eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domAutomat do pieczenia chleba ...Re: Automat do pieczenia chleba ...
  • Data: 2010-08-24 18:31:51
    Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
    Od: Jan Werbiński <j...@t...bez.mai.la> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    news:1chtaub14z4vd.1kaeqyem6869n$.dlg@40tude.net...
    > Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:23:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >
    >> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    >> news:rs8lcijkwi2d$.1stm6p3g0shxn.dlg@40tude.net...
    >>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:53:20 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
    >>>
    >>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    >>>> news:w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg@40tude.net...
    >>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir ///
    >>>>> napisał(a):
    >>>>>
    >>>>>> Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ...
    >>>>>
    >>>>> Ani zdrowe - aby chleb z nich pieczony zawsze się udawał, zawierają
    >>>>> spulchniacze i polepszacze. Jesli chcesz mieć zdrowow, to lepiej już
    >>>>> piec
    >>>>> chleb z sobie wiadomych składników, w piekarniku, a jeśli już jeść
    >>>>> polepszacze, to zaprawdę, zaprawdę, nie ma sensu dokładac do nich
    >>>>> swojej
    >>>>> roboty.
    >>>>
    >>>> A składniki w wersji podstawowej to:
    >>>> mąka żytnia, woda, sól
    >>>>
    >>>> Koniec składników. Na pewno o niczym nie zapomniałem. :-)
    >>>
    >>> A kuku! - zapomnialeś o zakwasie i łyżeczce-dwóch cukru, jak do każdego
    >>> słonego ciasta :-)
    >>
    >> Haha. Mam Cię! Zakwas robi się z mąki żytniej i wody. :-)))
    >
    > No co Ty, nie wiedziałam, he he. Ja robię z mleka zsiadłego i mąki, bo
    > szybciej - bakterie te same, a z mlekiem chlebek smaczniejszy. Albo
    > odpowiednio wcześnie szczepię mąkę na zakwas żurkiem lub osadem z dna
    > słoja
    > z ogórkami kiszonymi - grunt to pozyskać odpowiednie szczepy bakterii :-)

    Po co szybciej, jeśli mam zakwas od półtora roku?

    >> Cukru nie dawałem. To opcja.
    >
    > Rzadko piekę chleb z samej zytniej mąki, raczej żytnio-pszenny (2:1),
    > dlatego dodaję też zaczyn drożdżowy, a zsiadłe mleko lub rozbełtany dobrze
    > żurek dla kwaśności - kwas jest niezbędny dla prawidłowego rozklejenia
    > skrobi żytniej, żeby była lżej strawna.

    Można kombinować, ale to już są opcje.

    --
    Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
    Prywatna http://www.janwer.com/
    Nasza siec http://www.fredry.net/

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1