eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domCzajnik elektryczny 0-PLRe: Czajnik elektryczny 0-PL
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin1!goblin.
    stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.new
    s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    Newsgroups: pl.rec.dom
    From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
    Subject: Re: Czajnik elektryczny 0-PL
    References: <55435a7b$0$27513$65785112@news.neostrada.pl>
    <q...@4...net> <mi4igr$qf1$1@dont-email.me>
    <1sdmbybaj2p62.1oy9ogbozz045$.dlg@40tude.net>
    <mi63ne$mgm$1@dont-email.me> <s...@f...lasek.waw.pl>
    <sqhybf5tbrtf$.o81z0o130o9j$.dlg@40tude.net>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <16ujin8s1fl96$.1alf2tskjdl6x.dlg@40tude.net>
    <mi8njb$g4a$1@dont-email.me>
    <ybanym9dr4ty$.1ibjnis2e7ffa$.dlg@40tude.net>
    <mia8p0$2r4$1@dont-email.me> <p...@4...net>
    <mifs7s$t6o$1@dont-email.me>
    <p0o1el1lk49f$.1c9nvyejm07gx$.dlg@40tude.net>
    <mig96r$jiv$1@dont-email.me> <rezj3d150i8m$.1onypk5771tml.dlg@40tude.net>
    <migj50$tdc$1@dont-email.me>
    Organization: : : :
    Date: Fri, 8 May 2015 00:18:14 +0200
    User-Agent: slrn/1.0.2 (Linux)
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
    Lines: 38
    NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
    X-Trace: 1431037094 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2196 77.253.217.116:38009
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:140690
    [ ukryj nagłówki ]

    Pan Pszemol napisał:

    >>>> Jak kilka(naście) razy użyję słabszego roztworu kwasu, to skutek i tak
    >>>> będzie podobny, bo kamienia jest dużo i musiałabym długo gotować z tym
    >>>> kwasem (sprawdzałam przecież). Za którymś razem wreszcie odsłoni się
    >>>> miedź, a nikiel zjem w siarczanie.
    >>>
    >>> Dlaczego miałabyś zjadać siarczan? Roztwór po wytrawieniu kamienia masz
    >>> wylać do zlewu i dokładnie opłukać czajnik po czyszczeniu.
    >>
    >> Co to znaczy "dokładnie" jeśli chodzi o cząsteczki?
    >> ;->
    >
    > Coś tak jak 2C w homeopatii... ;-)
    >
    > A poważniej, ja w praktyce robię tak aby skutecznie opłukać coś zużywając
    > przy tym jak najmniej wody a nauczyłem się tego na lekcjach chemi właśnie,
    > gdzie stosuje się do płukania względnie drogą wodę destylowaną: wylewasz
    > wszystko - potem wlewasz małą ilość czystej wody, mieszasz z wigorem
    > czajnikiem (chlustasz tą wodą w środku) potem wylewasz i powtarzasz
    > operację 2-3 razy. Uzyskujesz lepszy efekt opłukania w ten sposób niż
    > zalewając tą samą potrójną ilością naczynie raz tylko.

    Za czasów świetności takich czajników próbowano mnie wychowywać przez
    pracę. We fabryce. Rzucili mnie wtedy na odcinek galwanizowania wyrobów
    metalowych. Miedziowalim tam z panem majstrem, cynkowalim i niklowalim.
    A nawet srebrzylim. To niklowanie dokonuje się we wannie wypełnionej
    siarczanem niklu. W stężeniu całkiem niehomeopatycznym. Na koniec było
    płukanie. Wodą ze szlauchu, a nie w sposób wyżej opisany, destylowaną.
    Nie ma powodów by przypuszczać, że producent grzałek robi to inaczej
    (zastanawiam się, czy w ogóle sprzedaż niklowanych przedmiotów jest
    wciąż dopuszczalna -- na osoby uczulone nikiel działa dość paskudnie).
    Moje obawy o zjadanie niklu w siarczanie nie są wielkie, ale wkładanie
    wciąż nowych grzałek, by dostarczać cały czas świeżych soli niklowych
    -- to mi wygląda na ekstrawagancję i potrzebę Bycia Wyjątkowym.

    --
    Jarek

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1