-
71. Data: 2014-11-13 11:48:14
Temat: Re: Okap część II
Od: Kris <k...@g...com>
W dniu środa, 12 listopada 2014 22:46:54 UTC+1 użytkownik Maniek4 napisał:
> Prawda, cala prawda i gowno prawda.
Sławek jest niezły;)
-
72. Data: 2014-11-13 18:18:48
Temat: Re: Okap część II
Od: masti <g...@t...hell>
slavo65 wrote:
> W dniu czwartek, 13 listopada 2014 08:41:28 UTC+1 użytkownik Kris napisał:
>> W dniu środa, 12 listopada 2014 22:29:34 UTC+1 użytkownik k...@g...com
napisał:
>>
>> > Poczekam jak Slavo wytłumaczy to bezsensowne gotowanie wody.
>> Z rok temu pisał o kucharzu co to na targach chyba w Mediolanie na bora potworze
gotował i nikt żadnego zapachu nie czuł. Mam podejrzenie graniczące z pewnością że
ten kucharz wodę gotował właśnie;)
>
> Od około 1 minuty http://www.youtube.com/watch?v=iRt1WExV22k
no właśnie. od 11 sekundy smażenie wody na patelni :)
--
mst <at> gazeta <.> pl
"-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości?
-Wiem co mówię. To grunt zabija!" T.Pratchett
-
73. Data: 2014-11-13 19:00:43
Temat: Re: Okap część II
Od: slavo65 <s...@g...com>
W dniu czwartek, 13 listopada 2014 18:19:00 UTC+1 użytkownik masti napisał:
> >
> > Od około 1 minuty http://www.youtube.com/watch?v=iRt1WExV22k
>
> no właśnie. od 11 sekundy smażenie wody na patelni :)
Destylowana. Zgadniesz dlaczego?
A jak rzeczywiście nie widziałeś smażenia, to tutaj od razu z przepisem na danie
http://www.youtube.com/watch?v=_Xk0PNt4e7Q#t=82
-
74. Data: 2014-11-13 19:29:12
Temat: Re: Okap część II
Od: masti <g...@t...hell>
slavo65 wrote:
> W dniu czwartek, 13 listopada 2014 18:19:00 UTC+1 użytkownik masti napisał:
>
>> >
>> > Od około 1 minuty http://www.youtube.com/watch?v=iRt1WExV22k
>>
>> no właśnie. od 11 sekundy smażenie wody na patelni :)
>
> Destylowana. Zgadniesz dlaczego?
> A jak rzeczywiście nie widziałeś smażenia, to tutaj od razu z przepisem na danie
http://www.youtube.com/watch?v=_Xk0PNt4e7Q#t=82
żenujący jesteś z tymi reklamowymi filmikami, które niczego madrego nie
pokazują. Są na poziomie telewizyjnych akwizytorów gdzie jedna kropla
płynu pozwala wymyć 100000 talerzy
--
mst <at> gazeta <.> pl
"-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości?
-Wiem co mówię. To grunt zabija!" T.Pratchett
-
75. Data: 2014-11-13 20:37:12
Temat: Re: Okap część II
Od: Dupek Żołędas <s...@g...com>
Tu gdzie mieszkam kamienica jest z 1898 roku. Ma ponad metrowe ceglane
ściany i blisko 4m wysokości pomieszczeń.Ma więc ogromną bezwładność
cieplną.Mam też miejskie centralne ogrzewanie.Nową instalację, nowy
węzeł cieplny z automatyką Samson, kaloryfery serii C33. Naprawdę bez
obawy o efekty działania wyciągu.
Zresztą dobry wyciąg ma mieć to do siebie ,że powinien szybko usuwać
zanieczyszczenie i...się go wyłącza.Im szybciej to zrobi tym lepiej.
To tak jak w samochodzie. Silnik 200KM (diesel) lub lepiej przy stałej
jeździe nie jest do niczego potrzebny, ale kiedy na krótkim odcinku
trzeba wyprzedzić to ten momencik obrotowy bardzo się przydaje.
Przy smażeniu np. ryby lub gotowaniu kalafiora to parametr b.istotny...:-).
-
76. Data: 2014-11-14 08:52:15
Temat: Re: Okap część II
Od: "Ergie" <e...@s...pl>
Użytkownik "Dupek Żołędas" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:5465086d$0$11135$6...@n...neostrad
a.pl...
> Tu gdzie mieszkam kamienica jest z 1898 roku. Ma ponad metrowe ceglane
> ściany i blisko 4m wysokości pomieszczeń.Ma więc ogromną bezwładność
> cieplną.Mam też miejskie centralne ogrzewanie.Nową instalację, nowy węzeł
> cieplny z automatyką Samson, kaloryfery serii C33. Naprawdę bez obawy o
> efekty działania wyciągu.
Ty nie rozumiesz problemem nie jest że Ci wyciąg wychłodzi mieszkanie, ale
im więcej powietrza wyleci tym więcej zimnego musi _wlecieć_ chyba że jak
pisałem masz skafander i próżnię.
