eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domJaki ekspres wysoko ciśnieniowy do kawy ?Re: Jaki ekspres wysoko ciśnieniowy do kawy ?
  • Data: 2010-02-07 11:14:33
    Temat: Re: Jaki ekspres wysoko ciśnieniowy do kawy ?
    Od: Jacek Osiecki <j...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Dnia Sun, 7 Feb 2010 08:33:54 +0100, Maciej S. napisał(a):
    >> Jeżeli myślisz o automatcznym to polecam Spidem Mycoffe, marka należąca do
    >> SAECO.
    > W żadnym wypadku nie kupuj automata.

    Ja mam automat i kolbowy - i nie widzę specjalnej różnicy na korzyść kolbowego.
    Owszem, nie jestem miłośnikiem kawy typu "lavazza to syf, każda kawa poniżej
    200zł za kg to dla plebsu"...
    Kolbowy, zwłaszcza jeśli ktoś się chce jeszcze bawić w mielenie kawy za
    każdym razem (może jeszcze ręcznym młynkiem? :) to jest dobry jeśli raz w
    tygodniu chcesz sobie zrobić ceremonię parzenia kawy dla jednej, góra dwóch
    osób. Jak już są 4 osoby to się skitrasz a nie przyrządzisz kawę - nie
    mówiąc o sytuacji gdy chętnych na kawę jest 10 osób.

    > To kompletna porażka, i to we WSZYSTKICH modelach na rynku.

    Zdecydowanie przesadzasz - może i porażka dla kogoś kto jest wielkim znawcą
    i wydaje 2000zł na młynek a paczka kawy nie jest nic warta jeśli jej nie
    przetrafiła wcześniej cyweta... Porażką to są niektóre kawy - ale łatwo je
    namierzyć po samym zapachu.

    > porzadnie ubita, ani odpowiednio zaparzona. Gruppocafe wymaga częstego
    > mycia - bo inaczej zrobi sięsyf, zapleśnieje, i będzie kawa z antybiotykiem.
    > Teorie o "bezobslugowym" w pełni ekspresie włóż między bajki.

    Częste mycie, czyli wtedy gdy się zrobi xx kaw. W firmie mamy nivonę 610 i
    czyszczenia odpowiednią tabletką żąda raz na parę tygodni - przy zwykłym
    użytkowaniu pewnie by żądała raz na 2 miesiące.

    > Efekt? Piłem kawę z kilku automatów - jest letnia, mało aromatyczna i nie
    > można jej porównywać do kawy z dobrych ekspresów kolbowych (choćby gaggia).
    > W niektórych wyczuwalny subtelny aromat pleśni :))

    Zimna to jest kawa z ekspresu kolbowego, gdy piją ją 4 osoby - 10 minut
    między pierwszą a ostatnią kawą...

    > Producenci produkują te ekspresy bo taka jest chwilowa moda, a ludziom nie
    > chce się tyłka ruszyć by zmielić kawę w młynku, przesypać jej do kolby, ubić
    > i nacisnąć guzik.

    Ludziom nie chce się robić pieprznika z kuchni przy okazji kawy i chcieliby
    się skupić nie na robieniu kawy tylko na jej piciu - ot i cała tajemnica.

    > Dalczego użytkownicy chwalą sobie takie ekspresy? A kto się przyzna do
    > błędu dając za ekspres od 1000 zł do czasami 6000 zł (zwłaszcza użytkownicy
    > tych ostatnich). Skoro wywalili tyle kasy to ich kawa musi być rewelacyjna

    Dobre dobre... w drugą stronę się używa argumentu "nie stać Cię i dorabiasz
    ideologię" :> Po prostu Ty lubisz ceremoniał parzenia kawy, ale powinieneś
    zrozumieć że nie wszyscy tak mają. Być może masz tak wyczulony zmysł smaku
    że to rozpoznajesz - ale niewykluczone że równie dobrze to autosugestia ;)

    > Taka jest moja opinia. Kup kolbowy dobrej firmy.

    A moja - jako użytkownika kilku kolbowych i kilku automatów - zdecydowanie
    warto kupić dobry automat. Nie taki za 5000, głupia nivona za 1500 wystarczy ;)

    Pozdrawiam,
    --
    Jacek Osiecki j...@c...pl GG:3828944
    I don't want something I need. I want something I want.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1