eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domJak wykorzystac do ogrzewania domu kuchnie na wegiel (plyta)? Rekuperator? › Re: Jak wykorzystac do ogrzewania domu kuchnie na wegiel (plyta)? Rekuperator?
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
    From: "kogutek" <s...@g...pl>
    Newsgroups: pl.rec.dom
    Subject: Re: Jak wykorzystac do ogrzewania domu kuchnie na wegiel (plyta)?
    Rekuperator?
    Date: Wed, 13 Apr 2011 00:13:20 +0000 (UTC)
    Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
    Lines: 44
    Message-ID: <io2pr0$4sv$1@inews.gazeta.pl>
    References: <c...@x...googlegroups.com>
    NNTP-Posting-Host: localhost
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: inews.gazeta.pl 1302653600 5023 172.20.26.233 (13 Apr 2011 00:13:20 GMT)
    X-Complaints-To: u...@a...pl
    NNTP-Posting-Date: Wed, 13 Apr 2011 00:13:20 +0000 (UTC)
    X-User: sok_marchwiowy
    X-Forwarded-For: 188.33.152.122
    X-Remote-IP: localhost
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:129230
    [ ukryj nagłówki ]

    Piotr Molski <p...@a...pl> napisał(a):

    > Witam,
    > jest sobie dom z lat 50tych. Ocieplony z zewnatrz, nowe okna, nowe
    > kaloryfery, piec gazowy CO. Oprocz tego, przez cala zime uzywana jest
    > okafelkowana kuchnia weglowa - tzw. plyta. Stoi bezposrednio przy
    > scianie kominowej, przewod spalinowy wchodzi z tylu kuchni i po 20-30
    > cm trafia do komina.
    > W jaki sposob mozna ja wykorzystac do ogrzewania domu? Teraz grzeje,
    > hmm, biernie, cieplo z kuchni rozchodzi sie po pokojach. Mam
    > podejrzenie, ze mozna by tego ciepla odzyskac wiecej, tylko jak?
    > Znajomy grzeje swoj dom rozprowadzajac cieple powietrze ogrzane nad
    > kominkiem kanalami. Ale ten system byl zaprojektowany i zbudowany od
    > zera - duzo latwiej niz modernizacja w moim przypadku.
    > Kuchnia jest na parterze, jest jeszcze pietro - teraz na ogol
    > nieuzywane, trzeba je w zimie ogrzewac do 5-10 stopni.
    > Nie znam sie na budownictwie - ale wyobrazam sobie, ze gdybym chcial
    > ogrzewac kuchnia pokoje musialbym dobudowac komore powietrzna, przez
    > nia puscic przewod kominowy, i z tej komory odprowadzac cieple
    > powietrze kanalami. Jaka bylaby efektywnosc takiego ustrojstwa? Jak
    > duza powinna byc taka komora powietrzna? I jak bardzo jest to
    > poroniony pomysl? ;) ;)
    >
    > Druga idea ktora sie pojawila to rekuperator ciepla zainstalowany na
    > strychu. Jaka jest efektywnosc takiej zabawki? Koszty?
    >
    > prosze o opinie
    >
    > pozdr
    > Piotr
    Skuteczność rekuperatora moglą by być i na poziomie 50%. Czyli bardzo wysoka.
    Jednak typowy rekuperator się nie będzie nadawał. Spaliny są agresywne
    chemicznie. Pomimo dużej sprawnośći koszt specjalnie zbudowanego rekuperatora
    bęzdie wysoki. Da to niską opłacalność. Poza tym jak go czyścić. Normalnie to
    przychodzi kominiarz i słychać jak wrzeszczy że kula idzie. Rekuperatora tak
    nie wyczyści. Można by kombinować jak ścianę wykorzystać w roli pieca
    akumulacyjnego. Ale tez problem z czyszczeniem. W piecu kaflowym jest w srodku
    taka wysoka temperatura ze sadzę się wypalają. W cienkiej ścianie bylby
    problem natury technicznej. Nie da się w logiczny sposob wykorzystać ciepla
    jakim grzejesz planetę przez komin. Taka uroda kuchni węglowej, bo to
    prymitywne urzadzenie.

    --
    Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1