eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domJaka maszynka do miesa i dlaczego ?Re: Jaka maszynka do miesa i dlaczego ?
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
    s.nask.org.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-ex
    c-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!
    not-for-mail
    From: "Panslavista" <p...@i...pl>
    Newsgroups: pl.rec.dom
    References: <ioul4d$g35$1@inews.gazeta.pl> <c1.01.3QGyH9$0Gf@mike.oldfield.org.pl>
    <f...@q...googlegroups.com>
    <c1.01.3QHkJQ$0Hf@mike.oldfield.org.pl>
    <5ghj024yccor.6r80gymh20r6$.dlg@40tude.net> <4...@n...home.net.pl>
    <f005ncd13vly$.crly92oejoqv$.dlg@40tude.net>
    <1...@4...net>
    Subject: Re: Jaka maszynka do miesa i dlaczego ?
    Date: Tue, 26 Apr 2011 00:19:00 +0200
    X-Priority: 3
    X-MSMail-Priority: Normal
    X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
    X-RFC2646: Format=Flowed; Original
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6090
    Lines: 40
    Message-ID: <4db5f35d$0$2488$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 83.6.237.48
    X-Trace: 1303769949 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2488 83.6.237.48:1114
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:129366
    [ ukryj nagłówki ]

    "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
    news:13lx3idyglfip.1n8ryj59mfzx8.dlg@40tude.net...
    > Dnia Mon, 25 Apr 2011 22:51:11 +0200, Ikselka napisał(a):
    >
    >> Dnia Mon, 25 Apr 2011 22:37:01 +0200, BQB napisał(a):
    >>
    >>> W dniu 2011-04-24 23:31, Ikselka pisze:
    >>>
    >>>> Kilogram łopatki to nie przemysł.
    >>>> A ostrzenie 1 sitka i 1 noża (za komplet) kosztuje u nas 15-20 złotych.
    >>>> Paranoja. Kupiłam sobie taką płaską ostrzałkę w Lidl'u i sama ostrzę,
    >>>> ręcznie. Przy moich masarskich wyczynach wydałabym kupę kasy na to
    >>>> ostrzenie w punkcie ślusarskim.
    >>>
    >>> Jak może się sitko stępić? O.O
    >>> I sitko się ostrzy?
    >>
    >> Jak najbardziej. Tzw "sitko" to też rodzaj noża, krawędzie dziurek muszą
    >> być ostre. Nóż i sitko trą o siebie wzajemnie, identycznie jak ostrza w
    >> nożyczkach. Dobre nożyczki (np krawieckie, fryzjerskie) mają oba ostrza
    >> ostre (sorry za masło maślane). Ostrząc takie nożyczki ostrzy się oba te
    >> ostrza. Tak samo w maszynce do mięsa.
    >
    > Ja ostrzę sama - mam płaską ostrzałkę, na której ostrzę i nóż, i sitko.
    > Nóż
    > należy ostrzyć cały jednocześnie, nie każde ramię po kolei, ponieważ on
    > musi idealnie przylegać do sitka wszystkimi ramionami równocześnie -
    > inaczej będą luzy. Kładę go ostrzami na powierzchni ostrzałki i kolistymi
    > ruchami nim poruszam, dociskając mocno do ostrzałki. Można to robić na
    > arkuszu papieru ściernego, położonego na idealnie płaskiej powierzchni.
    > Papier ścierny musi być bardzo drobnoziarnisty, do twardych materiałów,
    > nie
    > taki do drewna. W ten sam sposób ostrzę sitko.
    > Dobrze jest zwilżyć sitko i nóż podczas ostrzenia.
    > Naostrzone przedmioty należy wymyć, wysuszyć szybko i natłuścić delikatnie
    > olejem.

    Do ostrzenia sitka potrzebna jest magnesówka.


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1