eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domJaka maszynka do miesa i dlaczego ?Re: Jaka maszynka do miesa i dlaczego ?
  • Data: 2011-04-25 22:19:00
    Temat: Re: Jaka maszynka do miesa i dlaczego ?
    Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
    news:13lx3idyglfip.1n8ryj59mfzx8.dlg@40tude.net...
    > Dnia Mon, 25 Apr 2011 22:51:11 +0200, Ikselka napisał(a):
    >
    >> Dnia Mon, 25 Apr 2011 22:37:01 +0200, BQB napisał(a):
    >>
    >>> W dniu 2011-04-24 23:31, Ikselka pisze:
    >>>
    >>>> Kilogram łopatki to nie przemysł.
    >>>> A ostrzenie 1 sitka i 1 noża (za komplet) kosztuje u nas 15-20 złotych.
    >>>> Paranoja. Kupiłam sobie taką płaską ostrzałkę w Lidl'u i sama ostrzę,
    >>>> ręcznie. Przy moich masarskich wyczynach wydałabym kupę kasy na to
    >>>> ostrzenie w punkcie ślusarskim.
    >>>
    >>> Jak może się sitko stępić? O.O
    >>> I sitko się ostrzy?
    >>
    >> Jak najbardziej. Tzw "sitko" to też rodzaj noża, krawędzie dziurek muszą
    >> być ostre. Nóż i sitko trą o siebie wzajemnie, identycznie jak ostrza w
    >> nożyczkach. Dobre nożyczki (np krawieckie, fryzjerskie) mają oba ostrza
    >> ostre (sorry za masło maślane). Ostrząc takie nożyczki ostrzy się oba te
    >> ostrza. Tak samo w maszynce do mięsa.
    >
    > Ja ostrzę sama - mam płaską ostrzałkę, na której ostrzę i nóż, i sitko.
    > Nóż
    > należy ostrzyć cały jednocześnie, nie każde ramię po kolei, ponieważ on
    > musi idealnie przylegać do sitka wszystkimi ramionami równocześnie -
    > inaczej będą luzy. Kładę go ostrzami na powierzchni ostrzałki i kolistymi
    > ruchami nim poruszam, dociskając mocno do ostrzałki. Można to robić na
    > arkuszu papieru ściernego, położonego na idealnie płaskiej powierzchni.
    > Papier ścierny musi być bardzo drobnoziarnisty, do twardych materiałów,
    > nie
    > taki do drewna. W ten sam sposób ostrzę sitko.
    > Dobrze jest zwilżyć sitko i nóż podczas ostrzenia.
    > Naostrzone przedmioty należy wymyć, wysuszyć szybko i natłuścić delikatnie
    > olejem.

    Do ostrzenia sitka potrzebna jest magnesówka.


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1