eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniePiec do pieczenia chleba/pizzyRe: Piec do pieczenia chleba/pizzy
  • Data: 2022-01-10 18:05:33
    Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
    Od: Collie <p...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W poniedziałek, 10.01.2022 o 12:51, WS napisał:

    >> Pomieszanie z poplątaniem, albowiem:
    >
    > e... jeszcze bardziej namieszałeś ;)
    > zwykłe wiki wystarcza na początek: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zakwas_chlebowy

    Ty się nie rozczytuj w Wikipedii, tylko popytaj mamę/babcię jak się
    piecze chleb, albo się ożeń z panną z dobrego domu, gdzie tradycje
    kuchenne przekazywane są z matki na córkę. Bo Wiki to nie Pismo
    Święte a nawet nie encyklopedia, gdzie hasła piszą uczeni w Piśmie.
    To para-encyklopedia, gdzie hasło o zakwasie może wstawić nawet
    jakiś użyszkodnik Wiki, czyli taki współczesny ks. Chmielowski.


    >> 1. wypiek chleba i bułki następuje w takim samym procesie
    >> technologicznym: ciasto+drożdże > wyrastanie > wypiek;
    >
    > jeszcze istotna jest fermentacja...

    No jest, ale podobnie jak wśród dzikich drożdży znajdą się
    "znikąd" bakterie kwasu mlekowego, tak i wśród drożdży kupnych
    pojawią się też te bakterie, czyhające tylko na tę okazję
    w kuchennym powietrzu. Chyba że pieczesz chleb w jakimś
    sterylnym laboratorium, wtedy rzeczywiście lepszy jest kawałek
    wyrośniętego ciasta z poprzedniego wypieku. Tak zresztą robiła
    moja babka.


    >> 4. w przemysłowym wypieku chleba (duże, taśmowe piekarnie)
    >> zamiast drożdży używane są tzw. spulchniacze - w domowej
    >> kuchni nazywane proszkiem do pieczenia - bo nie ma czasu
    >> na bawienie się w wyrastanie ciasta przed pieczeniem.
    >
    > e... to nie żaden proszek do pieczenia, w linku do wiki jest...
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Zakwas_chlebowy#Suche_
    zakwasy

    Ty się nie módl do Wiki, tylko spróbuj zobaczyć na własne oczy
    jak się piecze chleb w piekarni taśmowej. By taki chleb był
    podobny do chleba (wizualnie i smakowo), prócz spulchniaczy
    dodawane są jeszcze do ciasta tzw. polepszacze, noszące zresztą
    ładne nazwy, jak np. Dynamil Granatowy, Dynamil Srebrny, Madera.


    --
    Tu jest Usenet - tu się nie dyskutuje, tu się walczy.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1