, czego nie przeliczasz na złotówki?
    >>>
    >>> 70% Polaków nie rozumie prostych tabel, ani tekstu pisanego.
    >>
    >> Czegóż to z tego prostego pytania nie zrozumiałeś?
    >
    > Z Twojego pytania zrozumiałem, że nie umiesz liczyć.

    Możesz rozwinąć myśl? Bo zaczynam sama czegoś nie rozumieć...

    Qra


  • 39. Data: 2010-08-25 10:05:32
    Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
    Od: ąćęłńóśźż <a...@i...pl>

    U mnie to kobieta wygląda.
    No cóż, każdy ma taki wygląd na jaki zasłużył i zapracował ;-))


    -----

    | KA ma też taką zaletę, że wygląda.


  • 40. Data: 2010-08-25 12:50:41
    Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
    Od: Adam Moczulski <a...@p...neostrada.pl>

    W dniu 2010-08-24 23:18, boxfish pisze:

    >> Surowce masz ciutkę tańsze w piekarni z powodu efektu skali, ale musisz
    >> płacić czynsz za pomieszczenie, pensje pracownikom itp.
    >
    > Oczywiście, natomiast zapewne w kalkulacji nie uwzględniasz tego ze do
    > kosztu wypieczenia chleba musisz dodać - koszt zakupu maszynki - niech
    > to bedzie w uproszczeniu (200zł / 500 wypieków, choć wątpię aby maszyna
    > tyle wytrzymała) 40 groszy, zapewne nie doliczasz kosztów wody, prądu
    > etc, etc

    Nie masz pojęcia o czym piszesz. Nawet najtańsza maszynka do chleba po
    120zł wytrzymuje ponad 1000 cykli pracy. Oczywiście pod warunkiem, że
    jej użytkownik charakteryzuje się jakąś minimalną kulturą techniczną.
    Koszt pół litra wody jest niemierzalny. Prąd to około 30gr za wypiek.
    Koszt robocizny jest mniejszy niż gdy trzeba drałować po chleb do
    sklepu. Razem wychodzi 1-2zł za kilogram chleba (w zależności czy się
    mąkę kupuje w młynie czy w sklepiku pod domem), a tymczasem chleb w
    sklepie, tej samej jakości, to 8zł za kilogram. Przebitka jest jeszcze
    większa, jak ktoś lubi chleby z jakimiś cudownymi ziarnami.
    I tylko budżet państwa traci w ten sposób jakieś 3.5zł podatków na
    kilogramie chleba.

    --
    Pozdrawiam
    Adam

strony : 1 ... 3 . [ 4 ] . 5 ... 7


Szukaj w grupach

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1