eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieBentonitRe: Bentonit
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
    sfeed.neostrada.pl!nemesis.news.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.ne
    ostrada.pl!not-for-mail
    From: "Jacek" <m...@w...pl>
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Subject: Re: Bentonit
    Date: Sat, 16 May 2009 14:59:52 +0200
    Organization: TP - http://www.tp.pl/
    Lines: 13
    Message-ID: <gumdtt$los$1@nemesis.news.neostrada.pl>
    References: <guiq4a$2avg$1@news2.ipartners.pl>
    NNTP-Posting-Host: eas195.internetdsl.tpnet.pl
    X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1242479358 22300 83.14.122.195 (16 May 2009
    13:09:18 GMT)
    X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
    NNTP-Posting-Date: Sat, 16 May 2009 13:09:18 +0000 (UTC)
    X-Priority: 3
    X-MSMail-Priority: Normal
    X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5512
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5579
    X-RFC2646: Format=Flowed; Response
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:360540
    [ ukryj nagłówki ]

    Najczęściej przyczyną mętności są garbniki. Klaruje się przez dodanie białka
    kurzego. Zrobią się kłaczki, które osiądą i łatwo zlac czysty płyn znad
    osadu. Jeżeli przyczyną mętności jest białko (np. wina z gruszek, ale rzadko
    kto robi) to klarujemy garbnikami np. bardzo silną esencją herbacianą.
    Bentonit nie jest zły, ale najlepiej dbać aby wino nie wychodziło mętne od
    samego początku. Zasada jest prosta - nie trzymamy owoców i miąższu w
    baniaku dłużej, niz miesiąc, góra dwa, potem obowiązkowo zlewamy.
    Warto tez poeksperymentować nalewając trochę wina do wysokiej menzurki
    ewentualnie szklanki i próbowac różnych sposobów klarowania zanim wleje się
    środek do całej objętości.
    Jacek


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1