eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domJaka maszynka do miesa i dlaczego ?Re: Jaka maszynka do miesa i dlaczego ?
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!n
    peer02.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!feed-me.highwinds-media
    .com!nx02.iad01.newshosting.com!209.197.12.242.MISMATCH!nx01.iad01.newshosting.
    com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-
    a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    From: Ikselka <i...@g...pl>
    Subject: Re: Jaka maszynka do miesa i dlaczego ?
    Newsgroups: pl.rec.dom
    User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Reply-To: i...@g...pl
    References: <ioul4d$g35$1@inews.gazeta.pl> <c1.01.3QGyH9$0Gf@mike.oldfield.org.pl>
    <f...@q...googlegroups.com>
    <c1.01.3QHkJQ$0Hf@mike.oldfield.org.pl>
    <5ghj024yccor.6r80gymh20r6$.dlg@40tude.net> <4...@n...home.net.pl>
    <f005ncd13vly$.crly92oejoqv$.dlg@40tude.net>
    Date: Mon, 25 Apr 2011 23:36:54 +0200
    Message-ID: <1...@4...net>
    Lines: 32
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 79.191.130.214
    X-Trace: 1303767448 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2458 79.191.130.214:58810
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:129361
    [ ukryj nagłówki ]

    Dnia Mon, 25 Apr 2011 22:51:11 +0200, Ikselka napisał(a):

    > Dnia Mon, 25 Apr 2011 22:37:01 +0200, BQB napisał(a):
    >
    >> W dniu 2011-04-24 23:31, Ikselka pisze:
    >>
    >>> Kilogram łopatki to nie przemysł.
    >>> A ostrzenie 1 sitka i 1 noża (za komplet) kosztuje u nas 15-20 złotych.
    >>> Paranoja. Kupiłam sobie taką płaską ostrzałkę w Lidl'u i sama ostrzę,
    >>> ręcznie. Przy moich masarskich wyczynach wydałabym kupę kasy na to
    >>> ostrzenie w punkcie ślusarskim.
    >>
    >> Jak może się sitko stępić? O.O
    >> I sitko się ostrzy?
    >
    > Jak najbardziej. Tzw "sitko" to też rodzaj noża, krawędzie dziurek muszą
    > być ostre. Nóż i sitko trą o siebie wzajemnie, identycznie jak ostrza w
    > nożyczkach. Dobre nożyczki (np krawieckie, fryzjerskie) mają oba ostrza
    > ostre (sorry za masło maślane). Ostrząc takie nożyczki ostrzy się oba te
    > ostrza. Tak samo w maszynce do mięsa.

    Ja ostrzę sama - mam płaską ostrzałkę, na której ostrzę i nóż, i sitko. Nóż
    należy ostrzyć cały jednocześnie, nie każde ramię po kolei, ponieważ on
    musi idealnie przylegać do sitka wszystkimi ramionami równocześnie -
    inaczej będą luzy. Kładę go ostrzami na powierzchni ostrzałki i kolistymi
    ruchami nim poruszam, dociskając mocno do ostrzałki. Można to robić na
    arkuszu papieru ściernego, położonego na idealnie płaskiej powierzchni.
    Papier ścierny musi być bardzo drobnoziarnisty, do twardych materiałów, nie
    taki do drewna. W ten sam sposób ostrzę sitko.
    Dobrze jest zwilżyć sitko i nóż podczas ostrzenia.
    Naostrzone przedmioty należy wymyć, wysuszyć szybko i natłuścić delikatnie
    olejem.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1