-
51. Data: 2010-08-27 07:08:29
Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
Od: "/// Kaszpir ///" <z...@g...com>
> Tyle kosztuje w pobliskim Carrefour. Najtańszy pszenny z polepszaczami
> kosztuje bodaj 4.8 zł/kg. A pszennożytni na zakwasie to już 8zł/kg.
U mnie w piekarni chleb krojony 500g (chyba) kosztuje 1,5zł. Kilka dni
temu wziąłem inny chleb z tej piekarni (z ziarenkami) (tzw okrągły) i
też płaciłem 1,5zł.
Co do polepszaczy to nie wiem , bo w składzie nie chwalą się tym ;)
Więc w mojej piekarni chleb krojony kosztuje 1,5zł za 0,5kg czyli 1kg
= 3zł.
Chleb smaczny , ale wątpie aby nie miał polepszaczy ;)
Choć mogę się mylić ...
Chociaż jak kupowałem kilka razy chleb w Carefourze to pamiętam że
smakowo był taki sobie a po jednym-dwóch dniach kruszył się
niesamowicie i zaczął robić się twardy jak kamień ;)
Dlatego w Careefourze chleba nie kupuję. Jest w miarę smakowo
przeciętny jak jest świeży , ale następnego dnia smak i jego
"struktura" jest fatalna ...
Próbowałem różne chleby z Carefoura i wszystkie miały tą "przypadłość"
że następnego dnia od zakupu już nie były takie smaczne a dodatkowo
kruszyły się na potęgę i jakoś mocno twarde się robiły ;)
-
52. Data: 2010-08-29 20:51:34
Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
Od: Artur Lew <n...@p...onet.pl>
W dniu 2010-08-24 14:13, /// Kaszpir /// pisze:
> Nie ukrywam że obecnie co 2-3 dni idę rano do piekarni i mam także
> świeżutki chleb , ale niedługo tam gdzie się przeprowadzam nie będzie
> już piekarni , a kupowanie dzień szybciej chleba który został też
> wyprodukowany zapewne dzień wcześniej niezbyt mi się "uśmiecha" ...
W oderwaniu od pytanie z postu...
Odezwij sie na priva (w stopce) a podesle Ci super przepis na chlebki
ktore wykonuje sie z ogolnie dostepnych skladnikow w piekarniku.
Z zalet:
* nie ma potrzeby kupowania drogiej i wcale nie tak ekologicznej
mieszanki jak niektorzy mysla (warto sprawdzic sobie etykiete na
opakowaniu, glownie chodzi o substancje przeciwgrzybiczne i
przeciwplesniobojcze)
* z jednej porcji wychodzi spokojnie 3 chlebki i co wazniejsze nie
musisz uwazac podczas jedzenia zeby mieszadla w nich nie zjesc ;)
* swiezy, tj gorace pieczywo wcale nie jest zdrowe wiec chlebek
przygotowany dzien wczesniej jest tak samo dobry i "swiezy" jak ten z
maszynki. Chlebek najlepiej przechowywac w lodowce.
* odpada Ci koniecznosc mycia maszynki
* cala alchemia z jakimis cyklami wstepnymi i 5 poziomami twardosci
skorki + 5 kolorow schodzi na dalszy plan. Przepis jest banalny,
wystarczy byle jak wymieszac skladniki i wlac mase do foremek.
Po okolo godzinie w piekarniku masz od razu 3 chlebki.
* naprawiajac komus taki automat (jakas Alaska) widzialem jak to jest w
srodku wykonane. I obawialbym sie zeby to podlaczyc bez opieki na cala
noc do pradu...
Jezeli nadal jestes zainteresowany to wal smialo na priva :)
--
Pozdrawiam
Artur Lew
arturdotlewatgmaildotcom
-
53. Data: 2010-08-29 21:29:08
Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
Od: Jan Werbiński <j...@t...bez.mai.la>
Użytkownik "Artur Lew" <n...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:4c7ac85e$0$21006$65785112@news.neostrada.pl...
> * swiezy, tj gorace pieczywo wcale nie jest zdrowe wiec chlebek
Co? Czemu niezdrowe???
