eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domAutomat do pieczenia chleba ...Re: Automat do pieczenia chleba ...
  • Data: 2010-08-24 18:37:59
    Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
    Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:31:51 +0200, Jan Werbiński napisał(a):

    > Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    > news:1chtaub14z4vd.1kaeqyem6869n$.dlg@40tude.net...
    >> Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:23:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >>
    >>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    >>> news:rs8lcijkwi2d$.1stm6p3g0shxn.dlg@40tude.net...
    >>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:53:20 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >>>>
    >>>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    >>>>> news:w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg@40tude.net...
    >>>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir ///
    >>>>>> napisał(a):
    >>>>>>
    >>>>>>> Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ...
    >>>>>>
    >>>>>> Ani zdrowe - aby chleb z nich pieczony zawsze się udawał, zawierają
    >>>>>> spulchniacze i polepszacze. Jesli chcesz mieć zdrowow, to lepiej już
    >>>>>> piec
    >>>>>> chleb z sobie wiadomych składników, w piekarniku, a jeśli już jeść
    >>>>>> polepszacze, to zaprawdę, zaprawdę, nie ma sensu dokładac do nich
    >>>>>> swojej
    >>>>>> roboty.
    >>>>>
    >>>>> A składniki w wersji podstawowej to:
    >>>>> mąka żytnia, woda, sól
    >>>>>
    >>>>> Koniec składników. Na pewno o niczym nie zapomniałem. :-)
    >>>>
    >>>> A kuku! - zapomnialeś o zakwasie i łyżeczce-dwóch cukru, jak do każdego
    >>>> słonego ciasta :-)
    >>>
    >>> Haha. Mam Cię! Zakwas robi się z mąki żytniej i wody. :-)))
    >>
    >> No co Ty, nie wiedziałam, he he. Ja robię z mleka zsiadłego i mąki, bo
    >> szybciej - bakterie te same, a z mlekiem chlebek smaczniejszy. Albo
    >> odpowiednio wcześnie szczepię mąkę na zakwas żurkiem lub osadem z dna
    >> słoja
    >> z ogórkami kiszonymi - grunt to pozyskać odpowiednie szczepy bakterii :-)
    >
    > Po co szybciej, jeśli mam zakwas od półtora roku?

    Nie trzymam tak długo, ponieważ mam dłuższe przerwy w jego używaniu.

    >
    >>> Cukru nie dawałem. To opcja.
    >>
    >> Rzadko piekę chleb z samej zytniej mąki, raczej żytnio-pszenny (2:1),
    >> dlatego dodaję też zaczyn drożdżowy, a zsiadłe mleko lub rozbełtany dobrze
    >> żurek dla kwaśności - kwas jest niezbędny dla prawidłowego rozklejenia
    >> skrobi żytniej, żeby była lżej strawna.
    >
    > Można kombinować, ale to już są opcje.

    Opcje są najlepsze :-)

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1