eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyPnącze milin › Odp: Pnącze milin
  • Data: 2015-08-16 03:04:58
    Temat: Odp: Pnącze milin
    Od: "Johnny" <j...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Użytkownik "Dirko":

    >> To akurat dość proste do wyjaśnienia. Otóż gdy kwitnie na przykład
    >> rzepak, lipa, nawłoć czy inne pożytki, to miód odebrany pszczołom
    >> bezpośrednio po przekwitnięciu tych roślin daje prawo pszczelarzowi
    >> nazwania miodu jako gatunkowy czyli rzepakowy, lipowy itd. Decyduje o
    >> tym przeważająca ilość pyłku danej rośliny w miodzie. Oczywiście nie ma
    >> nigdy w miodach gatunkowych nektaru zebranego tylko i wyłącznie z
    >> jednego gatunku, ale tu liczy się przeważająca ilość pyłku w miodzie.
    >> Nie chce teraz strzelić kulą w plot, ale o ile pamiętam miód lipowy
    >> może mieć tylko 30% pyłku lipy aby mógł sie nazywać lipowy.
    >>
    > Hejka. Zdecyduj się czy miód powstaje z nektaru czy z pyłku.
    > Pozdrawiam amatorsko Ja...cki


    Oczywista oczywistość, że z nektaru. No ale jak pszczółka pyszczyskiem
    zanurkuje po nektar to na doopie chcąc nie chcąc przykleja jej sie też i
    pyłek, który do miodu się dostanie. Pyłek w miodzie stanowi wskaźnik
    czystości odmianowej miodu. Te wyżej wspomniane 30% pyłku nie odnosi się
    rzecz jasna do masy miodu tylko całkowitej ilości wszystkich pyłków w
    badanej próbce.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1