> maszynki. Chlebek najlepiej przechowywac w lodowce.
> * odpada Ci koniecznosc mycia maszynki
> * cala alchemia z jakimis cyklami wstepnymi i 5 poziomami twardosci
> skorki + 5 kolorow schodzi na dalszy plan. Przepis jest banalny,
> wystarczy byle jak wymieszac skladniki i wlac mase do foremek.
> Po okolo godzinie w piekarniku masz od razu 3 chlebki.
> * naprawiajac komus taki automat (jakas Alaska) widzialem jak to jest w
> srodku wykonane. I obawialbym sie zeby to podlaczyc bez opieki na cala
> noc do pradu...
> Jezeli nadal jestes zainteresowany to wal smialo na priva :)
>
> --
> Pozdrawiam
> Artur Lew
> arturdotlewatgmaildotcom
-
54. Data: 2010-08-30 18:33:17
Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
Od: Qrczak <q...@o...pl>
Dnia 2010-08-29 22:51, niebożę Artur Lew wylazło do ludzi i marudzi:
> W dniu 2010-08-24 14:13, /// Kaszpir /// pisze:
>> Nie ukrywam że obecnie co 2-3 dni idę rano do piekarni i mam także
>> świeżutki chleb , ale niedługo tam gdzie się przeprowadzam nie będzie
>> już piekarni , a kupowanie dzień szybciej chleba który został też
>> wyprodukowany zapewne dzień wcześniej niezbyt mi się "uśmiecha" ...
> W oderwaniu od pytanie z postu...
>
> Odezwij sie na priva (w stopce) a podesle Ci super przepis na chlebki
> ktore wykonuje sie z ogolnie dostepnych skladnikow w piekarniku.
A to aż taki wielki sekret jest, że nie można wrzucić na grupę?
Qra
-
55. Data: 2010-08-30 19:50:10
Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Mon, 30 Aug 2010 20:33:17 +0200, Qrczak napisał(a):
> Dnia 2010-08-29 22:51, niebożę Artur Lew wylazło do ludzi i marudzi:
>> W dniu 2010-08-24 14:13, /// Kaszpir /// pisze:
>>> Nie ukrywam że obecnie co 2-3 dni idę rano do piekarni i mam także
>>> świeżutki chleb , ale niedługo tam gdzie się przeprowadzam nie będzie
>>> już piekarni , a kupowanie dzień szybciej chleba który został też
>>> wyprodukowany zapewne dzień wcześniej niezbyt mi się "uśmiecha" ...
>> W oderwaniu od pytanie z postu...
>>
>> Odezwij sie na priva (w stopce) a podesle Ci super przepis na chlebki
>> ktore wykonuje sie z ogolnie dostepnych skladnikow w piekarniku.
>
> A to aż taki wielki sekret jest, że nie można wrzucić na grupę?
>
> Qra
Łomatko Qro, ależ Ty jesteś bezceremonialna - może Ci chce jakieś intymne
chlebki podesłać?
;-)
-
56. Data: 2010-08-30 19:57:40
Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
Od: Artur Lew <n...@p...onet.pl>
W dniu 2010-08-29 23:29, Jan Werbiński pisze:
> Co? Czemu niezdrowe???
A szczerze mowiac nie wiem czy to legenda czy nie.
Babcia Ci nie mowila ze nie wolno goracego ?
;)
Zobacz np
http://zapytaj.com.pl/Category/016,008/2,1860879,Dla
czego_nie_wolno_jesc_cieplych_wypiekow.html
--
Pozdrawiam
Artur Lew
arturdotlewatgmaildotcom
-
57. Data: 2010-08-30 20:03:26
Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
Od: Artur Lew <n...@p...onet.pl>
W dniu 2010-08-30 20:33, Qrczak pisze:
> A to aż taki wielki sekret jest, że nie można wrzucić na grupę?
Ano fakt ;)
Prosze wiec:
Chleb z pokrzywą (autor nieznany)
1 kg maka przenna
10 dkg platki owsiane
20 dkg otreby przenne
5 lyzek siemie lniane
1 op kminek mielony
1 op slonecznik
1 op pestki z dyni
10 dkg drozdzy
1 lyzka soli
1 lyzka cukru
5 torebek pokrzywy (herbata pokrzywowa)
1l + 1 szklanka wody.
