eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domAutomat do pieczenia chleba ...Re: Automat do pieczenia chleba ...
  • Data: 2010-08-24 18:29:58
    Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
    Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:23:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):

    > Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    > news:rs8lcijkwi2d$.1stm6p3g0shxn.dlg@40tude.net...
    >> Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:53:20 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >>
    >>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    >>> news:w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg@40tude.net...
    >>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir /// napisał(a):
    >>>>
    >>>>> Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ...
    >>>>
    >>>> Ani zdrowe - aby chleb z nich pieczony zawsze się udawał, zawierają
    >>>> spulchniacze i polepszacze. Jesli chcesz mieć zdrowow, to lepiej już
    >>>> piec
    >>>> chleb z sobie wiadomych składników, w piekarniku, a jeśli już jeść
    >>>> polepszacze, to zaprawdę, zaprawdę, nie ma sensu dokładac do nich swojej
    >>>> roboty.
    >>>
    >>> A składniki w wersji podstawowej to:
    >>> mąka żytnia, woda, sól
    >>>
    >>> Koniec składników. Na pewno o niczym nie zapomniałem. :-)
    >>
    >> A kuku! - zapomnialeś o zakwasie i łyżeczce-dwóch cukru, jak do każdego
    >> słonego ciasta :-)
    >
    > Haha. Mam Cię! Zakwas robi się z mąki żytniej i wody. :-)))

    No co Ty, nie wiedziałam, he he. Ja robię z mleka zsiadłego i mąki, bo
    szybciej - bakterie te same, a z mlekiem chlebek smaczniejszy. Albo
    odpowiednio wcześnie szczepię mąkę na zakwas żurkiem lub osadem z dna słoja
    z ogórkami kiszonymi - grunt to pozyskać odpowiednie szczepy bakterii :-)

    >
    > Cukru nie dawałem. To opcja.

    Rzadko piekę chleb z samej zytniej mąki, raczej żytnio-pszenny (2:1),
    dlatego dodaję też zaczyn drożdżowy, a zsiadłe mleko lub rozbełtany dobrze
    żurek dla kwaśności - kwas jest niezbędny dla prawidłowego rozklejenia
    skrobi żytniej, żeby była lżej strawna.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1