-
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!2.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!newsfeed.xs4all.nl!newsfeed9.news.xs4all.nl!news.uzoreto.
com!newsreader4.netcologne.de!news.netcologne.de!peer03.ams1!peer.ams1.xlned.co
m!news.xlned.com!peer03.ams4!peer.am4.highwinds-media.com!news.highwinds-media.
com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostr
ada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Mon, 10 Jan 2022 16:20:18 +0100
MIME-Version: 1.0
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:91.0) Gecko/20100101
Thunderbird/91.4.1
Subject: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
Content-Language: pl
Newsgroups: pl.misc.budowanie
References: <o...@l...harvard.local>
<srer34$uvu$1$Janusz@news.chmurka.net>
<e...@g...com>
<61db48c4$0$536$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
From: Uzytkownik <a...@s...pl>
In-Reply-To: <1...@4...net>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Antivirus: AVG (VPS 220110-4, 10.1.2022), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Lines: 57
Message-ID: <61dc4eb3$0$526$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 94.254.185.74
X-Trace: 1641828020 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 526 94.254.185.74:63572
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 4052
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:580376
[ ukryj nagłówki ]W dniu 10.01.2022 o 11:27, Collie pisze:
> W niedzielę, 9.01.2022 o 21:42, Uzytkownik napisał:
>
>> Wypiek bułki drożdżowej i wypiek chleba to są dwa, całkiem różne
>> procesy, a podstawą wypieku prawdziwego chleba jest przygotowanie
>> zakwasu żytniego, odpowiednie wyrobienie ciasta i przeprowadzenie
>> procesu fermentacji tego ciasta.
>>
>> Co najważniejsze, chleb wypieka się bez dodatku drożdży lub z bardzo
>> niewielkim ich dodatkiem. Bułka natomiast wypiekana jest bez zakwasu
>> zasadniczo z użyciem samych drożdży.
> Pomieszanie z poplątaniem, albowiem:
> 1. wypiek chleba i bułki następuje w takim samym procesie
> technologicznym: ciasto+drożdże > wyrastanie > wypiek;
> 2. zakwas to drożdże "dzikie", namnażające się ochoczo na
> zarobionej wodą mące żytniej (ale nie pogardzą z braku
> laku i mąką pszenną), w towarzystwie bakterii latających
> zwykle po kuchni. Stąd przekonanie, że drożdże dzikie,
> z zakwasu, nadają chlebowi specyficzny smak;
> 3. drożdże "kupne" to drożdże hodowlane, wyselekcjonowane
> ze szczepów drożdży dzikich pod kątem szybkości działania
> i efektywności;
> 4. w przemysłowym wypieku chleba (duże, taśmowe piekarnie)
> zamiast drożdży używane są tzw. spulchniacze - w domowej
> kuchni nazywane proszkiem do pieczenia - bo nie ma czasu
> na bawienie się w wyrastanie ciasta przed pieczeniem. Te
> "świeże kajzerki, jeszcze ciepłe" z Biedry, czy innego
> Lidla, biorą się z zamrożonego (ze spulchniaczem) jeszcze
> w Chinach ciasta, wstawianego do sklepowego piekarnika na
> zapleczu;
> 5. Różnica między chlebem i bułką bierze się nie z drożdży
> a z surowca użytego do wypieku - mąki: żytniej, lub pszenno-
> żytniej w przypadku chleba i pszennej w przypadku bułki.
> Bułka, podobnie jak chleb, może wyrosnąć zarówno na
> drożdżach kupnych, jak i na zakwasie z mąki pszennej.
Po co wypisujesz takie bzdury, skoro nie masz o tym pojęcia?
Jak myślisz, dlaczego produkt tej fermentacji nazywa się zakwasem, a nie
zacierem?
Bo widzisz gamoniu, fermentację zakwasu chlebowego robią przede
wszystkim bakterie kwasu mlekowego, a nie drożdże, a podczas tej
fermentacji powstaje głównie kwas mlekowy, który nadaje kwaśny smak
pieczywu.
Drożdże tu mają znikomy udział, a same drożdże zaś powodują fermentację
alkoholową.
Co do bułek to głównie są wypiekane z mąki pszennej, ale są też pieczone
bułki z mąki żytniej lub mieszanej.
Jeszcze raz. Chleb to pieczywo oparte na zakwasie, a bułki to pieczywo
wyrośnięte na drożdżach.
Nie pisz też o marketach, bo w nich nie uświadczysz smaku chleba.
Następne wpisy z tego wątku
- 10.01.22 17:10 Collie
- 10.01.22 18:05 Collie
- 10.01.22 18:22 WS
- 10.01.22 19:13 Mateusz Bogusz
- 10.01.22 19:21 WS
- 10.01.22 20:13 Collie
- 10.01.22 20:23 Tomasz Gorbaczuk
- 10.01.22 20:31 WS
- 10.01.22 20:40 Tomasz Gorbaczuk
- 10.01.22 20:48 Tomasz Gorbaczuk
- 10.01.22 20:50 WS
- 10.01.22 20:51 Tomasz Gorbaczuk
- 10.01.22 21:13 Zenek Kapelinder
- 10.01.22 21:51 WS
- 10.01.22 22:13 Zenek Kapelinder
Najnowsze wątki z tej grupy
- Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- ...a po nocy, przychodzi dzień...
- pierdolec na punkcie psa
- Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- Inteligentne oświetlenie schodów
- Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- Sezon grzewczy kurła
- ogłoszenie widziałem na słupie WN
- miałem zły sen
- Wilgotnosciomierz?
- co się rzuca w oczy w PL
Najnowsze wątki
- 2024-11-29 Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- 2024-11-24 Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- 2024-11-15 ...a po nocy, przychodzi dzień...
- 2024-11-09 pierdolec na punkcie psa
- 2024-10-18 Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- 2024-10-16 Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- 2024-09-23 Inteligentne oświetlenie schodów
- 2024-09-22 Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-22 Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-18 szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- 2024-09-13 Sezon grzewczy kurła
- 2024-09-11 ogłoszenie widziałem na słupie WN
- 2024-09-10 miałem zły sen
- 2024-09-09 Wilgotnosciomierz?
- 2024-09-08 co się rzuca w oczy w PL