To czy masz tanie czy drogie ogrzewanie, ani to czy budynek ma wysoką czy
niską bezwładność nie ma na to wpływu. Zimne powietrze wleci i poleci do
kuchni na miejsce ciepłego. Przy 100m3 na godzinę jest to nieprzyjemnie
odczuwalne, przy 1000m3 na godzinę to będzie solidny zimny przeciąg.
Pozdrawiam
Ergie
-
77. Data: 2014-11-14 09:34:04
Temat: Re: Okap część II
Od: Dupek Żołędas <s...@g...com>
A Ty nie rozumiesz, że mnie to nie wadzi i nie jest dla mnie problemem.
pzdr.
z.
-
78. Data: 2014-11-14 10:17:23
Temat: Re: Okap część II
Od: "Ergie" <e...@s...pl>
Użytkownik "masti" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:m42t9o$4tg$...@d...me...
> żenujący jesteś z tymi reklamowymi filmikami, które niczego madrego nie
> pokazują. Są na poziomie telewizyjnych akwizytorów gdzie jedna kropla
> płynu pozwala wymyć 100000 talerzy
IMO to raczej Ty jesteś żałosny, bo nie potrafisz odróżnić aspektów
technicznych od marketingu.
Jesteśmy na grupie _technicznej_. Technicznie okap montowany w blacie to
dobre rozwiązanie, dlatego o ile rozumiem czepianie się ceny o tyle
czepianie się wszystkiego innego trąca pospolitym trollingiem jak w
przedszkolu.
Pozdrawiam
Ergie
-
79. Data: 2014-11-14 10:34:31
Temat: Re: Okap część II
Od: "Ergie" <e...@s...pl>
Użytkownik "Dupek Żołędas" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:5465be80$0$18096$6...@n...neostrad
a.pl...
> A Ty nie rozumiesz, że mnie to nie wadzi i nie jest dla mnie problemem.
Śmiem twierdzić że teoretyzujesz :-) Albo nie masz takiego rozwiązania, albo
wentylator ma tylko na naklejce napisane 1000m3/h a w rzeczywistości
przepływ jest mniejszy, albo nie masz odpowiednich nawiewów i to ogranicza
przepływ.
Moje doświadczenie z uruchamiania i pomiarów wielu systemów wentylacji
stwierdza, że nikt nie jest niewrażliwy na przepływ 1000m3 zimnego powietrza
na godzinę.
Pozdrawiam
Ergie
-
80. Data: 2014-11-14 11:11:25
Temat: Re: Okap część II
Od: Dupek Żołędas <s...@g...com>
W dniu 14-11-14 10:34, Ergie pisze:
> Użytkownik "Dupek Żołędas" napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:5465be80$0$18096$6...@n...neostrad
a.pl...
>
>> A Ty nie rozumiesz, że mnie to nie wadzi i nie jest dla mnie problemem.
>
> Śmiem twierdzić że teoretyzujesz :-) Albo nie masz takiego rozwiązania,
> albo wentylator ma tylko na naklejce napisane 1000m3/h a w
> rzeczywistości przepływ jest mniejszy, albo nie masz odpowiednich
> nawiewów i to ogranicza przepływ.
>
> Moje doświadczenie z uruchamiania i pomiarów wielu systemów wentylacji
> stwierdza, że nikt nie jest niewrażliwy na przepływ 1000m3 zimnego
> powietrza na godzinę.
>
> Pozdrawiam
> Ergie
>
>
Ale co tu jest do rozumienia ?
Wyciąg ma za zadanie w jak najkrótszym czasie wyciągnąć z kuchni to co w
niej jest. Albo to zrobi albo nie. Wyciąg o większej wydajności zrobi to
szybciej niż byle jaki.Moje doświadczenie ze smażenia ryby jest takie,
że wolę przy mrozie -20st otworzyć balkon niż pozostawać w kuchni.
Problem odciągu oparów z kuchni jest drobiazgiem w porównaniu np. z
wentylacją pomieszczeń obróbki termicznej (komory wędzarnicze) w
zakładach mięsnych. Tam nikt nie dyskutuje tylko wyciąg musi mieć taką
wydajność, że przy wlocie urywa głowę, bo w przeciwnym razie w ciągu
sekund w hali nie będzie czym oddychać.Wentylatory dachowe stosowane w
tych instalacjach mają silniki o mocy paru kilowatów i średnice wirnika
ok. pół metra.
Oczywiście można wieść uczone dysputy tylko po co ?
Ostatecznym weryfikatorem jest śmierdzi/nie śmierdzi.
Poza tym myślę, że ostatecznie każdy ma prawo we własnym domu robić to
co mu się podoba więc dalsza rozmowa o wycinaniu lasu jest chyba raczej
niepotrzebna i niewiele wnosi do sprawy.
pzdr.