Wszystko razem wymieszac bez robienia zaczynu i wlac do foremek
keksowych (do polowy foremki, wychodzi okolo 3 foremek).
Piec 1h w temp 200C.
Chlebek w sumie zawsze wychodzi super :)
Aby chleb nie pekal u gory (nie zmienia to walorow smakowych ;) ) mozna
zwilzyc gore i ponakluwac wykalaczka albo widelcem.
Chlebek jest dosc wilgotny i warto go jak wystygnie trzymac w lodowce.
Zeby sie nie kleil do foremki mozna ja wysmarowac bulka albo otrebami.
--
Pozdrawiam
Artur Lew
arturdotlewatgmaildotcom
-
58. Data: 2010-08-30 20:38:38
Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Mon, 30 Aug 2010 21:57:40 +0200, Artur Lew napisał(a):
> W dniu 2010-08-29 23:29, Jan Werbiński pisze:
>> Co? Czemu niezdrowe???
> A szczerze mowiac nie wiem czy to legenda czy nie.
> Babcia Ci nie mowila ze nie wolno goracego ?
> ;)
> Zobacz np
> http://zapytaj.com.pl/Category/016,008/2,1860879,Dla
czego_nie_wolno_jesc_cieplych_wypiekow.html
No to gorąca pizza i tarta - do kosza!
;-)
-
59. Data: 2010-08-30 23:36:27
Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
Od: Jan Werbiński <j...@t...bez.mai.la>
Użytkownik "Artur Lew" <n...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:4c7c0d3e$0$20997$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2010-08-29 23:29, Jan Werbiński pisze:
>> Co? Czemu niezdrowe???
> A szczerze mowiac nie wiem czy to legenda czy nie.
> Babcia Ci nie mowila ze nie wolno goracego ?
> ;)
> Zobacz np
> http://zapytaj.com.pl/Category/016,008/2,1860879,Dla
czego_nie_wolno_jesc_cieplych_wypiekow.html
Babcie i wogóle stare baby bez szkoły, często pieprzą różne głupoty.
Nie znam naukowego uzasadnienia tego mitu.
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
-
60. Data: 2010-08-31 19:04:40
Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
Od: Qrczak <q...@o...pl>
Dnia 2010-08-30 22:03, niebożę Artur Lew wylazło do ludzi i marudzi:
> W dniu 2010-08-30 20:33, Qrczak pisze:
>> A to aż taki wielki sekret jest, że nie można wrzucić na grupę?
> Ano fakt ;)
> Prosze wiec:
Dziękuję więc.
> Chleb z pokrzywą (autor nieznany)
> 1 kg maka przenna
> 10 dkg platki owsiane
> 20 dkg otreby przenne
> 5 lyzek siemie lniane
> 1 op kminek mielony
> 1 op slonecznik
> 1 op pestki z dyni
> 10 dkg drozdzy
> 1 lyzka soli
> 1 lyzka cukru
> 5 torebek pokrzywy (herbata pokrzywowa)
> 1l + 1 szklanka wody.
>
> Wszystko razem wymieszac bez robienia zaczynu i wlac do foremek
> keksowych (do polowy foremki, wychodzi okolo 3 foremek).
> Piec 1h w temp 200C.
>
> Chlebek w sumie zawsze wychodzi super :)
> Aby chleb nie pekal u gory (nie zmienia to walorow smakowych ;) ) mozna
> zwilzyc gore i ponakluwac wykalaczka albo widelcem.
> Chlebek jest dosc wilgotny i warto go jak wystygnie trzymac w lodowce.
> Zeby sie nie kleil do foremki mozna ja wysmarowac bulka albo otrebami.
Tą pokrzywą toś zaintrygował... Czuć ją w wypieku?
Reszta składników jest mi dobrze obznajomiona, z tą różnicą, że kminek
wolę w całości a otręby także żytnie i owsiane.
Qra