eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieBentonit › Re: Bentonit
  • Data: 2009-05-15 22:26:57
    Temat: Re: Bentonit
    Od: Krzemo <p...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On 15 Maj, 15:40, "qaz" <q...@w...pl> wrote:
    > Użytkownik "Marcin" <m...@p...fm> napisał w
    wiadomościnews:guiq4a$2avg$1@news2.ipartners.pl...
    >
    > > Witam!
    > > Mam pytanie odnośnie bentonitu (klarowin). Czy po zaaplikowaniu go do wina
    > > działa on w winie tylko w sposób fizyczny, tzn. nie zachodzą żadne reakcje
    > > chemiczne? Z tego co wiem ma on przyciągać cząstki powodujące zamętnienie
    > > wina i opaść jako osad na dnie butli.
    >
    > Testowałem białko z jaja - działa, nie wiem tylko, czy kura chemią karmiona
    > nie była :-)
    > qaz

    białko nie zadziała na pektyny... raczej jakieś garbniki (np.
    tanina) ...
    A najlepiej trochę spirytusu ... choć to też chemia, tyle że
    organiczna
    ;-)

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1